Важлива історична знахідка в Острозі: археологи виявили ливарну майстерню XVII століття

229

Археологічні розкопки в місті Острог, що у Рівненській області, подарували вченим неймовірну знахідку: фрагменти посуду X століття, ливарну майстерню XVII століття та підземну споруду, що чекає на подальше дослідження. Про це пише Укрінформ.

Археологи розповідають, що дослідження проводяться на земельній ділянці по вулиці Академічній, 4. Кандидат історичних наук, Павло Нечитайло, який керує Кам’янець-Подільською архітектурно-археологічною експедицією, повідомив, що дослідження було розпочато у 2022 році, вони тривали й у 2023 році. Керівником у цей час був Віталій Окатенко, а цьогоріч до команди приєднався і сам Нечитайло, ставши новим керівником розкопу.

Кандидат історичних наук Нечитайло зазначає, що Острог відомий своїми багатими культурними шарами, які на цій ділянці сягають 3 метри глибини, а подекуди навіть і більше. Серед знахідок – об’єкти трипільської культури, монгольського періоду та часів найбільшого розквіту Острога у XVI-XVII століттях.

Археологи відкрили цікавий об’єкт XVII століття: споруду, виготовлену з великих цеглин розміром 31*17*7,5 см. Ця округла конструкція, верхня частина якої на вигляд нагадує шестипелюсткову квітку, використовувалась для виплавлення мідновмісного сплаву, можливо, бронзи. Нечитайло зазначає, що знайдено велику кількість шлаків, що свідчить про індустріальний характер об’єкта.

Експедиція, окрім ливарної майстерні, виявила стаціонарне вогнище та фрагменти посуду X століття. Археологи також працюють над розкриттям підземної споруди, характер і датування якої наразі не з’ясовані.

Лабораторну обробку знайдених матеріалів виконує Юрій Пшеничний, археолог з Волині, а консультації надає Олександр Бондарчук, археолог з Острога.