Нові правила для українських біженців у Польщі: що змінюється з 1 липня

    394

    З 1 липня в Польщі набули чинності зміни до спецзакону про допомогу українським біженцям. Ці зміни мають велике значення для всіх українців, які втекли до Польщі через повномасштабне вторгнення росії, повідомляє Укрінформ.

    Польський Сейм і Сенат схвалили зміни ще в травні, а 7 червня їх підписав президент Анджей Дуда. Закон передбачає продовження легальності перебування українців у Польщі до 30 вересня 2025 року. Це означає, що українці можуть залишатися в Польщі та отримувати допомогу ще на кілька років.

    Закон також вносить зміни до програм соціальної допомоги для українських сімей. Відтепер програми “800+” (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) та “добрий старт” (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) будуть доступні лише для тих сімей, чиї діти навчаються в польських школах. Це рішення було прийнято, щоб забезпечити рівні можливості для всіх дітей на отримання базової освіти.

    В уряді пояснюють, що через гібридну систему освіти для українських дітей, коли частина з них навчається дистанційно в українських школах, важко перевірити, як саме вони навчаються. Завдяки новим правилам, у польських школах у новому навчальному році може додатися 60-80 тисяч українських дітей.

    Ще одним важливим нововведенням є можливість зміни статусу перебування українців у Польщі з тимчасового захисту на тимчасове перебування до трьох років. Для цього потрібно актуалізувати дані у базі PESEL UKR, подати відповідне прохання в електронному вигляді до воєводи за місцем проживання та відповідати вимозі наявності PESEL UKR станом на 4 березня 2024 року.

    Також запроваджується нове правило підтвердження особи громадянина України для отримання номера PESEL. Єдиним способом буде пред’явлення дійсного проїзного документа громадянина України.

    Новий закон також скасовує одноразову соціальну допомогу для українських воєнних біженців у розмірі 300 злотих та грошову компенсацію для власників приватного житла, які надавали проживання та харчування біженцям з України.

    На сьогодні в Польщі перебуває близько мільйона українських біженців. Нові зміни до закону мають на меті полегшити інтеграцію українців у польське суспільство та забезпечити їм більш стабільне та передбачуване життя.