Тепер доведеться добре подумати: українцям загрожують штрафи до 25 тис. грн за прослуховування російської музики

    645

    Українці тепер повинні двічі подумати, перш ніж увімкнути російську музику у громадських місцях. Влада значно посилила покарання за це, і штрафи можуть сягати аж 25 тисяч гривень!

    Наразі мінімальний штраф за прослуховування російської музики у громадських місцях складає лише 70 грн. Але все змінюється: пропозиція збільшити штрафи до 5100-25 500 грн вже внесена до парламенту. Ця законодавча ініціатива під номером №9547 підготовлена 16 депутатами Верховної Ради.

    Вимогу не прослуховувати російську музику будуть контролювати керівники закладів громадського харчування, торгівлі та сфери послуг. Вони нестимуть відповідальність за те, щоб у їхніх закладах не звучала музика з рф і культура агресора не поширювалася на нашій території.

    Покарання буде запроваджено за публічне виконання, сповіщення та демонстрацію у закладах громадського харчування, торгівлі та сфери послуг музичних кліпів, фонограм, відео та інших творів мовою окупанта. Штрафи передбачені саме для адміністрації установ, а не для окремих громадян.

    Ініціатива отримала підтримку народних депутатів та мовного омбудсмена. Штрафи складатимуть від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 5100 до 8500 грн. Повторне порушення протягом року призведе до підвищення розміру покарання від 17 до 25,5 тис. грн. Ці суми мають стимулювати керівництво закладів ретельніше стежити за використанням музики у своїх приміщеннях.

    В Україні вже виникали публічні конфлікти через прослуховування російської музики у громадських місцях. Верховна Рада дійшла висновку, що штрафи від 17 до 170 грн не є адекватним покаранням за таке правопорушення. Тепер же ситуація кардинально змінюється.