Три нові примірники Острозької Біблії знайдено на Святій Горі Афон: сенсаційна знахідка українського науковця

    356

    Під час наукової експедиції на Святу Гору Афон український доктор теології Сергій Шумило зробив сенсаційне відкриття – три невідомі раніше примірники Острозької Біблії, датовані 1581 роком. Про це науковець розповів на своїй сторінці у Facebook. Кандидат історичних наук зазначив, що маргінальні записи на сторінках цих екземплярів свідчать про їх належність українським афонським ченцям.

    Раніше було відомо про існування 350 збережених примірників Острозької Біблії. Однак, дослідження у закритих монастирських книгосховищах на Святій Горі Афон дозволили виявити ще три стародруки церковнослов’янською мовою.

    Крім Острозької Біблії, під час наукової експедиції було виявлено понад 50 екземплярів старовинних церковних творів. За словами Шумила, велика кількість українських стародруків XVI – XVIII століть, які зберігаються на Афоні, свідчить про тісні контакти афонських монастирів з духовенством та чернецтвом Київської Митрополії, а також з українським козацтвом та козацькою старшиною.

    Сергій Шумило наголошує, що це відкриття вказує на безпосередній духовно-культурний вплив Київської Церкви на все православ’я світу. Це є предметом національної гордості та свідчить про глибокі історичні корені української духовної традиції.