Телескоп “Хаббл” показав становлення “космічного монстра” – злиття двох скупчень галактик

    170

    Космічний телескоп Хаббл показав приголомшливе масове скупчення галактик eMACS J1353.7+4329. Це скупчення знаходиться приблизно у восьми мільярдах світлових років від Землі у сузір’ї Гончих Псів. Для порівняння, найвіддаленіший об’єкт, який будь-коли спостерігається людством, знаходиться на відстані 13,5 мільярда світлових років від Землі.

    Це скупчення галактик є «монстром у процесі становлення» і складається щонайменше з двох еліптичних скупчень галактик, які знаходяться в процесі злиття воєдино, як вказується в заяві Європейського космічного агентства.

    На новому фото з «Хаббла» кластер галактик видно як скупчення овальних форм. У кожної галактики є помаранчева аура, що світиться, навколо яскравого ядра. Багато інших галактик розкидані по всьому зображенню, включаючи яскраву зірку відображену з чотирма характерними дифракційними променями.

    Космічний монстр eMACS J1353.7+4329 із скупчень галактик діє як гравітаційна лінза, дозволяючи дослідникам вивчати ранні галактики докладніше, ніж вони могли б зробити це раніше. Гравітаційне лінзування відбувається, коли масивні об’єкти в передньому плані, такі як галактики, що зливаються, викривляють структуру простору і часу таким чином, що світло від більш далеких об’єктів збільшується або спотворюється.

    «Небесне тіло, таке як скупчення галактик, є досить масивним, щоб спотворювати простір і час, внаслідок чого шлях світла навколо об’єкта видно, ніби воно викривлене величезним об’єктивом, — заявили представники Європейського космічного агентства. – Перші натяки на гравітаційне лінзування вже видно на цьому зображенні у вигляді яскравих дуг, які переплітаються з безліччю галактик у eMACS J1353.7+4329».

    На зображенні можна побачити ефекти гравітаційного лінзування праворуч від найбільшої центральної галактики, яка розтягнула фонову галактику, викликавши появу двох з’єднаних тонких дуг.

    Нещодавні спостереження eMACS J1353.7+4329 були зроблені в декількох діапазонах довжин хвиль з використанням камери широкого поля та камерою ACS телескопа «Хаббл». Ці дані були зібрані в рамках ініціативи під назвою Monsters in the Making, яка охоплює п’ять виняткових скупчень галактик. Спостереження «Хаббла» за цими величезними гравітаційними лінзами стали основою подальшого вивчення таких об’єктів з використанням космічного телескопа «Джеймс Вебб» NASA.



    • інші новини