Вчені із США створили новий метод видалення ракових клітин із тканини

    66

    Вчені з Єльського університету (США) розробили новий метод лікування різних типів пухлин за допомогою технології генного редагування (CRISPR, Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats). Результати дослідження публікує портал newatlas.com.

    Здорові клітини людини мають по 23 пари хромосом, проте майже всі види ракових клітин мають додаткові хромосоми, через що загальна кількість хромосом стає непарною.

    «Ми довгий час вивчали анеуплоїдію, але не могли вплинути на зміни серед хромосом. За допомогою CRISPR ми отримали можливість видаляти хромосоми з ракових клітин, не торкаючись при цьому здорових тканин», — розповів автор дослідження Джейсон Шелтцер.

    Автори роботи створили технологію редагування анеуплоїдії на основі методу CRISPR. З її допомогою вчені змогли видалити додаткові хромосоми в раковій клітині, що призвело до того, що вони втрачали здатність утворювати пухлини.

    Вони також провели додатковий експеримент для підтвердження ефективності методу. Автори змішали здорові та анеуплоїдні ракові клітини разом, причому останні становили 20% клітин. Через час другі клітини, що мутували, зайняли 75% чашки Петрі. При цьому якщо автори використовували розроблений метод терапії, їх кількість знижувалася до 4%.

    Результати мають попередній характер: потрібні випробування на клітинах in vivo (у живих організмах), а також клінічні дослідження, щоб оцінити потенційні ризики подібної терапії.



    • інші новини