Марсохід Curiosity надіслав мальовничу листівку з марсіанським днем ​​та вечором

    255

    Марсохід Curiosity американського агентства NASA відправив додому приголомшливу «листівку» з Червоної планети, яка демонструє один і той же регіон, знятий вранці та ввечері. Це мальовничий краєвид регіону Marker Band Valley, знятий навігаційними камерами ровера.

    Відомо, що марсохід зробив знімок 8 квітня на чорно-білі навігаційні камери. Один панорамний знімок був зроблений о 09:20 за місцевим часом, другий о 15:40. Це останній «погляд» на регіон, оскільки Curiosity продовжує рухатися далі, вже пройшовши 154 км за кратером Гейла в пошуках слідів органічних молекул та інших ознак життя, що можливо колись існувала на Марсі. Опубліковане спочатку чорно-біле зображення «листівки» пройшло колоризацію на Землі, в різних частинах хитромудрого малюнка відображається різний час доби, якими їх, ймовірно, бачить марсохід.

    Як повідомляють у NASA, будь-яким відвідувачам національних парків відомо, що одна й та сама сцена, знята вранці та ввечері, виглядає по-різному, об’єднання двох знімків дозволило зафіксувати цю різницю, особливим чинником у цьому випадку виступає Сонце та його світло. Блакитний колір додано до правої частини зображення для демонстрації місцевого ранку, жовтий — вечора. Остання листівка була зроблена 11 років тому після того, як ровер висадився на марсіанській поверхні. На фото продемонстровано краєвид з флангу гори Шарп, що піднімається в центрі кратера Гейла.

    Оскільки ровер буквально «заглядає через плече», за його слідами лежить регіон Marker Band Valley, звивиста територія в сульфатовмісній місцевості, де Curiosity виявив сліди стародавнього озера, яке існувало мільярди років тому.

    У полі зору є й інші об’єкти, деякі з яких марковані NASA на окремій версії знімку – марсохід пройшов їх протягом десятирічної подорожі. Тіні на знімку глибші від звичайних, оскільки фотографії були зроблені взимку, коли пилу менше. За наявними даними, місцеві тіні зазвичай різкіші і глибші, коли пилу багато і м’якші – коли його мало.

    Листівка не просто демонструє вражаючі деталі марсіанської поверхні та геології. На знімку можна побачити й частини ровера, включаючи три антени, атомне джерело енергії та інструмент – детектор радіації (RAD, біле коло внизу праворуч на знімку). Він збирає дані про радіацію на Марсі — вони стануть у нагоді, якщо, як планувалося, наприкінці 2030-х або на початку 2040-х років на Марс вирушать астронавти.



    • інші новини