Астрономи виявили зірку, яка перетворюється на алмаз гігантського розміру

    341

    Нещодавно астрономами були виявлені ознаки того, що білий карлик, розташований приблизно за 104 світлові роки від Землі, повільно «кристалізується» в алмаз розміром з планету. Відкриття частково підтверджує існуючі теорії щодо остаточної долі більшості зірок.

    Дані телескопа Gaia Європейського космічного агентства (ESA) дозволяють припустити, що білий карлик гравітаційно пов’язаний із системою трьох зірок — HD 190412. Спостереження свідчать, що його ядро ​​перебуває у процесі кристалізації, що може заважати встановити реальний вік зірки. Хоча інші світила з цього «квартету» налічують приблизно по 7,3 млрд років, білий карлик, можливо, набагато молодший, його вік приблизно становить близько 4,2 млрд років. Результати дослідження, проведеного вченими з Австралії, Канади, Великобританії та США, доступні в базі arXiv, але поки що не отримали рецензій, тому читачам варто сприймати інформацію з обережністю.

    Білий карлик є пізньою стадією життєвого циклу зірки — вона перетворюється на подібне небесне тіло після того, як спалила весь водень. На цьому етапі у зірок з масами від низької до помірної в результаті термоядерних реакцій скидаються зовнішні оболонки і залишається надзвичайно щільне ядро, яке, власне, є білим карликом, маса зірки може вміщатися в об’ємі, еквівалентному об’єму Землі. Коли остаточно спалюють паливо масивніші зірки, вони можуть колапсувати в чорні діри.

    Спочатку температура білих карликів надзвичайно висока, але поступово вони остигають і кристалізуються, оскільки нових джерел енергії немає. У результаті такі зірки, ймовірно, стануть холодними і темними об’єктами — чорними карликами, складом і структурно схожими на алмази. Згідно з теоріями вчених, на подібний процес піде набагато більше 13,8 млрд років, що пройшли з часів Великого вибуху, тому, ймовірно, чорних карликів поки що у всесвіті не існує. Тим не менш, подібна доля, як очікується, в результаті очікує близько 97% зірок Чумацького шляху, включаючи Сонце.

    Відповідно до існуючих теорій, у міру наближення теплової смерті Всесвіту останніми залишаться лише чорні діри та чорні карлики, решта зірок і галактик на той час вже зникнуть. Виявлення зірки в процесі кристалізації так близько до Сонячної системи допоможе астрономам краще зрозуміти процеси, що відбуваються, і наскільки такі зірки поширені взагалі. Поки що вважається, що зі 100 найближчих зірок менше 10 — білі карлики, тому знахідка має велику цінність для спостережень.

    Також нещодавно відкрита планета, що обертається навколо двох зірок — як Татуїн із «Зоряних воєн», і поки що астрономам відомо лише 12 циркумбінарних систем.



    • інші новини