У США за допомогою суперкомп’ютерів створили докладну 3D-карту Марса

    257

    Насолодитися видами Марса тепер легше, ніж будь-коли раніше. У США створили загальнодоступну карту Червоної планети на основі величезної кількості знімків, зроблених відомим орбітальним модулем NASA Mars Reconnaissance Orbiter.

    Нова карта скомпільована за допомогою суперкомп’ютерів та хмарних технологій та забезпечує 3D-види поверхні планети у високій роздільній здатності. Карта створена за участю Наукового центру астрогеології Геологічної служби США (USGS) і складається з більш ніж 4800 цифрових моделей ландшафту (DTM) та понад 155 тис. знімків марсіанської поверхні. Як заявляють у центрі, тепер скористатися цими даними може будь-який власник смартфона на Землі — це стосується і власників комп’ютерів та інших пристроїв і тепер, як вважають вчені, буквально будь-хто зможе зробити потенційний внесок у дослідження.

    Дані зібрані камерою Context Camera орбітального модуля Mars Reconnaissance Orbiter, здатної робити знімки з роздільною здатністю до 6 м на піксель, одночасно покриваючи територію шириною 30 км і довжиною 160 км. Накладення пар знімків однієї і тієї ж місцевості та обробка їх за допомогою суперкомп’ютера дозволило команді вчених створювати цифрові об’ємні моделі (DTM) з подальшим формуванням детального 3D-ландшафту – приблизно так само мозок обробляє інформацію з обох очей людини, створюючи тривимірне зображення оточення.

    Втім, процес виявився досить ресурсомістким і зажадав великих обчислювальних потужностей суперкомп’ютера Denali, розташованого в Південній Дакоті. Повідомляється, що стандартному комп’ютеру на роботу пішло би від 2 до 35 років. Втім, 4800 скомпільованих DTM — поки що лише верхівка айсберга, команда працює над тисячами інших пар зображень для створення більш детального краєвиду. Крім того, пари знімків, зроблені іншою камерою модуля HiRISE – мають неймовірну роздільну здатність до 25 см на піксель, але з її допомогою знято лише невеликі фрагменти поверхні. Для того, щоб зробити дані загальнодоступними, вченим довелося опрацювати каталог із 155 тис. зображень, еквівалентних 114 Тбайт даних за допомогою хмарних технологій NASA.

    Тестування показало, що отримані зображення вийшли “надійними і корисними” – тепер у хмарі можна проводити справжній аналіз, дані можна вивчати без необхідності завантаження кожного зображення повністю, буквально на смартфоні, що є під рукою.

    Дані зберігаються у хмарі Amazon у базі Open Data Registry та безкоштовні для використання. Щоб зробити процес пошуку та завантаження простішим для широкого кола користувачів, представлений і спеціальний пошуковий інструмент, скористатися яким можна негайно, хоча для більшої зручності варто все ж таки застосовувати ПК.



    • інші новини