Загадки острова Пасхи: вчені з’ясували, чому деякі кам’яні статуї носять дивні червоні шапки

    1134

    Як відомо, на острові Пасхи в Тихому океані розміщено майже 900 кам’яних статуй із величезними головами, які називаються моаї. Але на вершині деяких статуй розміщені дивні шапки червоного кольору. Вважається, що вони створені з каміння, видобутого в іншій частині острова, і до того ж ці головні убори розмітили на головах статуй після їх створення. Чому ці 12-тонні шапки опинилися на вершині 4-метрових статуй? Учені вважають, що вони знають відповідь на це питання, пише IFLScience.

    Острів Пасхи вперше заселили ще в 13 столітті мешканці інших тихоокеанських островів. Вважається, що протягом наступних 200 років вони створювали на острові сотні статуй, відомих як моаї, з вулканічного туфу. Це гірська порода, створена під час вивержень вулканів.

    Наразі вчені вважають, що ці статуї до свого місця розташування місцеві жителі переміщали за допомогою мотузок. Але місце, де були створені ці статуї, розташоване за 12 км від місця, де були створені незвичайні червоні шапки, що покривають голови деяких моаї.

    Археологи вважають, що це червоне каміння вагою 12 тонн доставляли до статуй у необробленому вигляді, а потім надавали їм потрібну форму вже на місці. Вчені з’ясували, що місцеві жителі використовували спеціальні пандуси, якими за допомогою мотузок переміщали важкі червоні шапки на вершину моаї. Дослідники з’ясували, що для цього процесу було потрібно не менш ніж 15 осіб.

    Учені поки не дійшли єдиної думки про причини того, навіщо ці червоні шапки були розміщені на головах деяких кам’яних статуй, але одна з головних теорій свідчить, що так місцеві жителі хотіли відрізнити певну групу кам’яних монолітів від іншої. Можливо, ці статуї мали важливіше значення для них або уособлювали якусь особливу силу, приховану саме в цих моаї. Вчені дійшли висновку, що розмістити незвичайні шапки на вершині деяких моаї було непростим завданням, тому вони мали дуже велике символічне значення.