Вчені розповіли, що буде із Землею при перетворенні Сонця на чорну діру

    576

    Зірки, подібні до Сонця, мають середній термін життя близько 10 мільярдів років. Зважаючи на те, що Сонце утворилося приблизно 4,5 мільярда років тому, у нього залишилося ще приблизно половина свого життєвого шляху. Про це повідомляє IFLScience.

    Хоча зрештою Сонце стане білим карликом, уявімо, що воно перетворилося б на чорну діру. Сонце продовжує своє життя завдяки синтезу атомів водню в гелій у його ядрі, виділяючи енергію та тепло. Цей процес забезпечує існування нашої планети та всіх живих організмів на ній. Однак коли запаси водню для синтезу вичерпаються, зірки, такі як Сонце, переходять у стадію червоного гіганта.

    Приблизно через 5 мільярдів років, коли в ядрі Сонця почнеться виробництво важчих хімічних елементів, а в оболонці навколо ядра почнеться синтез водню, температура Сонця значно зросте, і зовнішні шари почнуть розширюватися в космос. В результаті Сонце перетвориться на величезного червоного гіганта, що, ймовірно, призведе до поглинання Землі.

    Через приблизно 1 мільярд років всі запаси водню в ядрі Сонця вичерпані, і зовнішні шари зірки будуть скинуті. В результаті Сонце перетвориться на маленького білого карлика. Чорні діри мають величезну гравітацію, яка поглинає довколишню матерію, в тому числі і світло.

    Тому, коли Сонце перетвориться на чорну діру, вона матиме потенційну здатність поглинути Землю та інші об’єкти, що знаходяться на її околицях. Гравітація чорних дір залежить від їхньої маси, і вони зазвичай утворюються із залишків дуже масивних зірок. Якби Сонце перетворилося на чорну діру, її маса відповідала б масі Сонця. У такому разі, з Землею нічого не сталося б, і вона продовжила б своє обертання навколо чорної діри, як це відбувається зараз навколо Сонця.

    Якби Сонце перетворилося б на чорну діру, її розмір був би лише 6 км, тоді як діаметр Сонця становить майже 1,4 мільярда кілометрів. Однак головна проблема полягає у втраті Землею джерела тепла та енергії. Без цього джерела енергії фотосинтез припинився негайно, і у результаті життя на планеті зникне.