Вчені мають намір переглянути ознаки життя світів – життя здатне зародитися і без води

    645

    Для вчених пошуки екзопланет і потенційно заселених інших світів стали простою справою. Але ми продовжуємо шукати інопланетне життя за своїми мірками – там, де вода може бути у рідкій формі. Для цього екзопланети сортують з урахуванням перебування в так званій «зоні проживання» своєї зірки, а це в цілому рідкісне поки явище і, як вважають деякі фахівці, ставити на чільне місце наявність рідкої води — це неправильно. Шукати потрібно зовсім інше.

    У цілому нині життя можна описати як безперервний процес обчислень чи роботу з інформацією, що у природі відбувається з урахуванням зворотного зв’язку як природного добору. Інформація про біологічні організми Землі зберігається в ДНК, а певні білки та інші сполуки обробляють цю інформацію. Фактично потенціал життя – це потенціал обчислень. І вода в цьому процесі може відігравати як вирішальну роль, якщо ми розглядаємо земну біологію, так і зовсім не може мати до нього відношення. Зрештою, є й інші розчинники?

    На думку авторів статті, пошук зон проживання необхідно розширити до пошуку зон, де можуть відбуватися обчислення. Для виникнення життя в зонах обчислень необхідно три базові умови: по-перше, має бути багатий склад хімічних елементів; по-друге, має бути джерело будь-якої енергії для здійснення хімічних реакцій і зовсім необов’язково сонячної; і, по-третє, має бути субстрат для проведення та підтримування реакцій (на Землі це верхній шар літосфери та океани).

    Грунтуючись на новому підході життя можна шукати в ширших рамках і поза встановленими зонами проживання з рідкою водою. Запропоновані поправки дозволять нам ширше подивитися на проблему виникнення та поширення життя у Всесвіті.



    • інші новини