SpaceX виведе на орбіту першу з космічних базових станцій, яка забезпечить супутниковий зв’язок зі смартфона

    77

    Іспанський стартап Sateliot збирається найближчим часом вивести в космос свій перший телекомунікаційний супутник, призначений для забезпечення супутникового мобільного зв’язку. Очікується, що компанія забезпечить обмін текстовими повідомленнями прямо зі смартфонів, де звичайні мобільні сервіси недоступні. Спочатку запуск на ракеті Falcon 9 компанії SpaceX мав відбутися сьогодні о 08:15 за київським часом, проте старт відклали до 8:48 12 квітня.

    Компанія з Барселони – одна з кількох, які планують використовувати супутники на низькій навколоземній орбіті для забезпечення мобільного зв’язку в будь-якій точці світу. Відповідні проєкти мають намір реалізувати Apple, Verizon, T-Mobile та Qualcomm — завдяки подібним сервісам без зв’язку не залишаться, наприклад, постраждалі від стихійних лих та мешканці віддалених районів.

    Sateliot планує завтра вивести один супутник та ще чотири до кінця 2023 року. Цього буде достатньо для реалізації першого етапу плану компанії. У 2024 році вона розраховує мати на орбіті вже 64 супутники, а в 2025 — 256. Цієї кількості буде достатньо для обміну текстовими повідомленнями по всьому світу відповідно до стандарту 5G NB-IoT. За словами представника Sateliot, йдеться про будівництво «космічних базових станцій» для мобільних операторів. Наносупутники протягом трьох років забезпечать зв’язок майже з будь-якої точки світу.

    Хоча в майбутньому планується обслуговування й звичайних користувачів за посередництва мобільних операторів, перші п’ять супутників угруповання забезпечать зв’язком логістичні компанії та бізнеси, пов’язані з роботою в морі. Для цього компанія уклала три угоди загальною вартістю близько $1,1 млрд.

    Кожен супутник зможе забезпечувати зв’язком територію, яка втричі перевищує площу Техас. Оскільки Sateliot поки що може забезпечити сеанс зв’язку не частіше разу на день, наземний пристрій може решту часу перебувати в режимі енергозбереження – завдяки цьому можна використовувати гаджети без підзарядки буквально роками.

    Деякі супутники зв’язку досить великі. Наприклад, у другому кварталі 2023 року SpaceX планує вивести у космос телекомунікаційний апарат компанії Huges розміром із мікроавтобус. При цьому перша модель компанії Sateliot набагато менша — формату 6U з габаритами 10×20×30 см. Наступного року на орбіту вирушать супутники формату 12U вже вдвічі товщі. Втім, завдяки розвитку технологій така мініатюрна електроніка стає дедалі потужнішою.



    • інші новини