У США розробили універсального робота для космосу (відео)

    408

    Можна не сумніватися, що освоювати Сонячну систему та досліджувати нові світи в основному будуть автоматичні системи та численні роботи. Це змушує створювати роботів як універсальні платформи з можливістю простої модифікації, щоб була можливість вирішувати якомога ширше коло завдань. Для цього окремі деталі роботів і особливо кінцівки повинні бути гнучкими і за призначенням, і по суті, а найкращою моделлю для цього виявились земляні черв’яки.

    У процесі створення універсальної роботизованої платформи для космічних програм група дослідників з Масачусетського технологічного інституту вигадала концепцію модульного крокуючого робота WORMS (Walking Oligomeric Robotic Mobility System), ноги якого мали б рухливі зчленування подібно до тіла черв’яків. Також завдяки продуманим кріпленням з використанням штифтів ноги, а в ширшому сенсі кінцівки, можуть швидко кріпитися до шасі і так само просто зніматися та замінюватись на інші функціональні елементи без використання спеціальних інструментів.

    Як пояснюють розробники, сьогодні це платформа для перенесення вантажів з одного місця на інше, наприклад, на Місяці, а завтра робот зі зміненою конфігурацією вирушить бурити свердловини. Для одного і іншого завдання знадобляться однакові базові елементи і набір кінцівок, що трохи різниться. При цьому можливість конструктора буде підкріплена гнучкістю кінцівок, зчленування та конструкцію яких удосконалюють MIT.

    Інженери інституту створили та випробували два прототипи шасі WORMS, один з яких був здатний переміщатися сам, транспортуючи власну чималу вагу близько 120 кг за допомогою шести гнучких ніг, а другий міг нести корисне навантаження до 400 кг. Прототипи були продемонстровані на одній із тематичних конференцій IEEE, де розробники показали можливість простого складання та зміни у конфігурації робота буквально на коліні без застосування спеціальних інструментів. Для віддалених космічних баз це найкраще рішення.