Ветеран NASA розробив безпаливний ракетний двигун, який працює на новій силі

    5878

    Днями на конференції з альтернативних рухових установок ( APEC ) ветеран NASA та співзасновник компанії Exodus Propulsion Technologies Чарльз Булер (Charles Buhler) заявив про відкриття «нової сили», яка може приводити до руху космічні кораблі без викиду маси. Інакше кажучи, без використання палива чи робочого тіла, якщо ми говоримо про іонні (плазмові) двигуни. Якщо відкриття підтвердиться, це змінить космонавтику не тільки.

    Чарльз Булер понад два десятки років пропрацював у NASA як фахівець з електростатики. Він брав участь у проєктах “Спейс Шаттл”, “Хаббл” та в програмах на МКС. На зорі своєї кар’єри в агентстві Булер керував командою розробників безпаливних ракетних двигунів.

    Створюваний групою силовий привід заснований на такому явищі, як асиметрія електростатичного тиску. До 2020 року все, чого вони досягли – це створення тяги трохи більше однієї стотисячної сили тяжіння на Землі. Однак до останнього часу стався прорив і дослідна установка змогла зробити еквівалентну тягу земному тяжінню, що довело перспективність ідеї.

    «Це відкриття нової сили має фундаментальне значення в тому сенсі, що тільки електричні поля можуть створювати стійкий вплив на об’єкт і забезпечувати переміщення центру мас зазначеного об’єкта без витіснення маси, — сказав Булер на конференції. — Існують правила, включаючи збереження енергії, але за правильного підходу можна генерувати сили, не схожі ні на що з того, що людство робило раніше. Саме цю силу ми використовуватимемо для приведення в рух об’єктів протягом наступних 1000 років <…> поки не буде зроблено наступне відкриття», – додав він.

    Раніше схожу концепцію просувала компанія IVO. Вона запропонувала безпаливні ракетні двигуни EmDrive та Quantum Drive. Її розробки себе поки що ніяк не проявили. Ветерану NASA у цьому більше довіри, але без випробування установок у реальних умовах у космосі обговорювати щось у цій галузі, ймовірно, передчасно. Але звучить захоплююче — цього не відібрати.