Що більшості з нас спадає на думку, коли потрібно приготувати щось зі щавлю? Правильно – зелений борщ, традиційну українську страву. Але мало хто знає, що зі щавлю можна приготувати силу-силенну всього корисного і незвичайного.
Наприклад, салати зі щавлем – це хороший спосіб насолодитися свіжими, легкими та надзвичайно смачними стравами. Щавель, з своїм освіжаючим смаком і легким кислинкою, додає особливого шарму будь-якому салату, бо гармонійно поєднується з іншими інгредієнтами. Якщо ви шукаєте нові ідеї для різноманітного меню, то скористайтеся цими вісьмома простими рецептами оригінальних салатів зі щавлем.
У цій статті ви знайдете рецепти, які не тільки легкі у приготуванні, але й вражають своїм смаком та виглядом. Також ви дізнаєтеся, як правильно поєднувати щавель з іншими овочами та зеленню.
Салат з яйцями, редискою та щавлем
Приємна кислинка зелені — особливість цієї простої страви.
Час приготування:
- Загальний – 40 хв;
- Активний – 10 хв.
Інгредієнти:
- Яйця – 4-5 шт;
- Помідори чері – 200 г;
- Редиска – 1 пучок;
- Щавель – 1 пучок;
- Зелена цибуля – ¼ пучка;
- Сіль, перець, оливкова олія – за смаком.
Приготування:
- Яйця відваріть накруто приблизно за 10 хвилин. Остудіть.
- Наріжте яйця четвертинками, чері – половинками, редиску – кружальцями. Щавель та зелену цибулю нарубайте ножем.
- Складіть все в миску. Посоліть, поперчіть і заправте оливковою олією.
Салат зі щавлем, яйцями та картоплею
По-справжньому весняне поєднання інгредієнтів.
Час приготування:
- Загальний – 60 хв;
- Активний – 15 хв.
Інгредієнти:
- Картопля середнього розміру – 6 шт;
- Яйця – 4 шт;
- Невеликі помідори – 4-5 шт;
- Щавель – 1 пучок;
- Сметана – за смаком;
- Сіль – за смаком.
Приготування:
- Зваріть картоплю приблизно за 30 хвилин до м’якості, яйця – круто за 10 хв. Остудіть. Картоплю можна не чистити, якщо вона молода.
- Наріжте картоплю та помідори великими шматками, а яйця – дрібно. Поріжте щавель. Додайте сметану та сіль, все перемішайте.
Салат зі щавлем, редискою та сиром
Кислинка щавлю дуже вдало гармонує з сиром, а редиска з огірком додадуть приємного хрускоту у цей простий салат.
Час приготування:
- Загальний – 10 хв;
- Активний – 10 хв.
Інгредієнти:
- Редиска – 1 пучок;
- Свіжі огірки – 3 шт;
- Щавель – 1 пучок;
- Кисломолочний сир – 100 г;
- Сіль, оливкова олія, кунжут – за смаком.
Приготування:
- Редиску та огірки наріжте шматочками. На тарілку викладіть листя щавлю або просто наріжте його.
- Додайте овочі та сир. Злегка посоліть, збризкайте оливковою олією і посипте кунжутом.
Салат зі щавлем, помідорами і сиром
Оцініть яскраве поєднання соковитих овочів та кислуватої зелені, доповнене ніжним сиром.
Час приготування:
- Загальний – 5 хв;
- Активний – 5 хв.
Інгредієнти:
- Щавель – 1 пучок;
- Зелена цибуля – 5-6 стебелин;
- Помідори – 3 шт;
- Сіль, перець – за смаком;
- Кисломолочний сир – 3-4 ст. л;
- Оливкова олія – 1 ст.л.
Приготування:
- Щавель та зелену цибулю нарубайте ножем. Помідори наріжте невеликими шматочками.
- Складіть все в миску, посоліть, поперчіть, заправте олією і перемішайте.
- Посипте готовий салат сиром та подавайте до столу.
Салат з редискою та щавлем
Легкий і хрумкий салат із великою кількістю зелені повною мірою розкриває свій яскравий смак з додаванням тертого імбиру.
Час приготування:
- Загальний – 10 хв;
- Активний – 10 хв.
Інгредієнти:
- Редиска – 1 пучок;
- Щавель – 1 маленький пучок;
- Огірки – 2 шт;
- Зелена цибуля – 4-5 стебелин;
- Кріп – 4-6 гілочок;
- Імбир – 1 шматочок;
- Сіль, оливкова олія або майонез – за смаком.
Приготування:
- Редиску та огірки наріжте невеликими шматочками. Щавель, цибулю та кріп дрібно поріжте.
- Імбир натріть на дрібній терці, достатньо половини чайної ложки.
- Складіть все в миску, посоліть та перемішайте. Збризкайте оливковою олією або додайте майонез і відразу ж подавайте до столу.
Салат з щавлем, яйцями та кукурудзою
Легка солодкавість кукурудзи та щавлева кислинка роблять смак цієї страви особливим.
Час приготування:
- Загальний – 40 хв;
- Активний – 10 хв.
Інгредієнти:
- Яйця – 5-6 штук;
- Невелика фіолетова цибулина – 1 штука;
- Щавель – 1 пучок;
- Консервована кукурудза – 150-200 г;
- Сіль – за смаком;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Сметана чи майонез – за смаком.
Можна додати:
- Помідори черрі – 100-150 г;
- Солодкий перець – ⅓–½ штуки.
Приготування:
- Яйця відваріть накруто приблизно за 10 хвилин. Остудіть.
- Цибулю наріжте кільцями чи половинками кілець, яйця – середніми шматочками. Щавель подрібніть.
- Якщо хочете додати чері та перець, наріжте їх не дуже маленькими шматками.
- У мисці змішайте щавель з яйцями та всіма овочами. Посоліть, поперчіть та заправте сметаною чи майонезом.
Салат зі щавлем та яйцем
Кислувата зелень робить головні нотки у смаку цієї страви. Як заправку можна використовувати не тільки майонез, а й грецький йогурт або сметану.
Час приготування:
- Загальний – 40 хв;
- Активний – 10 хв.
Інгредієнти:
- Яйця – 4-5 шт;
- Огірки – 1 шт;
- Щавель – 1 великий пучок;
- Сіль, перець – за смаком;
- Майонез – за смаком.
- Можна додати петрушку чи кріп за бажанням.
Приготування:
- Яйця відваріть накруто і остудіть. Наріжте невеликими шматочками разом із огірком.
- Щавель подрібніть не дуже мілко. Можна додати іншу зелень.
- Складіть все в миску. Посолити, поперчити і заправити майонезом, йогуртом або сметаною.
Салат з куркою, помідорами та щавлем
Ситний салат з куркою, помідорами та щавлем виглядає яскраво та апетитно. Крім щавлю до складу салату також входить зелена цибуля та кріп, що надає страві особливої свіжості. Поживне куряче філе, соковиті помідори, велика кількість зелені – і все це в компанії смачної заправки на основі соєвого соусу, меду, гірчиці.
Час приготування:
- Загальний – 60 хв;
- Активний – 20 хв.
Інгредієнти:
- Куряче філе – 260 г;
- Помідори – 200 г;
- Щавель – 50 г;
- Цибуля зелена – 30 г;
- Кріп – 15 г;
- Сіль – за смаком;
- Кунжут – 5 г.
Для заправки:
- Олія – 30 мл;
- Соєвий соус – 20 мл;
- Гірчиця – 15 мг;
- Мед – 15 мг;
- Перець чорний мелений – за смаком.
Приготування:
- Підготуйте усі інгредієнти. Помідори та зелень вимийте та висушіть. У каструлі закип’ятіть воду, трохи посоліть. Викладіть філе в киплячу воду і варіть на маленькому вогні 25-30 хвилин до готовності. Варене філе охолодіть. Якщо дозволяє час, охолодіть його у бульйоні.
- Для соусу змішайте олію, соєвий соус, гірчицю, мед, чорний мелений перець. Перемішайте до однорідної консистенції.
- Коли куряче філе вистигне, наріжте його тонкою соломкою. Відправте в салатник.
- Помідори розріжте навпіл. Видаліть ложечкою м’якоть. Тверду частину наріжте смужками, додайте до м’яса.
- Щавель почистьте від стебел. Листочки наріжте тонкими смужками. Додайте до решти інгредієнтів.
- Зелену цибулю та кріп наріжте дрібно. Додайте в салатник. Влийте заправку та добре перемішайте. За потреби посоліть. Посипте салат кунжутом.
- Салат з куркою, помідорами та щавлем готовий. Подавайте до столу.