TikTok перестала платити користувачам за перегляд відео в TikTok Lite через розслідування ЄС

    93

    TikTok тимчасово призупинила програму винагороди користувачів полегшеної (Lite) версії програми за активність усередині програми, оскільки Єврокомісія побоюється «розвитку залежності» у дітей.

    Запущений кілька тижнів тому у двох країнах ЄС програма TikTok Lite включає функцію винагороди користувачів за різні активності, у тому числі перегляд відео. Європейські регулятори розпочали розслідування, звинувативши розробників, що вона може сприяти залежності, особливо у молоді. Сьогодні TikTok призупинила роботу програми винагороди до ЄС на час розслідування.

    Програма TikTok Lite розроблена як «полегшена» альтернатива основному додатку TikTok, призначена для використання при повільному інтернет-з’єднанні. Воно вже кілька років є в деяких регіонах Азії, а з цього місяця — у Франції та Іспанії.

    У додатку є центр винагород, в якому користувачі отримують монети за активності, включаючи вхід в систему і перегляд реклами. За монети можна отримати нагороди, такі як ваучери Amazon та подарункові картки PayPal. Однак, щоб заробити хоч щось помітне, доведеться витратити чимало часу – так, наприклад, годину перегляду відео в додатку винагороджується €0,36 ($0,38).

    Посилаючись на прийнятий в ЄС Закон про цифрові послуги, Європейська комісія заявила, що механізм такого заохочення може викликати ефект звикання, особливо у дітей. У розмові з Reuters представник TikTok підкреслив, що функція недоступна користувачам віком до 18 років, проте Єврокомісія вважає, що механізми захисту TikTok недостатні, щоб запобігти реєстрації дітей.