Китайський корабель «Шеньчжоу-18» з трьома космонавтами на борту успішно запущено

    568

    Вчора, 25 квітня, о 20:59 за місцевим часом (14:59 за Києвом), китайський пілотований корабель «Шеньчжоу-18» стартував із космодрому Цзюцюань на північному заході Китаю. Корабель був запущений за допомогою ракети-носія “Чанчжен-2F” (Long March-2F), через 10 хвилин після запуску він успішно відокремився, а приблизно через 6,5 години повинен був пристикуватися до китайської орбітальної станції “Тяньгун”.

    На борту “Шеньчжоу-18” – троє китайських космонавтів, вони проведуть на космічній станції близько шести місяців і повернуться на Землю наприкінці жовтня.

    Командир екіпажу — 43-річний Е Гуанфу, він брав участь у місії «Шеньчжоу-13» у 2021–2022 роках. Для 34-річного Лі Цуна та 36-річного Лі Гуансу це перший політ у космос. Екіпаж «Шеньчжоу-18» змінить тайконавтів із «Шеньчжоу-17», які вирушили на орбіту ще у жовтні минулого року та мають повернутися на Землю 30 квітня.

    Учасники нової експедиції проведуть низку наукових експериментів у таких галузях, як аерокосмічна медицина, фундаментальна фізика та матеріалознавство, а також виконають 2–3 виходи у відкритий космос. Під час позакорабельної діяльності космонавти встановлять підсилювачі захисту від космічного сміття на зовнішніх трубопроводах, кабелях та критично важливому обладнанні станції, а також проведуть низку інших робіт для подальшого забезпечення безпеки «Тяньгун».