Японський апарат SLIM знову ожив і надіслав фото з Місяця – інженери не розуміють, як йому це вдалося

    90

    Японський апарат Smart Lander for Investigation Moon (SLIM) зумів пережити третю місячну ніч і після її завершення 23 квітня знову вийшов на зв’язок. Це досягнення примітне, оскільки апарат спочатку не був розрахований справлятися з суворими умовами під час місячної ночі, коли температура навколишнього простору опускається до -170 C°.

    Про це повідомило Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA), яке отримало від SLIM новий знімок поверхні супутника. У каналі відомства в соцмережі X з’явилося нове зображення, яке SLIM зробив, прокинувшись після своєї третьої ночі на Місяці.

    «Вночі 23 квітня ми змогли зв’язатися зі SLIM, який знову запустився. Це підтверджує, що він вижив утретє. Ось фотографія поверхні Місяця, зроблена минулої ночі навігаційною камерою», — йдеться у повідомленні JAXA, яке супроводжувало знімок місячної поверхні.

    Нагадаємо, модуль SLIM прибув на Місяць 20 січня 2024 року, а його основна місія полягала у відпрацюванні технології посадки та зборі даних про поверхню супутника. Незабаром після посадки інженери JAXA виявили, що апарат нахилився вперед і вперся носовою частиною в ґрунт. Через це сонячні панелі модуля виявилися неправильно орієнтовані, що ускладнило процес збирання достатньої кількості енергії. На цьому тлі життєздатність SLIM виглядає ще більш вражаюче.

    Перша ніч SLIM на Місяці розпочалася 31 січня та закінчилася 15 лютого. Потім 29 лютого настала друга ніч, протягом якої очікувалося падіння температури зі 100 °C до -170 °C. Інженери JAXA були готові до того, що апарат не вийде на зв’язок після другої ночі, але цього не сталося та SLIM продовжив функціонувати.