Дванадцять років спостережень за чотирма екзопланетами показали у 6-секундному відео

    754

    Сьогодні екзопланети відкриваються досить активно – вже підтверджено існування понад п’яти тисяч планет за межами Сонячної системи. Однак планети, що обертаються навколо зірки HR 8799, виділяються з них: у 2008 році ця зоряна система стала першою, чиї планети вдалося спостерігати безпосередньо, а не за непрямими ознаками, як більшість інших.

    Астрофізик Джейсон Ван (Jason Wang) з Північно-Західного університету США спостерігає за планетами зірки HR 8799 вже 12 років, використовуючи ресурси обсерваторії Кека, що розташована на Гаваях. Матеріали спостережень за всі ці роки він об’єднав у таймлапс-відео тривалістю лише шість секунд. Сама зірка прихована, завдяки чому зображення планет удалося отримати з досить високою чіткістю.

    Система зірки HR 8799 знаходиться на відстані 133 світлових років від нас, що відносно недалеко, і вона спостерігається в сузір’ї Пегаса. Зірка набагато молодша за Сонце, а її планети — це газові гіганти крупніші за Юпітер. Те, що ми бачимо, — лише мала частина їхнього руху по орбіті: найближча до зірки екзопланета робить повний оберт навколо неї за 35 земних років. Шлях найдальшою орбітою займає майже 500 років.

    «Побачити планети на орбіті зазвичай непросто. Астрономічні події відбуваються або надто швидко, або надто повільно, щоб їх можна було відобразити на записі. Але це відео демонструє, як планети рухаються в людському масштабі часу. Сподіваюся, воно допоможе людям насолодитись чимось дивовижним», — прокоментував свій проєкт пан Ван.

    Джерело: CNET