SpaceX заповнила Starship паливом та провела репетицію запуску (відео)

    141

    Компанія SpaceX провела чергове випробування ракети Super Heavy і корабля Starship, заправивши їх баки кріогенним паливом, яке свого часу використовуватиметься в орбітальному польоті. Це є критично важливим тестом нової системи, призначеної для освоєння глибокого космосу — він є частиною підготовки до першої спроби виведення корабля на орбіту.

    Процедура, проведена на стартовому майданчику космодрому Starbase в Техасі, відома як «волога» генеральна репетиція, яка передбачає проходження всіх етапів підготовки до польоту, крім самого запуску двигунів. Корабель SpaceX нового покоління не перший рік готується до доставки людей та вантажів до космосу, насамперед на Місяць та Марс. Відомо, що NASA підрядило SpaceX для перетворення Starship у варіант посадкового модуля, який доставлятиме астронавтів на Місяць і назад.

    У самій SpaceX заявляють, що під час тесту система Starship була заповнена понад 4,5 млн. кг палива, що дозволило перевірити послідовність дій при зворотному відліку, а також готовність Starship та стартового майданчика до виконання операцій в умовах, наближених до реальних.

    Успішне завершення тесту відкриває дорогу для наступного етапу перевірки – статичних вогневих випробувань всіх 33 двигунів Raptor першого ступеня Super Heavy, оскільки раніше всі двигуни одночасно не запускалися. Відомо, що під час першого орбітального пуску вони повинні працювати синхронно.

    Як тільки вогневі випробування відбудуться, SpaceX ще на крок наблизиться до реального пуску в космос, хоча, можливо, команді компанії доведеться провести інші тести. Крім того, знадобиться отримати ліцензію на запуск у Федерального авіаційного управління США.

    Раніше глава SpaceX Ілон Маск (Elon Musk) неодноразово оприлюднив дати запуску Starship, але пізніше інформація так і не підтверджувалася. Згідно з останнім його прогнозом, старт має відбутися у лютому чи березні поточного року.

    Джерело: Bloomberg