NASA Orion віддалився від Землі на рекордну для таких кораблів відстань

    201

    Космічний корабель Orion, запущений аерокосмічним агентством NASA у рамках історичної місії Artemis I, у понеділок увечері пішов від Землі на дистанцію, рекордну для капсули, призначеної для транспортування людей. Хоча людей на його борту немає.

    Американське космічне агентство підтвердило, що капсула Orion досягла медіани у своїй безпілотній подорожі навколо Місяця – 434 523 км від Землі. Корабель знаходиться на відстані понад 63374 км від зворотного боку супутника нашої планети. Попередній рекорд був поставлений у ході виконання місії «Аполлон-13» у 1970 році — на той час екіпаж астронавтів пішов від Землі на 400 171 км.

    Метою місії Artemis I, в рамках якої корабель стартував із Флориди, є тестування корабля Orion для того, щоб переконатися, що він готовий до транспортування людей. Тестовий політ — частина масштабнішої програми Artemis, в рамках якої планується знову висадити астронавтів на Місяць вперше з 1970-х років. За словами представника NASA, вже зареєстровано кілька невеликих інцидентів у роботі корабля, але загалом його якості «видатні», в деяких відношенях він навіть перевершує очікування. Зокрема, у NASA зазначили, що він генерує на 20% більше енергії, ніж йому справді необхідно. Справи йдуть настільки добре, що NASA мають намір додати сім додаткових цілей — допоміжних місій для збору даних про можливості Orion.

    Очікується, що корабель вже подався назад до Місяця, а в четвер піде з нинішньої траєкторії, попрямувавши до Землі. Капсула Orion має здійснити посадку в Тихому океані біля узбережжя Каліфорнії 11 грудня. За словами глави NASA Білла Нельсона (Bill Nelson), вже отримані критично важливі дані, а ще більше доведеться отримати в ході повернення на поверхню Землі – найважливішим тестом буде перевірка здатності захисного теплоізоляційного екрану виконувати свої функції при температурі близько 2760 градусів за Цельсієм на швидкості у 32 рази швидшій за звук.

    До того, як корабель успішно здійснить посадку, завжди залишається ризик, що місія не буде виконана до кінця. Наприклад, до входу в атмосферу існує ризик зіткнення з космічним сміттям і навіть після входу має коректно спрацювати парашутна система для «м’якої посадки» на воду, пізніше спеціальний корабель транспортує капсулу для вивчення фахівцями.

    Якщо Artemis I буде виконано успішно, NASA підбере команду астронавтів для місії Artemis II, під час якої корабель повторить нинішню траєкторію з екіпажем на борту, але без посадки на Місяці. Люди повинні з’явитися на супутнику Землі під час виконання місії Artemis III, поки що запланованої на 2025 рік.

    Джерело: cnn.com