Вчені відродять мамонта, який жив 10000 років тому

    707

    Місяць тому компанія Colossal оголосила про початок знаменного проєкту з відродження шерстистого мамонта, який вимер приблизно 10000 років тому.

    Команда вчених на чолі з Джорджем Черчем, генетиком з Гарвардської медичної школи, використовує генну інженерію для створення стародавнього ссавця. Компанія отримала фінансування в розмірі 15 мільйонів доларів для свого проєкту.

    Команда планує модифікувати азійського слона, що нині живе, і відібрала понад 50 рис, які поліпшать його холодостійкість. До них відносяться кудлата шерсть, маленькі вуха, надлишкове виробництво жирової тканини та інші. Ідея полягає в тому, щоб за допомогою технології CRISPR вставити їх в геном азійського слона. Потім команда створить ембріон, що несе риси шерстистого мамонта. Ембріон буде імплантований сурогатному африканському слону. Вагітність триватиме близько 18-22 місяців, і на світ з’явиться гібридний “арктичний слон”.

    На своєму сайті Colossal пояснює необхідність цього проєкту. Одна з основних цілей відродження мамонта – перетворити зарослі чагарником ліси Тундри в природні арктичні луки, що допоможе скоротити викиди вуглецю, повернути екосистему степів і допомогти «повернути назад глобальне потепління».

    Однак питання, де буде висаджена нова популяція мамонтів залишається відкритим, адже предки модифікованих слонів були жителями абсолютно особливого ландшафту – тундростепів, яка фактично зникла після танення льодовиків. Втім, в плейстоценовому парку Якутії вже заявили про готовність прийняти нових “вихованців”.

    Доктор Джордж Черч повідомив IndianExpress, що для досягнення мети буде потрібно близько 100 “арктичних слонів”. Перше покоління відроджених мамонтів можна буде побачити через чотири-шість років.

    “Ми думаємо, що з цих синтетичних маток вийде безліч застосувань технології мультиплексного редагування, яке може бути використане для захисту видів, що знаходяться під загрозою”, – додав він.

    Професор Адріан М. Лістер з відділу антропології Музею природної історії в Лондоні сказав IndianExpress, що ця розробка підніме безліч етичних питань, адже “ми говоримо про дуже розумну, соціальну тварину, а не про лабораторно-вирощену муху або черв’яка”.



    • інші новини