Кліматолог пояснила, чому в Україні зими стали аномально теплими

    4518

    Протягом останніх років зими в Україні стають щораз теплішими.

    Про те, чому в нашій країні відбуваютьсся такі зміни, розповіла кліматолог Надія Максименко, передає “КП в Україні“.

    Чому погода в Україні змінилась

    За її словами, зими стали теплішими через атлантичні повітряні маси.

    Максименко пояснила, що раніше у нас переважали арктичні повітряні маси. Вона нагадала, що вплив Арктики – це снігу багато, сильні морози та вітри.

    Тепер в Україну найчастіше приходять атлантичні повітряні маси, які є вологими та м’якими.

    Водночас, на її думку, поки ще зарано говорити про серйозні кліматичні зміни.

    Теплі зими диктує Атлантика

    Кліматолог Надія Максименко вважає, що 2020 рік був аномальним, але не надто.

    – Як на мене, лише чотири місяці минулого року випадали із загальної багаторічної картини, це січень, лютий і березень, а також жовтень – він був не осінній, а навіть перевищив вересневі середні показники. Грудень і літні місяці у нас нормально вклалися в загальну картину, – коментує кліматолог. – Судячи з того, якою була зима, повинно було бути холодним літо, але такого ми не спостерігали.

    За словами Надії Василівни, є велика ймовірність, що 2021 рік виявиться більш стабільним, ніж його попередник.

    – Перший місяць зими почався дуже добре, і якщо ця тенденція збережеться, то рік впишеться в середні багаторічні показники – все повинно вийти на звичайні показники статистики. Наприклад, в Харківській області середня багаторічна температура – 7,5 ° С, в минулому році вона була більше 10°С, але в цьому, якщо судити за грудень і січня, температура може вирівнятися, і рік буде стандартним, – каже Надія Максименко.

    Однак глобальне потепління з рахунків скидати рано, воно нікуди не поділося, навпаки, в розквіті сил. Його відгомін – туман, сльота і вода за вікном. Саме глобальне потепління вкрало зиму з морозами, заметами та хуртовинами.

    – Тепла зима – це загальний тренд, це відбувається через глобальні циркуляції, в зв’язку з тим, що зміщуються області тиску. У нас раніше взимку переважали арктичні повітряні маси, була більш масштабна полярна крижана шапка, зараз все зменшується. Вплив Арктики – снігу багато, морози сильні, вітру, хуртовини та завірюхи – сьогодні мінімальна. Найчастіше до нас приходять атлантичні повітряні маси. А вони вологі, м’які, тому і погода змінюється, – пояснює кліматолог.

    Правда, говорити, що ми на межі серйозних кліматичних змін, ще рано.

    – Стверджувати, що в цілому клімат у нас радикально змінився, що ось у нас тепер тільки м’яка зима, – ще рано, але тенденція на потепління є. Буває, запитують, мовляв, у нас вже субтропіки? Ні, такого немає, до субтропіків ще жити і жити, – посміхається Надія Максименко.

    Як змінився клімат за 30 років

    В Укргідрометцентрі кажуть, що в 2020 році в Україні не було метеорологічної зими, літо прийшло вчасно, але затрималося до глибокої осені, що зробило її однією з найтепліших за всю історію метеоспостережень. Аномально висока температура і відсутність опадів внесли свій вклад не тільки в те, яким вийшов урожай після тривалої посухи, а й відзначилися численними лісовими пожежами на сході, півночі та в центрі України.

    Також синоптики проаналізували, як змінилася погода за останні 30 років, і зміни – у наявності.

    – Відразу помітно, що істотно потеплішав і зимовий, і літній сезон, а лідером за величиною потепління став січень із відхиленням +2,4 градуса. У той же час листопад і травень залишилися практично без змін, хоча і демонструють слабку тенденцію підвищення температури. Виросла і середньорічна температура від +7,5 до +8,7 ° С, – розповідають в Харківському гідрометцентрі.

    Ще фахівці відзначили, що за останні 30 років скоротилася кількість опадів не тільки влітку, а й взимку, але в березні і жовтні їх стало більше.

    Рік почався з рекордів

    Новий 2021 рік не встиг розпочатися, як метеорологи зафіксували перші температурні рекорди. Воно й не дивно, адже, як розповідають у Центральній геофізичній обсерваторії ім. Бориса Срезневського, грудень тільки почався по-зимовому, а закінчився – як звичайна тепла осінь, що дісталася в спадок січня.

    – 31 грудня в Києві вперше за 140 років середньодобова температура повітря становила +7,4 ° С, що на 1,7 ° С вище рекордного значення температури для цього дня 1925 року. Кліматична норма перевищена на 10,2 ° С, що відповідає погоді середини жовтня, – пояснили метеорологи.

    Рекорди в столиці продовжилися і 1 січня: температура побила максимуми 1907, 1936, 1973 і 2007 років, коли градусники зафіксували +8,5 ° С. “Температура” і Львів. Там синоптики 2 січня побачили +8,7 ° С, що побило міської рекорд, який тримався 71 рік.

    На Черкащині 1 січня було тепло, немов у середині квітня: температура на 10 ° С була вищою, ніж прийнято, і досягла +8 ° С. Також рекордними в регіоні були 30 і 31 грудня.

    Особливо теплими видалися останні дні 2020 року на Рівненщині та в Луцьку. Волинські синоптики 29 грудня побачили +10,9 ° С, що побило рекорд 2013 року, а в Рівному стовпчик термометра показав +9,7 ° С, що на 1,6 ° С вище, ніж було в 1983 році.

    А В ЦЕЙ ЧАС

    Зима цвіте і пахне

    У буквальному сенсі! В Україні вже розквітли бузок і сакура, прокинулися весняні квіти, фотографіями яких діляться користувачі соцмереж. “Божевільна сакура”, як називають за ранній колір дерево жителі Мукачева, прокинулася і радує середині січня першими рожевими квітами. Також в Мукачеві помітили розквітлі вербові котики. У Вінниці на клумбах бачили квітучі троянди і хризантеми, а в Одеській області цвітуть жовті і фіолетові дикі іриси. Також на Одещині прокинулися бджоли – температура повітря доходить до +13. У Запорізькій області в січні розцвів бузок посилання – 1 січня бузковий колір сфотографували в Бердянську.

    Тепла зима вже розбудила озимі, але льодова кірка в грудні і відсутність снігу в січні особливо сильно посіви не зіпсували. Як розповідають в Національній академії аграрних наук, стан озимих хороший. Трохи складніше з гризунами – через тепло вони пішли на поля.

    – В даний час загроза пошкодження, а тим більше масового вимерзання посівів відсутнє. В цілому стан посівів озимих зернових культур в кінці року оцінюється як добрий та задовільний, – відзначили в академії.

    Джерело Вголос



    • інші новини