Найкрасивіші мальовничі ущелини світу (39 фото)

4341

Ущелини утворюються завдяки річці, що розмиває щілину в гірському масиві. Незважаючи на небезпеку сходження селевих потоків, це дуже мальовничі й чудові місця. Вашій увазі пропонується добірка найкрасивіших ущелин у світі.

Почнемо список з нашої мальовничої ущелини: Буцький каньйон, Україна.

Мальовничий гранітний каньйон на річці Гірський Тікич біля села Буки (кордон Черкаської та Вінницької областей) входить в сотню найкрасивіших місць України і знаходиться на другому місці рейтингу «Сім чудес Черкащини». А в плані природної нетиповість Буки займають в нашій країні одне з перших місць.

Хоч Буки знаходяться в Черкаській області, туди ближче добиратися від Умані. А від Києва на машині можна доїхати десь за три години.

детальніше про Буцький каньйон читайте у статті Маленький фіорд в серці України – Буцький каньйон

Ущелина Vintgar Gorge, Словенія. Ущелина Вінтгар знаходиться в декількох киллометрах їзди від Бледа. Цей природний природний заповідник розташований між скелями і кручами, де протікає гірська річка Радовна.

Довжина ущелини приблизно 1.6 кілометра і на всій протяжності побудовані підвісні мости.

Великий каньйон Вердон. Ущелина Вердон (Gorge du Verdon) заслужено вважається однією з найкрасивіших в Європі.

Вердонска ущелина було сформована річкою Вердон, поточної з Альп. Довжина великого каньйону Вердон близько 25 кілометрів, а висота круч місцями досягає 700 метрів.

Ущелина знаходиться неподалік від Французької Рив’єри тому багато туристів приїжджають і сюди, де у них популярні прогулянки на велосипедах і спуски по річці на каяках.

Ущелина Oneonta Gorge, знаходиться в штаті Орегон, США. На високих базальтових стінах ущелини ростуть безліч видів папоротей, мохів та лишайників.

Також в ущелині знаходиться 4 мальовничих водоспади.

Глен-Каньйон знаходиться в штаті Арізона. У його межах, по обидві сторони кордону між штатами Юта і Арізона розташоване озеро Пауелл.

У каньйоні протікає річка Колорадо.

Каньйон Увац, Сербія. Каньон утворений річкою Увац. Відомий як останній притулок вимираючих птахів – білоголових сипів.

Ущелина El Tajo Gorge, Іспанія. Находітся ущелині в місті Ронда.

Колись воно служило природним оборонним рубежем міста, а тепер є його головною визначною пам’яткою.

Ущелина Державного парку Уоткінс Глен, США

Державний парк Уоткінс Глен являє собою вузьку ущелину, висою 120 метрів, на дні якої тече річечка. По краях ущелини, на різних рівнях, проходять кілька стежок, які перетинаються одна з одною, і йдуть то по одній, то по іншій стороні обриву. Річечка проходить на різних рівнях, тому час від часу утворюються неповторні водоспади. Стежки теж проходять на різних рівнях – через що доводиться то підніматися по сходах, то переходити по містках.

Ущелина Narrows Gorge. Знаходиться в штаті Техас. Вона утворена річкою Бланко.

Висота скель досягає 25 метрів.

Протяжність ущелини 400 метрів.

Ущелина в Національному Парку Зайон. Довжина його становить 24 кілометри, а глибина досягає в деяких місцях 800 метрів.

Цей природний тунель був вимитий річкою Вірджинія і має незвичайне забарвлення рудого і бронзового відтінків.

Ущелина Leutasch Gorge, Австрія. По всій ущелині проходить туристична доріжка довжиною близько 500 метрів.

Також ущелину перетинає 2 мости.

І наостанок наш Дністровський каньйон, Україна

Дністровський каньйон є найбільшим в Україні та одним з найбільших в Європі. Утворився він в результаті вимивання Дністром гірської породи Подільської височини і являє собою долину, чиї стрімкі береги досягають від 100 до 250 метрів над водою. По північних схилах, пошматовано ущелинами, в Дністер стікають його ліві притоки

Природа навколо каньйону унікальна і зручніше за все можна розглянути її, будучи в човні, що пропливає по Дністровському каньйону – так можна милуватися обома берегами відразу) Природа Дністровського каньйону своєрідна і неповторна. На його території знаходиться близько 100 пам’яток живої та неживої природи світового значення. Тут збереглися і унікальні еталони відслонень гірських порід.