6 випадків, коли не потрібно слухати лікарів, тому що вони брешуть

3479

Гомеопатія – це ж солодко, чому її всі лають? Або, наприклад, скипидарні ванни – ну хоче людина їх приймати, хто ж їй заборонить? Дехто любить гарячіше. Але нетрадиційна медицина, до якої відноситься все перераховане вище, – справа набагато більш ризикована, ніж прийнято вважати. Альтернативні методики часто використовують шарлатани, які спекулюють на занепокоєнні людей про власне здоров’я. Згідно з дослідженнями, пацієнти з серйозними захворюваннями, які відмовилися від звичайного лікування на користь нетрадиційного, вмирають в 2 рази частіше. Відомі випадки нанесення непоправної шкоди здоров’ю і навіть смерті дітей, батьки яких вважали за краще альтернативну терапію.

Ми розібралися, чи існують наукові докази ефективності у поширених методів діагностики і лікування.

1. Іридодіагностика

© Pixabay

Іридодіагностика стверджує, що різні хвороби змінюють форму, колір і структуру райдужної оболонки ока. Іридодіагности використовують спеціальну карту, де різні зони райдужки відповідають різним внутрішнім органам: наприклад, верхня частина – це мозок, а нижня – нирки.

Насправді малюнок і колір райдужки залежить від генів і практично не змінюється протягом життя (якщо не було травм або хірургічних втручань). Тому біометричний метод розпізнавання по райдужці вважається таким же надійним, як і ідентифікація за відбитками пальців. Наукові дослідження не підтверджують ефективності іридодіагностики, і офіційна наука вважає її шарлатанством. Помилкові діагнози можуть привести до непотрібного, а то і шкідливого лікування.

2. Метод Фолля

© Von Sigismund von Dobschütz / Wikipedia

Метод Фолля (або електропунктура), за твердженням його прихильників, здатний «замінити 10 лікарів» і виявити алергени, віруси, паразитів, порушення в роботі внутрішніх органів, серйозні захворювання на ранніх стадіях і так далі. Для цього використовується прилад з двома електродами, за допомогою яких вимірюють електричний опір шкіри на пальцях рук і ніг.

Ефективність методу Фолля не підтверджується клінічними дослідженнями. У США його використання заборонене, а ввезення електропунктурних пристроїв переслідується законом. Прилад може бути небезпечний для людей з кардіостимуляторами, а дезінформування пацієнтів може призвести до затримки необхідного лікування. Військовий лікар і автор книги «Пацієнт Розумний. Пастки “лікарської” діагностики, про які повинен знати кожен» Олексій Водовозов продіагностував методом Фолля палицю ковбаси. В результаті прилад виявив у ковбаси коліт, холецистит, тонзиліт і бронхопневмонію.

3. Біорезонанс

© Pixabay

Біорезонансна діагностика стверджує, що всі клітини організму мають свою частоту електромагнітних коливань. Різні захворювання, а також бактерії, грибки і паразити змінюють цю частоту, але за допомогою спеціального апарату можна повернути її до еталонної, властивої здоровим клітинам, і виявити і усунути хворобу на ранній стадії. На початку процедури лікар розмовляє з пацієнтом, інформація про стан його здоров’я і хронічних захворюваннях вводиться в прилад БРД. Потім пацієнт бачить на моніторі зображення своїх внутрішніх органів (насправді це картинки з бази даних) зі значками, що відзначають «вогнища патології». Для лікування використовується сам апарат, а також гомеопатичні засоби і біологічно активні добавки (БАДи).

Офіційна медицина вважає БРД псевдонауковою і суперечить принципам фізики, а клінічні дослідження спростовують її ефективність.

4. Гемосканування

© Pixabay

Гемосканування (або тестування на темнопольному мікроскопі) – це діагностика по краплі крові. Кров беруть з безіменного пальця, поміщають під мікроскоп і показують пацієнтові на спеціальному моніторі зі збільшенням в 1,5 тис. разів. Стверджується, що за допомогою цього методу можна визначити стан імунітету, нестачу мінералів і вітамінів, гормональний дисбаланс, ступінь “закислення” і “зашлакованості” організму, виявити паразитів, грибки та багато іншого. Наприклад, більш світлий центр еритроцита, видимий під мікроскопом, видають за шкідливу “круглу бактерію”. Після аналізу призначають лікування біологічно активними добавками (наприклад, кораловою водою).

Гемосканування не має ніяких наукових доказів своєї ефективності. Його називають шахрайським методом, який допомагає продажу БАДів.

5. Структурована вода

© Pixabay

Прихильники концепції структурованої води стверджують, що вона може змінювати свою структуру під впливом людських емоцій і володіє “пам’яттю” про розчинені в ній речовини і фізичні чинники. Тому відняту у води трубопроводами та гідроелектростанціями “життєву енергію” необхідно відновлювати за допомогою спеціальних апаратів (так званих гармонізаторів, віталізаторів, нейтралізаторів і тощо). Після цього вода стає цілющою і її можна використовувати для профілактики і лікування різних захворювань, наприклад астми або каменів у нирках.

Хибність концепції “пам’яті води” підтверджена експериментально, а $ 1 млн, який був обіцяний за доказ існування такої пам’яті, так ніким і не отриманий.

6. Енергетична медицина

© Pixabay

Енергетична медицина стверджує, що деякі захворювання викликані не фізичними змінами, а збоєм в енергетичній структурі людини (біополі, аурі, системі “тонких тіл” і так далі). Згідно з твердженнями прихильників теорії існування життєвої енергії, вона настільки тонка, що не може бути виявлена ніякими приладами. Тому цілителів, які стверджують, що бачать цю енергію і застосовують її в лікуванні, залишається тільки вірити на слово. До методів альтернативної енергетичної медицини відносяться рейки (лікування накладенням рук), акупунктура і акупрессура (натискання на біологічно активні точки), зцілення звуком, діагностика карми і так далі.

Наука вважає методи лікування за допомогою “тонких енергій” не більш ефективними, ніж плацебо.

Якщо вам пропонують новий метод діагностики, профілактики або лікування будь-якого захворювання, перевірте, чи немає у нього таких ознак:

  • Небувалий і при цьому легкодосяжний ефект.
  • Сенсаційність, інноваційність та універсальність застосування (діагностує і лікує все – від глистів до раку).
  • Необхідність віри в результат замість наукових доказів ефективності.
  • Складний науковий опис методу, незрозумілий “простим смертним”.
  • Інформація про цькування творця методу або препарату консервативним і “відсталим” медичним співтовариством.

Все це може говорити про псевдонауку і шарлатанство, і потрібно добре подумати, перш ніж піддавати ризику своє здоров’я. Погоджуючись на нетрадиційні методи лікування, можна втратити дорогоцінний час, особливо якщо мова йде про серйозні захворювання.

Будьте пильні і здорові!