10 коротких творів, які можна прочитати за день і змінити думку про життя

3316

Щоб винести щось для себе з книги чи навіть змінити своє життя й думки, не обов’язково читати кілограмові томи Толстого. Іноді навіть одне коротке оповідання, притча чи книга обпікають розум і перелаштовують його. Вмістити в щось невелике велику силу можуть тільки справді талановиті автори. А в сучасному швидкому темпі життя така подача цінується ще більше.

Пропонуємо в якийсь із вечорів чи вихідних посидіти за однією з книг нашої добірки. Усі вони займають не більше як 150 сторінок, але по відчуттю вмістили цілий всесвіт:

1. “Двадцять чотири години з життя жінки” (Vierundzwanzig Stunden aus dem Leben einer Frau), 1927, Стефан Цвейг

Багато творів цього австрійського письменника залишаться із людством надовго. Адже він дуже тонко відчував емоції та переживання, змальовував життя жінок і суспільства. Завдяки цій новелі можна зрозуміти, як мало часу треба, щоб життя перевернулося з ніг на голову.

Сьогодні людина спокійно живе, усе йде за розкладом, як потяги на вокзалі. А вже завтра з’явиться якась незборима обставина або захоплення людиною. Чи варто ризикувати усім заради миттєвого пориву? Вирішувати кожен має сам.

2. “Ніч перед кінцем світу” (The Last Night of the World), 1951, Рей Бредбері

Що було б, якби наступна ніч стала останньою? Персонажі оповідання просто знають, що так і буде. Але чи дає знання якісь привілеї чи щось змінює, змушує шкодувати? Разом з персонажами ви можете шукати власні відповіді. Жити так, ніби кожен день може стати останнім — занадто великий стрес. Але й проводити кожен новий день однаково — не для всіх хороший шлях.

3. “Маленький принц” (Le Petit Prince), 1942, Антуан де Сент-Екзюпері

“Найголовнішого не побачиш очима” — такі глибокі слова маленького принца. Та й загалом ця коротка книжечка-казка вчить нас мислити глибоко, задумуватися про себе, інших людей, пороки та високі світлі якості, сенс буття. Якщо в когось і вчитися вмінню дружити, любити, бути вірним, то в Маленького принца і його троянди та лиса. Казка зовсім не дитяча, обов’язково можна посидіти за нею і в дорослому віці.

4. “Шляхи життя” (Och varje morgon blir vägen hem längre och längre, Ditt livs affär), 2021, Фредрік Бакман

У книзі 2 оповідання, які змушують задуматися про власні життєві стежини й автобани. У першому розказано про те, що й геніальні люди можуть втратити пам’ять, але зберегти гарні стосунки зі всіма довкола. В другому — як всього одне знайомство може змінити життя, обдумати всі свої рішення. Обидві розповіді викликають живі емоції. Після прочитання власні життєві дороги стають більш зрозумілими, а наступні вибори повороту більш осмисленими.

5. “Листівки з того світу” (Cartoline dai morti), 2013, Франко Армініо

І ті, хто вірять у вищі сили, реінкарнацію, і атеїсти не знають, що чекає нас після смерті насправді. Ми можемо тільки уявляти. Книга складається з коротких текстів-записок з того світу. Кожне послання описує долю людини, її почуття в останню хвилину на нашому світі. Самогубства, випадкові смерті, поступове згасання від хвороби… Смерть дуже близько від нашого щоденного життя. Боятися її не варто, але варто боятися змарнувати життя.

6. “Колгосп тварин” (Animal Farm), 1945, Джордж Орвелл

Книга про ферму з тваринами, які вирішили позбутися пригноблення господаря Джонса. Тварини з зовсім людськими рисами переживають розвиток від ідей рівності та революції до… диктатури і тоталітаризму. Орвелл зобразив таким чином комунізм, підміну понять та різні людські якості, які розкриті в образі тварин.

Книга коротка, насичена іронією та сарказмом, дозволяє обдумати сценарії, які пройшли безліч народів світу та власні переконання. В наш час критичне мислення здатне врятувати життя.

7. “Полковнику ніхто не пише” (El coronel no tiene quien le escriba), 1961, Габріель Гарсіа Маркес

В одній латиноамериканській країні вчергове змінилася влада, чергові корупціонери наживають незаконні статки у столиці. Тим часом герой Громадянської війни, полковник, ледве зводить кінці з кінцями й чекає на лист про пенсію. Старий чоловік з дружиною в маленькому містечку живе у злиднях та зовсім без вдячності. Маленька людина, яка іще хоче зберегти гідність у світі, повному абсурду й хаосу. Схоже, все, що на нього чекає — це самотність.

8. “Пігмаліон” (Pygmalion), 1912, Роберт Шоу

Стара версія програми  “від пацанки до панянки”. Тільки від геніального класика Бернарда Шоу. Давним-давно скульптор Пігмаліон вирізьбив ідеальну скульптуру дівчини, закохався в неї та попросив Афродіту оживити творіння. У п’єсі Шоу митцем став професора Генрі Гігінс, який побився об заклад, що за шість місяців перетворить просту дівчину-квіткарку із селища на леді.

Еліза й справді змінилася за цей час до невпізнанності. Але головна ідея в тому, що будь-хто може змінитися тільки, коли сам цього бажає. Чого б не хотів світ, суспільство, обставини, без бажання змін цей камінь не зрушити.

9. “Жага до життя” (Love of Life), 1907,  Джек Лондон

Можна зламати тіло, але не силу духу. Людина здатна на більше, ніж сама може уявити. В цьому творі описана сувора й безпощадна Аляска. Не важливо, багата людина чи бідна та ким була до випробувань. Щоб вижити, витерпіти зраду друга, самотність серед снігів, боротьбу з тваринами, треба справді неймовірні сили. Твір показує часи золотої лихоманки, коли в пошуках кращого життя люди відправлялися в небезпечні мандри.

10. “Подолати страх близькості” (Come Closer), 2017, Ілсе Санд

Не довіряєте, щоб не розчаровуватися? Бережете серце під семи замками, аби ніхто не побачив слабкості й не зміг розбити? Ця книга допоможе здолати страхи у спілкуванні, краще зрозуміти себе та розкрити власне “я”. Механізми захисту потрібні, але не повинні заважати нам будувати здорові близькі стосунки з довколишніми людьми та з власними емоціями.

Книги як старі знайомі чи близькі друзі. Як віконця в новий для себе світ чи погляд зі сторони на сучасність. Не важливо, скільки сторінок у книзі чи картинок. Важливо лиш, яке значення вона має для вас. Іноді, щоб змінити себе, замислитися про певні події чи власне “я”, не вистачає одного маленького абзацу. Не спиняйте пошуки в книгах, і нехай вони змінюють ваше життя тільки на краще!

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти