Добірка страв із гарбуза на десерт, обід і сніданок

178
колаж vsviti.com.ua

Якщо ви ніколи не купували величезний гарбуз і не готували з нього десяток страв, то чи справді ви знаєте щось про осінь? Гарбуз — справжній український суперфуд. Не бійтеся придбати навіть п’ятикілограмовий, бо готувати з цього овочу можна не тільки каші!

Салат із печеним гарбузом

фото Depositphotos

Хрумка зелень, фета й солодкий гарбуз у салатах поєднуються ідеально. Скуштуйте цей варіант або вигадайте власне поєднання!

Інгредієнти:

  • 150 г печеного гарбуза.
  • 50 г руколи.
  • 1 кримська цибулина.
  • 40 г сиру фета.
  • 20 г гарбузового насіння.
  • 20 г оливкової олії.

Як готувати:

  1. Гарбуз нарізати кубиками (його необхідно попередньо запекти).
  2. Цибулю почистити й нарізати півкільцями.
  3. Змішайте гарбуз, руколу, цибулю, подрібніть фету руками, посипте насінням соняшника.
  4. Посоліть, поперчіть салат до смаку, додайте олію та перемішайте.

Як запікати гарбуз для салатів, додавання у напої чи майбутнього пюре?

Гарбуз можна запікати для солоних і солодких страв. Універсальний варіант — розрізати, дістати середину та зернята, нарізати великими шматками чи півкільцями, викласти на деко в один шар й запікати при 180°C 20 хв, а тоді перевернути і запікати ще 15 хв.

До солодкого гарбуза можна додати цукор, корицю або мед. А для салатів, пюре, гарнірів посипте шматочки розмарином, часником, мускатним горіхом, сумішшю італійських трав або пармезаном.

Гарбузовий лате

фото Depositphotos

Пряний гарячий напій з гарбузом зігріє й допоможе відчути осінні смаки. Можете посипати корицею, шоколадом та навіть гострим перцем — улюблені спеції зроблять лате ще смачнішим.

Інгредієнти:

  • 30 г гарбузового пюре.
  • 1 ч.л. цукру.
  • 200 мл молока.
  • 50 мл міцної кави.
  • Спеції: кориця, мускатний горіх, імбир.
  • Збиті вершки для прикраси.

Як готувати:

  1. У каструлі змішайте гарбузове пюре, молоко, каву, цукор та по дрібці спецій.
  2. На малому вогні доведіть напій до кипіння і проваріть кілька хвилин.
  3. Додатково можна збити молоко за допомогою капучинатора, вінчика або просто в аеропресі.
  4. Перелийте лате в чашку, прикрасьте напій збитими вершками й подавайте.

Гарбузові деруни

фото Depositphotos

Звичні деруни з картоплі можна приготувати ще й із гарбуза. Страва має яскравіший колір і незвичайний смак.

Інгредієнти:

  • 200 г сирого гарбуза.
  • 1 цибулина.
  • 100 г борошна.
  • 1 яйце.
  • Олія для смаження.

Як готувати:

  1. Гарбуз, цибулину почистьте й натріть на велику терку.
  2. Додайте борошно, яйце, посоліть і поперчіть до смаку.
  3. Обсмажуйте на розігрітій сковороді з олією з кожного боку по 2-3 хв до золотистості.
  4. Подавайте як гарнір до м’яса чи просто зі сметаною та овочами як окрему страву.

Сирно-гарбузова запіканка

фото Depositphotos

Готуйте, коли звичайні сирники набридли. Гарбузово-сирна запіканка — корисний перекус, який можна взяти з собою до школи чи в офіс.

Інгредієнти:

  • 200 г домашнього сиру.
  • 200 г печеного гарбуза.
  • 1 яйце.
  • 3 ст.л. борошна.
  • 1 ч.л. цукру.

Як готувати:

  1. Змішайте сир, пюре з печеного гарбуза, яйце, борошно і цукор. За бажання можна додати сухофрукти, горіхи, спеції, шоколад.
  2. Перелийте тісто у форму, змащену вершковим маслом, і запікайте при 180°C пів години.
  3. Запіканку охолодіть, наріжте й подавайте з джемом, шматочками свіжих фруктів.

Гарбуз із дорблю

фото Depositphotos

Цей варіант запеченого гарбуза додаємо як окремий рецепт, бо в поєднанні з сиром дорблю виходить самостійна та проста страва.

Інгредієнти:

  • 400 г гарбуза.
  • 120 г сиру дорблю.
  • 2 великі картоплини.
  • 1 велика цибулина.
  • 1 ч.л. перцю чилі.
  • 2 ст.л. олії без запаху.

Як готувати:

  1. Почистьте гарбуз та картоплю, наріжте кубиками. Посоліть, поперчіть, додайте олію, вимішайте й викладайте у глибоку форму для запікання.
  2. Цибулю почистьте, наріжте півкільцями й викладайте на гарбуз.
  3. Запікайте при 180-190°C приблизно пів години (доки не буде готова картопля).
  4. Посипте овочі сиром дорблю та запікайте іще 5- 7 хв.

Омлет із гарбузом

фото Depositphotos

Збалансований сніданок із гарбузом та яйцями готується швидко, а енергією наповнить на пів дня. Додавайте ще й улюблені овочі та зелень, й ця осіння страва не розчарує.

Інгредієнти:

  • 150 г сирого гарбуза.
  • 1 невеликий солодкий перець.
  • 20 г молока.
  • 3 яйця.
  • 2-3 зубчики часнику.

Як готувати:

  1. Гарбуз і солодкий перець очистьте, наріжте кубиками.
  2. На розігріту пательню додайте трохи олії, всипте гарбуз та перець, додайте сіль, перець та часник (нарізаний або пропущений через прес).
  3. Обсмажуйте овочі 5 хв при перемішуванні.
  4. Яйця з молоком збийте вінчиком, залийте цією сумішшю овочі.
  5. Готуйте омлет під кришкою 3-4 хвилини.
  6. Подавайте зі свіжою зеленню, можна посипати тертим твердим сиром.

Також радимо скуштувати гарбузове желе, жовтогарячі оладки й гарбузове ризотто. Втім, просто запечений зі спеціями гарбуз — уже смачна й універсальна страва, а завдяки рецептам з нашої добірки овоч не набридне. Поміж звичної гарбузової каші й супів спробуйте гарбуз у різних поєднаннях.

 



• не пропусти