Якщо ви ніколи не купували величезний гарбуз і не готували з нього десяток страв, то чи справді ви знаєте щось про осінь? Гарбуз — справжній український суперфуд. Не бійтеся придбати навіть п’ятикілограмовий, бо готувати з цього овочу можна не тільки каші!
Салат із печеним гарбузом
Хрумка зелень, фета й солодкий гарбуз у салатах поєднуються ідеально. Скуштуйте цей варіант або вигадайте власне поєднання!
Інгредієнти:
- 150 г печеного гарбуза.
- 50 г руколи.
- 1 кримська цибулина.
- 40 г сиру фета.
- 20 г гарбузового насіння.
- 20 г оливкової олії.
Як готувати:
- Гарбуз нарізати кубиками (його необхідно попередньо запекти).
- Цибулю почистити й нарізати півкільцями.
- Змішайте гарбуз, руколу, цибулю, подрібніть фету руками, посипте насінням соняшника.
- Посоліть, поперчіть салат до смаку, додайте олію та перемішайте.
Як запікати гарбуз для салатів, додавання у напої чи майбутнього пюре?
Гарбуз можна запікати для солоних і солодких страв. Універсальний варіант — розрізати, дістати середину та зернята, нарізати великими шматками чи півкільцями, викласти на деко в один шар й запікати при 180°C 20 хв, а тоді перевернути і запікати ще 15 хв.
До солодкого гарбуза можна додати цукор, корицю або мед. А для салатів, пюре, гарнірів посипте шматочки розмарином, часником, мускатним горіхом, сумішшю італійських трав або пармезаном.
Гарбузовий лате
Пряний гарячий напій з гарбузом зігріє й допоможе відчути осінні смаки. Можете посипати корицею, шоколадом та навіть гострим перцем — улюблені спеції зроблять лате ще смачнішим.
Інгредієнти:
- 30 г гарбузового пюре.
- 1 ч.л. цукру.
- 200 мл молока.
- 50 мл міцної кави.
- Спеції: кориця, мускатний горіх, імбир.
- Збиті вершки для прикраси.
Як готувати:
- У каструлі змішайте гарбузове пюре, молоко, каву, цукор та по дрібці спецій.
- На малому вогні доведіть напій до кипіння і проваріть кілька хвилин.
- Додатково можна збити молоко за допомогою капучинатора, вінчика або просто в аеропресі.
- Перелийте лате в чашку, прикрасьте напій збитими вершками й подавайте.
Гарбузові деруни
Звичні деруни з картоплі можна приготувати ще й із гарбуза. Страва має яскравіший колір і незвичайний смак.
Інгредієнти:
- 200 г сирого гарбуза.
- 1 цибулина.
- 100 г борошна.
- 1 яйце.
- Олія для смаження.
Як готувати:
- Гарбуз, цибулину почистьте й натріть на велику терку.
- Додайте борошно, яйце, посоліть і поперчіть до смаку.
- Обсмажуйте на розігрітій сковороді з олією з кожного боку по 2-3 хв до золотистості.
- Подавайте як гарнір до м’яса чи просто зі сметаною та овочами як окрему страву.
Сирно-гарбузова запіканка
Готуйте, коли звичайні сирники набридли. Гарбузово-сирна запіканка — корисний перекус, який можна взяти з собою до школи чи в офіс.
Інгредієнти:
- 200 г домашнього сиру.
- 200 г печеного гарбуза.
- 1 яйце.
- 3 ст.л. борошна.
- 1 ч.л. цукру.
Як готувати:
- Змішайте сир, пюре з печеного гарбуза, яйце, борошно і цукор. За бажання можна додати сухофрукти, горіхи, спеції, шоколад.
- Перелийте тісто у форму, змащену вершковим маслом, і запікайте при 180°C пів години.
- Запіканку охолодіть, наріжте й подавайте з джемом, шматочками свіжих фруктів.
Гарбуз із дорблю
Цей варіант запеченого гарбуза додаємо як окремий рецепт, бо в поєднанні з сиром дорблю виходить самостійна та проста страва.
Інгредієнти:
- 400 г гарбуза.
- 120 г сиру дорблю.
- 2 великі картоплини.
- 1 велика цибулина.
- 1 ч.л. перцю чилі.
- 2 ст.л. олії без запаху.
Як готувати:
- Почистьте гарбуз та картоплю, наріжте кубиками. Посоліть, поперчіть, додайте олію, вимішайте й викладайте у глибоку форму для запікання.
- Цибулю почистьте, наріжте півкільцями й викладайте на гарбуз.
- Запікайте при 180-190°C приблизно пів години (доки не буде готова картопля).
- Посипте овочі сиром дорблю та запікайте іще 5- 7 хв.
Омлет із гарбузом
Збалансований сніданок із гарбузом та яйцями готується швидко, а енергією наповнить на пів дня. Додавайте ще й улюблені овочі та зелень, й ця осіння страва не розчарує.
Інгредієнти:
- 150 г сирого гарбуза.
- 1 невеликий солодкий перець.
- 20 г молока.
- 3 яйця.
- 2-3 зубчики часнику.
Як готувати:
- Гарбуз і солодкий перець очистьте, наріжте кубиками.
- На розігріту пательню додайте трохи олії, всипте гарбуз та перець, додайте сіль, перець та часник (нарізаний або пропущений через прес).
- Обсмажуйте овочі 5 хв при перемішуванні.
- Яйця з молоком збийте вінчиком, залийте цією сумішшю овочі.
- Готуйте омлет під кришкою 3-4 хвилини.
- Подавайте зі свіжою зеленню, можна посипати тертим твердим сиром.
Також радимо скуштувати гарбузове желе, жовтогарячі оладки й гарбузове ризотто. Втім, просто запечений зі спеціями гарбуз — уже смачна й універсальна страва, а завдяки рецептам з нашої добірки овоч не набридне. Поміж звичної гарбузової каші й супів спробуйте гарбуз у різних поєднаннях.