Що почитати: 5 нових книжок від українських видавців, які варто прочитати

547

Українські видавці продовжують працювати в умовах війни та друкують нову якісну літературу українською. Що почитати із новинок, аби не просто підтримати українську книгу, а й отримати задоволення від читанні – у добірці з пяти нових достойних та вражаючих книг.

«Чоловік, який помер», Антті Туомайнен

Чудова новинка для поціновувачів скандинавської літератури та неординарних сюжетів. «Чоловік, який помер» — це трилер, у якому поєднано інтригу скандинавської нуарної традиції з химерним, чарівним чорним гумором. Письменник майстерно зображає маленьке містечко влітку, екстравагантні дворики та смішний і незграбний злочин. За сюжетом головний герой роману фінського письменника – Яакко Каунісма, чоловік, сповнений сил, що має хороше життя, успішний грибний бізнес і красуню дружину. Раптом Яаккко дізнається від свого лікаря про те, що його отруїли і жити йому залишилось недовго. Хтось повільно але впевнено отруює Яаккко. Герой вирішує знайти того, хто хоче його смерті, а ще владнати безліч інших важливих справ.

«Пасажири», Джон Маррс

Новий технотриллер Джона Маррса, нарешті перекладений українською. Письменник зображає світ у недалекому майбутньому. Одного в ранку восьмеро людей сідають в безпілотні автомобілі. Жоден із них не підозрює, що зачинивши дверцята, автомобіль перетворить їх на своїх заручників, якими керує Таємничий Хакер. Телезірка, вагітна молода жінка, нелегальний іммігрант, самогубця, герой війни та інші опиняються втягнуті у таємничу гру не на життя, а на смерть. З камер, захованих у їхніх авто, паніка пасажирів транслюється на мільйони людей по всьому світу. Суспільство покаже своє справжнє обличчя, коли його запитають: «кого з цих людей ми повинні врятувати, а кого насамперед вбити?».

«Правила будинку сидру», Джон Ірвінг

«Правила будинку сидру» – роман сучасного американського письменника, який не залишить байдужим нікого. Ірвінг написав захопливу та багатопланову історію, яку хочеться розплутувати до самого кінця. Сюжет роману розгортається в напівзабутому притулку для дітей-сиріт, де всім керують усталені правила, писані або ні. Автор розповідає про молодого чоловіка Гомера, якого так і не усиновили. Він ріс під пильним керівництвом доктора Вілбура, акушера, який таємно робив аборти. Історія розповідає про його дитинство у притулку Ларча в штаті Мен і слідує за Гомером, коли він зрештою залишає гніздо і досягає повноліття у світі. До речі, Ірвінг отримав всесвітню премію «Оскар» за створення сценарію на екранізацію свого роману.

«Гімн», Айн Ренд

Повість-антиутопія з простим сюжетом відомої письменниці Айн Ренд, де вона кидає виклик традиціям, соціалізму та співчуттю. Гімн — це класична розповідь Айн Ренд про майбутнє великого «Ми» — світу, що позбавляє людей імені чи незалежності. Тут люди – це лише великий натовп, що існує лише задля служінню державі.
У всьому світі знайшлася одна людина, яка наважилася жити інакше, з вірою у кращий світ: думати, вибирати, любити. Але це були не ті злочини, за які його переслідуватимуть. Адже він вчинив свій найтяжчий гріх : постав сереж натовпу.

«Дзеркало і світло», Гіларі Мантел

Історичний роман англійської письменниці Гіларі Мантел, володарки Букерівської премії. Ця книжка – заключна тріумфальна частина трилогії про злет і падіння Томаса Кромвеля, міністра при дворі короля Генріха VIII. Гіларі описує останні чотири роки його життя і смерть через страту. Він був хлопчиком з нізвідки, сином ковеля з містечка Панті, який за життя піднявся до вершин влади. Кромвель був одночасно у ролі і хижака, і жертви, вів запеклу боротьбу між сьогоденням і минулим, між королівською волею та баченням простої людини. Він був реформатором, який вбачав майбутнє Англії, коли та визріла до рішучих змін. Письменниці вдалося описати минуле настільки ж інтуїтивно переконливим, як і сьогодення. Книжку у 2020 році визнали найкращою за версією The New York Times, The Washington Post, TIME, The Guardian та багатьох інших авторитетних видань.

добірку підготували у видавництві Фабула
спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти