Відкриття, які залишаються актуальними й досі

2506

Історія людства – це історія наукових відкриттів, які робили цей світ більш технологічним і досконалим, покращували якість життя, допомагали зрозуміти навколишній світ. У цей огляді 15 наукових відкриттів, які спрямуали ключову увагу на розвиток цивілізації і якими люди користуються досі…

1. Пеніцилін

Як відомо, шотландський вчений Александр Флемінг відкрив пеніцилін (перший антибіотик) у 1928 році. Якби цього не сталося, то люди, ймовірно, до цих пір вмирали б від таких речей, як виразка шлунка, абсцес зуба, ангіна і скарлатина, стафілококова інфекція, лептоспіроз і т.д.

2. Механічні годинники

Варто відзначити, що до цих пір є багато протиріч щодо того, що можна вважати першими механічними годинником. Однак, як правило, його винахідником вважається китайський монах і математик І-Сін (723 р. н.е). Це інноваційне відкриття дозволило людям вимірювати час.

3. Гвинтовий насос


Один з найбільш значних давньогрецьких вчених, Архімед, як вважають, розробив один з перших водяних насосів, який штовхав воду вгору по трубці. Це повністю змінило зрошення.

4. Сила тяжіння


Це добре відома історія – відомий англійський математик і фізик Ісаак Ньютон виявив силу тяжіння після того, як йому на голову 1664 року впало яблуко. Його відкриття пояснює, чому речі падають на землю і чому планети обертаються навколо Сонця.

5. Пастеризація


Виявлена ​​французьким вченим Луї Пастером в 1860-х роках пастеризація є процесом термічної обробки, який руйнує патогенні мікроорганізми в певних харчових продуктах і напоях, таких як вино, пиво і молоко. Це відкриття мало великий вплив на здоров’я населення.

6. Паровий двигун


Загальновідомо, що сучасна цивілізація виросла завдяки промисловій революції, основною причиною якої був паровий двигун. Насправді, цей двигун не винайшли відразу, а скоріше він поступово розвивався протягом приблизно ста років завдяки 3-м британським винахідникам: Томасу Севері, Томасу Ньюкомену і (найбільш відомому) Джеймсу Уатту.

7. Електрика


Доленосне відкриття електрики належить англійському вченому Майклу Фарадею. Він також відкрив основні принципи електромагнітної індукції, діамагнетизму і електролізу. Під час своїх дослідів Фарадей також створив перший генератор, що виробляє електроенергію.

8. ДНК


Багато людей вважають, що американський біолог Джеймс Уотсон і англійський фізик Френсіс Крік відкрили ДНК в 1950-х роках, але насправді, дезоксирибонуклеїнова кислота була вперше виявлена ​​в кінці 1860-х років швейцарським хіміком Фрідріхом Мішером. Потім, протягом десятиліть після відкриття Мішера, інші вчені провели безліч наукових досліджень, які допомогли зрозуміти, як організми передають свої гени і як вони управляють роботою клітин.

9. Знеболення


Грубі форми анестезії, такі як опіум, мандрагора і алкоголь, використовувалися ще в 70 році нашої ери. Але тільки в 1847 році американський хірург Генрі Бігелоу визначив, що ефір і хлороформ можуть бути анестетиками, тим самим зробивши хворобливі хірургічні операції набагато більш терпимими.

10. Теорія відносності


Дві взаємопов’язані теорії Альберта Ейнштейна – спеціальна теорія відносності і загальна теорія відносності – були опубліковані в 1905 році. Вони змінили теоретичну фізику і астрономію у XX столітті, замінивши 200-річну теорію механіки, створену Ньютоном. Ця теорія стала основою для більшої частини сучасної науки.

11. Рентгенівське випромінювання


Німецький фізик Вільгельм Конрад Рентген відкрив рентгенівські промені в 1895 році, коли він вивчав явища, які супроводжують проходження електричного струму через газ вкрай низького тиску. За це новаторське відкриття Рентген був удостоєний першої в історії Нобелівської премії з фізики в 1901 році.

12. Періодична таблиця


У 1869 році російський хімік Дмитро Менделєєв, вивчаючи атомну вагу елементів, зауважив, що хімічні елементи можна сформувати в групи з аналогічними властивостями. У підсумку він зумів створити першу періодичну таблицю, що стало одним з найважливіших відкриттів в області хімії.

13. Інфрачервоне випромінювання


Інфрачервоне випромінювання було відкрито британським астрономом Вільямом Гершелем в 1800 році, коли він вивчав нагріваючий ефект різних кольорів світла за допомогою призми і термометрів. У сучасні дні інфрачервоне світло використовується в багатьох областях, включаючи системи стеження, опалення, метеорологію, астрономію і т.д.

14. Ядерний магнітний резонанс


Сьогодні він використовується в якості дуже точного і ефективного діагностичного приладу в медицині. А вперше ядерний магнітний резонанс був описаний і виміряний американським фізиком І.Рабі в 1938 році. За це відкриття він був удостоєний Нобелівської премії з фізики в 1944 році.

15. Папір


Хоча попередники сучасного паперу, такі як папірус і амате, існували в Середземномор’ї і доколумбовій Америці, відповідно, ці матеріали не були справжнім папером. Вперше процес виготовлення паперу був зафіксований у Китаї в період Східної Хань (25-220 н.е.).