Як спланувати новорічну подорож: поради та застереження

354

Новорічні вихідні тривають не так уже й довго й кожен хоче встигнути використати їх на повну. Протягом двох тижнів, кожен сам обирає, як розпорядитися вільним часом: зустрітися з друзями, провести час із родиною. Ліниво переглядати улюблені фільми чи влаштувати собі святкову подорож. Якщо ви обирали останній варіант, то ця стаття точно буде корисною. Розповідаємо про те, як спланувати подорож на новорічні свята та чого краще уникнути, аби відпустка минула добре.

Головні пункти планування подорожі на Новий Рік

Пункт № 1: Житло та транспорт. Шукати житло та квитки на транспорт треба якомога раніше. Чим раніше ви це зробите, тим більше заощадите на перельотах та оренді. Чому так? Таких мандрівників, як ви, не мало і вони швидко розкуплять найбільш вигідні варіанти. Тому подорож треба планувати не в останній момент. Проте, бувають і різні «гарячі» путівки, тож якщо запізнилися з бронюванням — завжди є варіанти.

Пункт № 2: Зібрати рюкзак із розумом. Влітку все значно простіше: зручне взуття, аптечка й запасні шорти — мінімальний набір для поїздки. Взимку ж, треба потурбуватися про деталі, які зроблять мандрівку дійсно комфортною.

Виберіть якісну термобілизну, теплі шкарпетки, які швидко сохнуть та взуття, що не пропускає вологу. Не забудьте взяти рукавиці, шарф і шапку — навіть якщо не завжди носите їх взимку вдома.

В аптечці мають бути різні препарати проти застуди: чаї, таблетки тощо. Крім того, радимо не пошкодувати місця в рюкзаку для термоса з чаєм. Якщо збираєтеся їхати в автобусі — неодмінно візьміть тонку ковдру, щоби вкрити ноги.

Пункт № 3: Не варто брати запасну їжу із собою. Однаково, захочеться спробувати печені яблука на ярмарках, чи зайти зігрітися гарячим супом у закладі. Можна, хіба що, узяти пачку горіхів чи шоколадку в дорогу.

Пункт № 4: Правильно розподіліть час. День взимку значно коротший, та і вночі значно знижується температура. Тож постарайтеся обійти всі головні пам’ятки міста поки на вулиці ще світло. А ввечері можна вже надовго засідати в кав’ярню чи в готелі. На маршруті також робіть зупинки в теплих закладах, музеях, виставках під дахом. Щоби відігріватися часом та не переохолодитися.

Застереження щодо новорічної подорожі

Насамперед, слід уникати поїздок у Європу на католицьке Різдво та Новий Рік. Для цього є дві причини, перша з яких — підвищені ціни. За житло й перельоти доведеться віддати вдвічі, а то і втричі більшу суму. Тож старайтеся планувати відпустку вже пісня Нового Року, на останні дні вихідних.

Друга причина уникати цих дат — у Європі вони є офіційними вихідними. Так, ви побачите кілька відкритих туристичних закладів та невеличкі ярмарки. Але більшість установ, музеїв, місцевих закладів тощо — будуть зачинені на Різдво. Це ж офіційний вихідний, а європейці, справді, відпочивають вдома.

Ще одне застереження стосується детального планування відпустки. На вулиці взимку ви не проведете весь день: важко ходити зранку до вечора, та й холодно. Сплануйте всі дні мандрівки так, щоби вам було чим зайнятися. Пошукайте цікаві заклади на своєму маршруті, концерти на які можна сходити чи інші розваги. Тоді не доведеться заходити аби куди, щоби просто погрітися. Зимова подорож потребує більш детального планування, але вона, однаково, того варта.

Куди можна поїхати, щоби влаштувати бюджетні канікули

Варіант № 1: Будапешт. До нього можна дешево долетіти з Києва, або доїхати наземним транспортом з Ужгорода. Ціни на житло там прийнятні й можна спланувати бюджетні вихідні в цьому казковому місті.

Варіант № 2: Прага. Будьте готові до великого напливу туристів, адже всі хочуть побачити це затишне місто під час Різдва. Але, знову ж таки, нічого дивного — можна дешево доїхати до Праги через не менш гарний Краків. Оренда коштує недорого, як і всякі розваги. Тож, якщо не боїтеся великого скупчення людей — це місто вас точно вразить.

Варіант № 3: Знайти дешеві перельоти в будь-яке європейське місто. Наприклад, зі Львова та Києва часто є недорогі прямі перельоти до Німеччини. Можна провести вихідні в Мюнхені, Берліні, Нюрнбергу чи Франкфурті. Усі ці міста великі, а значить у них будуть і дешеві готелі та кімнати, і гучні різдвяні ярмарки, і безліч цікавих закладів. Просто знаходите квитки на зручні дати й можна починати планувати свою подорож.

Варіант № 4: Просто купити гарячу путівку до теплої країни. У новорічний період на піку популярності Таїланд, Шрі-Ланка, В’єтнам тощо. Це варіант для тих, хто готовий не економити на відпустці та дуже хоче втекти від холоду. Трохи дешевший аналог, як врятуватися від холоду — гарячі тури в Єгипет. Проте, знову-таки, слід враховувати, що саме на Новий Рік та Різдво ціни будуть вищими, ніж, наприклад, вже 8 чи 10 січня.

А ви, як плануєте провести ці новорічні канікули? Залишитися вдома чи вирушити в мандрівку?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua