7 смачних рецептів гарячих супів для затишних осінніх вечорів

12882

Словосполучення “осіння депресія” стало популярнішим за “осінь з какао”. І справді, похолодання та зміни погоди пригнічують настрій. Пропонуємо зігрітися гарячим супчиком та розвіяти всі сумні думки під час приготування. Бо ж осінь — час смачних овочів, печені, грибів і взагалі ваших улюблених страв!

1. Суп з гарбуза та сочевиці

фото Depositphotos

Гарбуз уже став символом осені, і не приготувати з ароматного та яскравого овочу щось смачне — це як прогуляти цю пору року. Оладки, запіканки, каші чи просто запечений з корицею гарбуз — усе це дуже смачно. Скуштуйте і такий гарячий суп з сочевицею.

Що потрібно: 400 г гарбуза без насіння, 100 г сочевиці, 1 морквина, 1 цибулина, трішки розмарину.

Як готувати:

  1. Цибулю почистити, подрібнити та обсмажити на олії до золотистого кольору. Обсмажувати краще одразу в каструлі.
  2. Моркву очистити, натерти та додати до цибулі.
  3. Гарбуз нарізати дрібним кубиком та додати в каструлю.
  4. Насипати сочевицю та тушкувати 5-7 хвилин. Додати овочевий бульйон та варити 30 хвилин. З допомогою бульйону можна регулювати густоту до смаку.
  5. Вкінці додайте розмарин та подавайте. Суп гарно смакуватиме з підсмаженим беконом або грінками.

2. Капусняк

фото Depositphotos

Восени з’являється свіжа квашена капуста. Хіба не привід приготувати старовинну страву?

Що потрібно: 250 г квашеної капусти, 200 г картоплі, 1 цибулина, 1 морква.

Як готувати:

  1. Овочі почистити, помити та нарізати кубиками. За бажанням можна використати селеру як додаток або замість картоплі.
  2. Картоплю варимо у підсоленій воді 15-20 хвилин.

Поки вариться картопля, моркву натріть та підсмажте на олії, туди ж додайте нарізану цибулю.

  1. В каструлю до картоплі додайте моркву, цибулю та капусту. Якщо капуста дуже солона, промийте її водою.
  2. Варіть ще 15 хвилин до м’якості капусти. Дайте супу настоятися 15-20 хв та смакуйте.

Звісно, можна додати й улюблений вид м’яса,  картоплю тоді слід варити на м’ясному бульйоні.

3. Суп із сирними кульками

фото Depositphotos

Ніжний та гарячий суп чудово підійде як альтернатива супу з фрикадельками.

Що потрібно: 2 картоплини, 1 цибулина, 1 морквина, 1 яйце, 100 г твердого сиру, 100 г масла, 1 болгарський перець, зелень.

Як готувати:

  1. Сир натерти на дрібній терці, додати масло кімнатної температури, 1 яйце та трохи борошна. Сюди ж додати порубаної зелені до смаку. Змішуємо, солимо та перчимо і формуємо невеликі кульки.
  2. Моркву чистимо, натираємо на терці. Цибулю дрібно нарізаємо. Болгарський перець наріжте дрібним кубиком. Обсмажуємо усе разом на сковороді.
  3. Картоплю чистимо, нарізаємо кубиком.
  4. Наливаємо воду в каструлю, солимо, після закипання додаємо картоплю. Коли картопля майже готова, додаємо моркву, перець, цибулю та сирні кульки. Варимо, поки кульки не випливуть на поверхню. Прикрасити готовий суп можна зеленню.

4. Яєчний суп з грибами

фото Depositphotos

Дуже швидкий суп, популярний в Азії та Америці. Варити найкраще на заготовленому курячому бульйоні, проте, смакуватиме і просто на воді.

Що потрібно: 4 яйця, 1 літр бульйону, 250 г грибів, 1 ч.л імбиру, 1,5 ст.л крохмалю, зелена цибуля кілька стебел.

Як готувати:

  1. Крохмаль розвести у невеликій кількості холодної води.
  2. Гриби нарізати поздовж, цибулю дрібно пошаткувати.
  3. Бульйон налити в каструлю, додати гриби й цибулю.
  4. Коли бульйон закипить, потроху влийте половину розведеного крохмалю. Варіть 10-15 хвилин.
  5. Іншу половину крохмалю збийте з яйцями, додайте сіль та перець. Влийте яйця в суп тоненькою цівкою. Варіть ще 2 хвилини, постійно мішаючи суп. Знімайте з плити та одразу їжте.

5. Бограч

фото Depositphotos

Цей наваристий та гостренький суп у багатьох асоціюється з поїздкою в Карпати. Але й вдома можна приготувати цю гарячу страву!

Що потрібно: 400 г яловичини(можна використати будь-яке м’ясо чи зробити суміш), свиняче сало 60 г, 250 г картоплі, 1 цибулина, 1 морква, 1 великий болгарський перець, 1 помідор, 1 ст.л томатної пасти або соку, 2 зубчики часнику, 1 ст.л паприки, щіпка кмину.

Як готувати:

  1. М’ясо помийте та обсушіть рушничком.
  2. З помідора зняти шкірку(для цього облити кип’ятком), подрібнити.
  3. Картоплю, моркву, болгарський перець почистьте та наріжте кубиками. Цибулю наріжте кільцями, часник розчавіть чи натріть.
  4. Сало нарізати дрібними кубиками та кинути на дно каструлі або казанка. Всипати цибулю та обсмажити. Додати паприку та помішати ще хвилин 5.
  5. В казан додаємо м’ясо, часник, кмин. Мішаємо та обсмажуємо м’ясо.
  6. Додаємо склянку води та тушкуємо. Готуємо під кришкою 1,5 години, за потреби додаємо воду.
  7. Коли м’ясо м’яке та добре протушкувалося, всипаємо помідор, томатну пасту, болгарський перець, солимо та перчимо. Готуємо ще 20 хвилин. Додайте таку кількість води, якої густоти бограч хочете отримати.
  8. Дайте настоятися страві під кришкою та смакуйте!

6. Цибулевий суп

фото Depositphotos

Вишуканий французький суп з ароматом вина та хрумкою грінкою — гарний вибір для осені. Це як глінтвейн у світі супів

Що потрібно: 4 великих цибулини, 30 г вершкового масла, 1 л бульйону, 150 г твердого сиру, 2 ст.л борошна, багет, 1 ст.л оливкової олії, 100 мл білого вина.

Як готувати:

  1. Цибулю почистити та нарізати тоненькими півкільцями. Розігріти каструлю з товстим дном, налити оливкову олію та додати шматочок вершкового масла. Всипати цибулю, перемішати з олією та тушити під кришкою 15 хвилин. після цього кришку зняти, до цибулі додати 0,5 ч.л цукру, посолити, поперчити та смажити на невеликому вогні, постійно помішуючи лопаткою. Цибуля має карамелізуватися та стати золотистою.
  2. Всипте до цибулі борошно порціями, гарно перемішайте та обсмажуйте ще декілька хвилин. Додайте вино та дайте випаруватися.
  3. Бульйон нагрійте. Його варто підготувати заздалегідь з овочів або курки чи яловичини. Налийте його до цибулі та упарте наполовину.
  4. Додайте чебрець, готуйте ще 30 хвилин, суп має бути густим.
  5. Розлийте по мисках, наверх покладіть підсмажений багет, засипте твердим сиром та відправте миски в духовку. Запікайте при 180 °C, поки сир не розплавиться та подавайте.

7. Крем-суп з баклажанами

фото Depositphotos

Із запеченого баклажана можна приготувати смачний, кремовий суп.

Що потрібно: 2 баклажани, 1 великий помідор, 1 ст.л олії, 2 зубчики часнику, гілочка базиліку, трішки мускатного горіха, 1 склянка молока.

Як готувати:

  1. Баклажани запекти в духовці при 180 °C, щоб вони стали м’якими всередині. Використовуйте молоді овочі з мінімумом кісточок. Коли овочі охолонуть, відріжте хвостики, очистьте їх, розріжте, видаліть насіння ложкою. Перебийте у блендері.
  2. Помідор очистити від шкірки, перебити у блендері разом з зубчиком часнику. Обсмажити у розігрітій каструлі на оливковій олії 3-4 хвилини. Після цього додати пюре баклажана та обсмажувати 5-7 хвилин.
  3. Базилік дрібно порубати та додати в пюре, перемішати та тушкувати ще 5 хвилин. Додайте мускатний горіх(на кінчику ножа).
  4. Додайте до суміші молоко, доведіть до кипіння та проваріть 10 хвилин, постійно помішуючи. Посоліть та поперчіть до смаку. Подавайте з грінками та одразу гарячим.

А у вас є улюблений рецепт супу для всієї сім’ї? Саме час влаштувати смачний обід з гарячими стравами, поки на вулиці падає температура та опадає останнє листя. Наші рецепти допоможуть вам обрати щось нове: гострий бограч, вишуканий цибулевий суп чи такий знайомий капусняк. Кожну страву головне готувати з любов’ю.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти