Що їсти у Пилипів піст: 9 простих рецептів пісних страв

1037

Різдвяний піст – це час, коли люди очищаються душевно і тілесно. Якщо під духовним постом ми розуміємо молитву, милосердя, каяття та допомогу ближнім, то під тілесним – обмеження в їжі та розвагах. До обмежень в їжі входить відмова від алкоголю, шкідливої їжі та їжі тваринного походження: яєць, м’яса, молочних продуктів тощо.

Дехто вважає, що без цих продуктів неможливо нормально харчуватись, та це зовсім не так! Навпаки – на час посту організм очищається від шкідливих речовин та навіть деяких хвороб, пов’язаних із серцево-судинною системою та ШКТ.

У понеділок, середу та п’ятницю не можна гарячої їжі та страв, у яких є олія. Саме тому це час для салатів, сухофруктів, овочевих закусок, бобів, закруток та багато іншого. Такі страви легко готувати, до того ж це добре впливає на роботу організму. У решту днів дозволяється гаряча їжа та олія. У ці дні можна готувати пісні запіканки, пироги, овочеві супи, каші та випічку. На деякі свята навіть можна їсти рибу: смажену, печену, варену, на пару – варіантів безліч.

Сьогодні ми підготували для вас добірку поживних пісних страв, які можна готувати під час посту. Усі продукти знайдуться у вас на кухні або їх можна недорого придбати у продуктовій крамниці. А головне – усі вони ситні та корисні для вашого здоров’я.

Пиріг із грушами та медом

Що треба: 3 склянки цукру, 3 склянки води, ½  ч. ложки лимонної кислоти, 50 г арахісу (або іншого горіха на ваш смак), 1/2 ч. ложки соди, 4 груші, ½ скл. олії, 5 скл. борошна, 4 ст. ложки меду.

Як приготувати: Змішайте цукор з водою у каструлі й додайте трохи олії, тоді покладіть на вогонь. Коли рідина закипить, додайте мед і дочекайтесь, поки він розчиниться. Додайте до каструлі трохи соди, лимонну кислоту і горіхи. Тоді перемішайте і додайте борошна, щоб консистенція тіста нагадувала густу сметану. Вилийте тісто у форму і відправте у духовку з температурою 200 градусів. Груші наріжте на шматки й через 5 хв випікання додайте до тіста. Випікайте ще 35 хв до готовності.

Картопляно-грибна запіканка

Що треба: 800 грамів грибів, 2 цибулини, 10 картоплин, сіль, перець, духмяні трави.

Як приготувати: Гриби потрібно відварити, віджати воду і перемолоти у м’ясорубці. Картоплю відваріть і теж перекрутіть у м’ясорубці. Тоді з’єднайте картоплю з грибами. Наріжте цибулю і додайте до картоплі разом зі спеціями та травами. Викладіть отриману масу у форму і запікайте 50 хвилин. Можна також додати часник і подрібнену зелень до смаку.

Пісний буряковий салат з квашеною капустою

Що треба: 2 буряка середнього розміру, 1/2 кореня селери, 400 г квашеної капусти, 1 велике яблуко, 5 ст. ложок олії, 4 ст. ложки бальзамічного оцту, 1 ч. ложка меду, шматок кореня імбиру, спеції та духмяні трави на ваш смак.

Як приготувати: Селеру натріть на терці й додайте до квашеної капусти. Буряк запечіть або відваріть й дрібно натріть. Яблуко очистьте і також натріть. Дуже дрібно натріть корінь імбиру, додайте до нього олію, бальзамічний оцет, мед, спеції, трави й залиште на 10 хвилин. Полийте салат заправкою і перемішайте. Можна додати трохи кунжуту і зелені до смаку.

Гречаний суп

Що треба: 200 г свіжих грибів (або 50 г сушених), 100 г гречки, 3 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, 3 ст. ложки олії, 2 літри води, зелень та спеції на ваш смак.

Як приготувати: Замочіть гриби у воді за 3-4 години. Після цього відцідіть воду і використайте у приготуванні пізніше. Гриби, зелень картоплю і цибулю промийте і наріжте їх. Моркву варто натерти на терці. Картоплю і гречку зваріть до готовності, а цибулю, моркву та гриби обсмажте на олії. Після цього обсмажені гриби та овочі додайте до картоплі й додайте зелень. Можна збити суп блендером, щоб він набув кремової структури.

Капустяна запіканка

Що треба: 1 капустина, 1 кг картоплі, 300 г грибів, 1 цибулина, 150 г олії, 4 ст. ложки борошна, паприка, 1 ч. ложка лимонної кислоти, 2 зубчики часнику, зелень та спеції до смаку.

Як приготувати: Картоплю відваріть в підсоленій воді. Обсмажте гриби з цибулею і додайте до них трохи води. Капусту поріжте й ошпарте окропом. Борошно обжарте з олією, додайте сік від грибів, паприку, лимонну кислоту, спеції, зелень і доведіть до кипіння. У глибоку форму викладіть половину капусти, картоплю, відварені гриби та часник. Тоді накрийте це все рештою капусти й залийте соусом. Запікайте при температурі 180 градусів протягом 40 хвилин.

Теплий салат з квасолею

Що треба: 1 банка консервованої квасолі, 200 г грибів, 150 г волоських горіхів, зелень, 1 ст. ложка винного оцту, 2 ст. ложки олії, пів ложки гірчиці, спеції та трави на ваш смак.

Як приготувати: Гриби почистьте, помийте і відваріть в підсоленій воді. Горіхи подрібніть, а гриби поріжте на невеликі шматки. З квасолі злийте воду і змішайте з грибами та горіхами. Оцет, олію, гірчицю і спеції змішайте і заправте ними салат. Все перемішайте і посипте нарізаною зеленню.

Закуска з баклажанів

Що треба: 6 середніх баклажанів, зелень петрушки, 10 зубчиків часнику, 3 ст. ложки винного оцту, 3 ст. ложки лимонного соку, 8 ст. ложок оливкової олії, спеції до смаку.

Як приготувати: Баклажани наріжте вздовж на шматки по 4 мм. Викладіть їх на сковорідку без олії або на гриль, щоб вони підрум’янились з обох боків. Петрушку дрібно наріжте, додайте видавлений часник, сіль, оцет, лимонний сік і оливкову олію. Ретельно перемішайте і змастіть заправкою дно форми. Далі викладіть шар підрум’янених баклажанів і знову помастіть заправкою. Перекладіть усі баклажани, поки не закінчиться місце у формі. Накрийте форму кришкою або харчовою плівкою і покладіть в холодильник на 2 години.

Пісні млинці

Що треба: 5 ст. ложок олії, 2 ст. ложки цукру, дрібка солі, 300 г борошна, 500 г води, ½ ст. ложки оцту, ½ ч. ложки соди, ½ ч. ложки куркуми.

Як приготувати: До 250 г води додайте олію, цукор, сіль та перемішайте. Додайте соду, гашену оцтом. Всипте куркуму для кольору. Просійте борошно і додайте його до рідини. Все збиваємо міксером. Консистенція тіста повинна бути такою ж, як і у звичайних млинців, тому, за потреби, додайте ще води. Залиште тісто настоятись протягом години. Сковорідку добре розігрійте і змастіть олією. Як начинку можна додати гриби, будь-які фрукти та овочі або ж варення.

Рибні котлети з картоплею

Що треба: будь-яка рибне філе з невеликою кількістю кісток, 3 картоплини, 2 морквини, 2 ложки манної крупи, 2 ложки крохмалю, 1 зубчик часнику, рослинна олія, спеції та зелень на ваш смак.

Як приготувати: Картоплю і моркву відваріть, очистьте і натріть на грубій терці. Розведіть крохмаль у невеликій кількості води. Рибу очистьте і прокрутіть у м’ясорубці. Додайте до риби манну крупу і залишіть набухати. Тоді змішайте рибний фарш з тертими овочами і спеціями. Сформуйте з фаршу невеликі котлети і обсмажте на сковорідці протягом 3-5 хв. Важливо не перетримати, оскільки всі інгредієнти уже готові – потрібно лише розігріти. За бажанням, можна приготувати на пару.

Напишіть у коментарях, чи дотримуєтесь ви Різдвяного посту? Який з пісних рецептів виявився для вас новим?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти