Медовий, Яблучний та Горіховий спас: добірка солодких рецептів на серпневі свята

3226

Серпень багатий не тільки на врожай, але й на народні свята. Одразу три Спаса святкують українці: 14 серпня — Медовий Спас або ж Маковея, 19 серпня — Яблучий Спас або Преображення Господнє і 29 серпня — Горіховий або Хлібний Спас. І на кожне зі свят готують страви з традиційних продуктів, що символізують ці серпневі дні. Ми зібрали рецепти таких страв, які можна приготувати до кожного з цих свят:

Медовий Спас: рецепти

На Маковея готують страви з маком та свіжим медом нового врожаю.

Маковий бісквіт

Що треба: 4 яйця, по 1 склянці борошна та цукру, по половині склянки маку та родзинок, 100 г вершкового масла та 5 ст.л меду. Один апельсин та цедра з нього.

Як приготувати:

В окремому посуді залийте окропом мак та родзинки на 15 хвилин. Злийте воду, родзинки просушіть, а мак перетріть, щоби він побілів. Ставте духовку розігріватися до 170 градусів.

Відділіть білки від жовтків. Збийте білки міксером поки вони не побіліють та стануть густими. Жовтки перебийте з цукром. Додайте 50 г розтопленого масла вершкового та ще раз перебийте. Змішайте жовтки з просіяним борошном до однорідної маси. Потім додайте цедру апельсина, родзинки та перетертий мак. Наприкінці, вмішайте обережно збиті білки.

Залийте тісто у форму для бісквіта та випікайте протягом 40 хвилин. Поки бісквіт холоне, варіть апельсиновий сік 2–3 хвилини, змішайте з медом та розтопленим вершковим маслом. Полийте цим сиропом бісквіт, так він стане більш соковитим.

Медові пряники з маком

Що треба: 2 склянки борошна просіяного, 150 г вершкового масла теплого, 5 ст.л свіжого меду та 100 г цукру, 1 жовток. Цедра 1 лимона, 5 ст.л маку, дрібка соди та солі.

Як приготувати:

Мак перетріть у порошок та залийте окропом. Через 15 хвилин злийте воду. Вершкове масло перебийте з медом та цукром, додайте жовток, цедру. Порошно слід просіяти, змішати із содою та ввести до інших компонентів. Замісіть тісто, покрийте його маком, заверніть у харчову плівку та покладіть у холодильник. Нехай воно настоюється 5–6 годин, щонайменше. А, краще, залиште його на ніч. Потім розділіть тісто на печиво, товщиною в 0,5 сантиметрів. Викладіть на деко та випікайте 10–15 хвилин при температурі 170 градусів. Ще тепле печиво покрийте медом.

Сирні кекси з маком

Що треба: 400 г домашнього сиру та 2 жовтки, 100 г маку та 100 г цукру, 5 ст.л манної крупи та 50 г родзинок. Також, 50 г вершкового масла та форма для кексів.

Як приготувати:

Родзинки та мак окремо залиши окропом, а через 15 хвилин злити воду. Мак ретельно перетерти з цукром. Сир перетерти до однорідної маси без зернистості. Змішайте разом: мак, родзинки, манну крупу, сир та жовтки.

Поставте духовку розігріватися до 180 градусів. Розтопіть вершкове масло та покрийте ним зсередини форму для кексів, помістіть у форму начинку. Залийте залишки вершкового масла поверх кексів та ставте їх випікатися протягом 25–30 хвилин. Дайте їм охолонути, щонайменше, годину — перш, ніж подавати до столу. Добре смакують із фруктами або джемом, сметаною, медом.

Яблучний Спас: рецепти

На Преображення Господнє готують страви з яблуками та медом, знову таки з маком і іншими фруктами: виноградом, грушами тощо.

Штрудель із листкового тіста з яблуками

Що треба: на маленьку порцію для 2–3 людей візьміть 1 лист тіста, 50 г вершкового масла, 50 г горіхів змішаних, 50 г сухофруктів на ваш смак. Кілька яблук, 100 г цукру, 1 апельсин та цедра з нього та кориця з мускатним горіхом.

Як приготувати:

Одразу ставте духовку розігріватися до 170 градусів. Яблука та апельсин очистьте й наріжте маленькими кубиками. Засипте їх цукром, додайте половину вершкового масла та варіть на слабкому вогні 7–10 хвилин, щоби зайва рідина випарувалася. Потім додайте туди спеції, цедру та дрібно порізані сухофрукти. Злийте зайвий сік, якщо він ще лишився та розподіліть начинку по листу тіста. Зверну насипте подрібнені ножем горіхи та зверніть тісто в рулет. Викладіть його на деко і випікайте орієнтовно 20 хвилин, поки тісто не зарум’яниться. Гарячий штрудель покрийте іншою половиною вершкового масла та посипте цукровою пудрою.

Просте яблучне повидло

Це повидло можна додавати в різні десерти чи їсти просто так. На 20 яблук треба 2 лимони, 1,5 літри води, 15 ст.л цукру та герметичний посуд.

Як приготувати:

Яблука очистити від шкірки й середини, порізати кубиками та залити соком, видавлених із лимоном. Засипати цукром у каструлі та довести до кипіння. Варити після цього 40–60 хвилин на слабкому вогні. Залиште його холонути, а потім перебийте в однорідну масу. Зберігайте повидло в холодильнику, закрите в герметичному посуді.

Шарлотка з яблуками

Що треба: 4 яйця, склянка борошна та склянка цукру, 70 г вершкового масла та спеції: сушений імбир, кориця, мускатний горіх, куркума. Кілька яблук, склянка волоських горіхів, 5 ст.л меду.

Як приготувати:

Ставте духовку розігріватися до 170 градусів. Горіхи підсмажте та подрібніть, змішайте з медом та залиште в стороні. Яблука очистьте від шкірки та середини, наріжте дрібними кубиками. Варіть їх у каструлі зі спеціями.

Яйця розділіть на білки та жовтки. Жовтки збийте з цукром та вершковим маслом, білки збийте окремо до густоти. Борошно слід просіяти, потім змішати з жовтками, а, слідом, з білками. Викладіть у форму половину тіста, потім яблучну начинку та зверху — решту тіста. Випікайте орієнтовно 40 хвилин, дайте трохи охолонути і викладіть зверху горіхи з медом.

Горіховий Спас: рецепти

Яблука та мед — і на це свято мають бути на столі. Але головний атрибут усе ж горіхи та страви з ними.

Горіхи з медом та спеціями

Можна, навіть, не додавати горіхи в десерт, а зробити їх корисною солодкою закускою. Треба: 500 г горіхів (можна волоських, чи суміш різних), 100 г меду, цедра з 1 апельсина, дрібка солі. Спеції: мускатний горіх, імбир, кориця.

Як приготувати:

Запечіть горіхи в духовці 5–10 хвилин при температурі 200 градусів. Тим часом, натріть цедру з апельсина, змішайте її із сіллю, усіма спеціями та медом.

Ще теплі горіхи, коли дістанете з духовки, змішайте з медом та розкладіть знову на деко. Дайте їм охолонути і смачна закуска готова. Можете зберігати в холодильнику чи в сухому місці, у герметичному посуді.

Вафельний торт із сухофруктами та горіхами

Що треба: пачка вафель для торта, 300 г горіхів волоських, 100 г фініків та по 20 г чорносливу й кураги, 50 г вершкового масла.

Як приготувати:

Горіхи обсмажити та подрібнити в крихту. Фініки очистити, разом з іншими сухофруктами запарити на 15 хвилин окропом. Злити воду, додати сухофрукти до горіхів та змішати з вершковим маслом, ще раз перебити до однорідної маси. Змастити цією начинкою пласти вафель та скласти в торт. Поставити на нього якийсь важкий предмет та залишити настоюватися протягом години — і можна смакувати простим, та досить корисним десертом.

Горіхова паста з волоських горіхів

Що треба: 400 г горіхів волоських, 40 мл олії та 50 г меду, 10 г солі.

Як приготувати:

Горіхи очистити, обсмажити на сухій пательні та перебити в блендері. Додати олію, продовжувати збивати, поки маса не стане більш еластичною. Додати меж і сіль, перебивати ще кілька хвилин та помістити горіхову пасту в банку. Так само можна робити з іншими горіхами чи насінням.

А ви готуєте до Спаса страви з традиційними продуктами свят?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти