Брутальний дизайн будинку від Калужака Максима в Кишиневі, Молдова

304

Проект житлового «Будинку на Когелнічану» реалізував у 2009 році архітектор Калужак Максим. Резиденція належить молодій парі з дитиною і розташована в Кишиневі, Молдова. Господар працює в банківській сфері, при цьому активно захоплюється музикою, подорожами і має слабкість до мотоциклів. Його дружина володіє лінгвістичної фірмою і захоплюється живописом. Великою перевагою для архітектора стало повна довіра замовників його смаку. Будинок площею 100 кв. метрів виконаний з цегли, залізобетону, скла та дерева.

На місці «Будинку на Когелнічану» розташовувалася житлова споруда поствоєнного періоду. Хатина перебувала в аварійному стані і не залишала сумніву в зведенні нової будівлі. Проблема полягала в об’ємно-планувальному рішенні, оскільки архітекторові належало побудувати будинок в просторі, жорстко обмеженому стінами сусідніх будівель центральної частини міста. До цих нюансів додавалися умови замовника: скромний бюджет, дві спальні, максимально збільшена житлова площа споруди.

Лінії екстер’єру та інтер’єру нерозривно пов’язані між собою, створюється єдиний цілий композиційний настрій. Фасад прочиняє тектоніку будівлі, готує глядача до інтер’єру. Фасад будинку максимально засклений, а віконний світло дозволяє обігравати світлотіні внутрішніх елементів інтер’єру. Грубі, фактурні і стильні бетонні колони виконують функцію опори для вікон, в той же час володіючи скульптурністю. Архітектор вдруге застосував старі будівельні матеріали від попередньої будівлі, що дозволило істотно зменшити витрати на будівництво та зберегти природні ресурси. Живопис, освітлення, аксесуари і меблі інтер’єру були виготовлені архітектором спеціально для цього об’єкта.

01

03

04

06

07

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

23

24



• не пропусти