На сайті Quora вирішили провести опитування на тему: «Якби у вас була можливість спробувати страву в кожній країні світу, щоб ви вибрали?». Користувачам потрібно було називати по одній страві, яку вони вважали для своєї країни найбільш культовою. В результаті вийшов список з 35 національних страв, які представляють 35 країн світу.
ВСВІТІ пропонує вам відірватися від справ і подивитися, що потрібно обов’язково спробувати у різних країнах світу.
Бельгія: мідії з картоплею фрі
Мідії в Бельгії готуються різними способами: у вині, олії, з травами або в томатному соусі. Їх подають із солоною хрусткою картоплею і запивають холодним бельгійським пивом.
Австрія: віденський шніцель
Цю страву вважають одним із символів Австрії. Класичний віденський шніцель – це дуже тонкий шматок відбитої телятини в паніровці, підсмажений до золотисто-коричневого кольору у великій кількості жиру, або вершкового масла. Як гарнір до нього, як правило, подають картоплю чи рис, а прикрашають лимоном і петрушкою.
Аргентина: асадо
Гриль для приготування асадо знайдеться в кожної аргентинської родині. Це м’ясо, приготоване на вугіллі, але смак його залежить від безлічі тонкощів, тому зазвичай цією стравою займаються чоловіки – асадори. Подається асадо з хлібом, салатом, соусом чімічуррі і червоним вином.
Канада: картопля по-Квебекськи
Ця дуже калорійна страва родом з Квебека. Вона складається з картоплі фрі, сиру і спеціально приготованого соусу.
Бразилія: фейжоада
Фейжоада – це страва з чорної квасолі, запеченої свинини, яловичини, спецій і борошна маніоку. Зазвичай її подають з рисом, капустою, скибочками апельсина і гострим соусом, щоб прискорити процес травлення.
Австралія: пиріг-поплавок
Пиріг-поплавок – м’ясний пиріг, що плаває в тарілці з густим гороховим супом. Іноді його приправляють томатним соусом і оцтом. Ця страва особливо популярно взимку.
Китай: сяо лонг бао
Страва з важкою назвою – це шанхайські пельмені, що плавають в супі. За формою сяо лонг бао навіть більше схожі на хінкалі. Їх роблять з різних сортів м’яса і готують на пару в спеціальних бамбукових кошиках.
Хорватія: пажський сир
Знаменитий на весь світ пажський сир готують з овечого молока на острові Паг.
Єгипет: молохея
Різні варіації цієї страви готують у всій північній Африці, але особливу популярність воназавоювала на своїй батьківщині – в Єгипті. Страва готується з листя Молох (овоч з гіркуватим смаком), яке відокремлюють від стебел, рубають і варять в бульйоні з коріандром і часником. Подається молохея з шматочками курячого або кролячого м’яса, іноді їх замінюють бараниною або рибою.
Англія: ростбіф з йоркширським пудингом
Колись англійські кухарі придумали спосіб використовувати жир, що капає на піддон під час смаження м’яса, для приготування пудингів. Зараз смажена яловичина з «капаючим» пудингом вважається національним блюдом Англії.
Грузія: хачапурі
Хачапурі – соковитий тягучий коржик з начинкою з сиру або яйця.
Нідерланди: оселедець
Подають страву по-різному. Самі голландці, наприклад, люблять оселедець зі свіжою булочкою і подрібненою цибулею.
Індія: курка тандурі
Знайти одну страву в Індії, яка б представляла всю країну, практично неможливо, тому що в кожному регіоні різні традиції. Однак є одна класична індійська страва – курка тандурі. Шматочки курятини маринують в йогурті з додаванням спецій, а потім запікають на великому вогні в глиняній печі. Подається страва, як правило, з овочами і рисом.
Індонезія: пиріг теранг булан
Це солодкий пиріг у формі півкола, начинений всякими смаколиками: шоколадною крихтою, тертим сиром, шматочками арахісу і навіть бананів. Такі пироги продають вуличні торговці по всій Індонезії.
Італія: піца
Класична італійська піца готується з дуже тонкої основи і начинки, що складається зі свіжих помідорів, моцарелли, базиліка і різних м’ясних продуктів. В Італії піца вважається справжнім мистецтвом.
Японія: кацудон
Здавалося б, у всьому світі Японія асоціюється з суші, проте самі японці радять мандрівникам не упустити можливості спробувати саме кацудон – тонку свинячу відбивну з яйцем, яку кладуть зверху в чашу з рисом.
Україна: вареники
Українці з радістю пригостять іноземців варениками з картоплею, сиром, капустою або м’ясом. До них подадуть смажене сало з цибулею і сметану.
Малайзія: насі лемак
Насі лемак перекладається як «рис з вершками». Рис готують в кокосовому молоці з шматочками листя пандануса. Страву подають загорнутою в листя банана з соусом самбал, анчоусами, арахісом і вареним яйцем.
Мексика: соус моле
До складу цього соусу входить до 100 інгредієнтів, в тому числі трави, мелені горіхи, олія, какао, м’ясний бульйон і, зрозуміло, кілька типів чилі. І готують соус моле досить довго – іноді по кілька днів.
Норвегія: ракфіск
Ракфіск вважається зимовою стравою. Це форель, яку спочатку солять, залишають бродити на кілька місяців, а потім подають з цибулею і сметаною.
Філіппіни: адобо
У багатьох країнах адобо – це спеції, але на Філіппінах – це страва, що складається з шматочків курки або свинини, тушкованих в суміші соєвого соусу і оцту і присмачених перцем, часником і лавровим листом.
Португалія: франсезінья
Назва цієї страви перекладається як «маленька француженка». Це сендвіч з двох квадратних шматочків білого хліба, між якими знаходиться шматок м’яса, скибочка шинки, фарширована оливками, і ковбаса. Все це покрито плавленим сиром і лежить в тарілці з томатним соусом. До франсезіньї зазвичай подають картоплю фрі і кухоль холодного пива.
Румунія: сармале
Сармале – це румунський варіант голубців або долми. Він виглядає як фарш з рису і м’яса, запечений у дрібному солоному капустяному або виноградному листі.
Саудівська Аравія: касба
Ця страва з рису з додаванням великої кількості спецій – гвоздики, кардамону, шафрану, кориці, перцю, мускатного горіха і лаврового листа. Касба зазвичай подається з м’ясом і овочами.
Шотландія: копчений лосось
Лосось подається на грінках з хліба з непросіяного борошна з олією або сирною пастою. Шотландці люблять скропити рибу лимонним соком.
Словаччина: бринзові галушки
Це маленькі картопляні галушки, заправлені м’яким сиром і беконом.
Словенія: Кранська ковбаса
Невеликі ковбаски зі свинини, солі, перцю, води і часнику – і нічого більше.
ПАР: білтонг
Це південноафриканський різновид в’яленого м’яса. Найчастіше білтонг готують з яловичини, але він чудово виходить і з інших видів м’яса, наприклад, страусятини. Тонкі м’ясні смужки маринують з різними спеціями і сіллю та сушать.
Південна Корея: панчхан
Ця традиційна південнокорейська страва складається з безлічі закусок і салатів, що подаються на невеликих тарілках як акомпанемент до основної страви і рису: кімчі (квашені овочі з гострим червоним перцем), намул (обсмажені овочі, заправлені кунжутною олією, оцтом і часником), чон ( корейська варіація на тему млинців) і т. д.
Іспанія: хамон іберіко
Для виробництва цієї шинки вирощують особливу породу іберійських свиней, яких тримають на спеціальній жолудевій дієті. Окіст засипають морською сіллю, а потім на пару років підвішують в добре провітрюваних підвалах. Готовий хамон нарізають тонкими скибочками і подають з вином, хрусткими хлібцями і оливками.
ОАЕ: шаурма
Шаурма – це одне з доступних для будь-якого гаманця страв в дорогих Арабських Еміратах. Можливо, демократичність цієї страви і зробила його одним з найпопулярніших в країні. Готується з піти, начиненою шматочками смаженого м’яса (зазвичай це суміш з баранини, курки, індички або яловичини) з овочами. В якості заправки використовується тахині, хумус або гострий соус.
США: гамбургер
Ось так все просто. До гамбургеру американці рекомендують взяти молочний коктейль і картоплю фрі.
Венесуела: пабелльон кріоліт
До складу цієї венесуельської національної страви входить рубана яловичина, рис, чорні боби і сир. Зазвичай пабелльон кріоліт подають з смаженим яйцем і смаженим подорожником.