Автентичний рецепт борщу на буряковій заквасці 1830 року: чим він відрізняється від того, що готуєте ви

1953

Борщ – це особлива українська страва, яка є невіддільною частиною нашої гастрономічної культури. За сотні років його рецепт зазнав численних трансформацій.

Нещодавно на гастро-історичному каналі Tasting History вийшов чималий епізод про український борщ, в якому ведучий розповів не тільки його історію, але й приготував страву за старовинним рецептом. Борщ за цим рецептом в епізоді про його історію приготував фуд-блогер Макс Міллер. Наводимо цей автентичний рецепт на буряковому квасі.

Рецепт традиційного борщу буряковій заквасці

Інгредієнти для закваски:

  • 3−5 буряків (дуже добре очищених)
  • Тепла вода
  • Сіль (1,5 ст.л. на літр води)

Додатково:

  • 1 ст.л цукру
  • Петрушка, кріп, насіння коріандру, пастернак, часник
  • Темний житній хліб

Інгредієнти для борщу:

  • 700 мл квасу
  • 1 головка капусти
  • 1 кг очищеного буряка
  • 1 кг свинячих ребер з кісткою
  • 225 г сала
  • 2 жовті цибулини
  • Сметана

Приготування:

  1. Заздалегідь приготуйте квас. Ретельно вимийте та почистьте буряк, наріжте на чималі шматки та складіть у банку. Залийте теплою водою, додайте сіль, за бажаням — зелень чи інші спеції. Додавання цукру та двох шматочків житнього хліба на банку пришвидшить процес бродіння. Накрийте квас тканиною та лишіть за кімнатної температури на 2−3 дні.
  2. Щоб приготувати борщ залийте ребра на кістках у великій каструлі водою, закип’ятіть і зніміть з поверхні брудну піну. Потім зменште вогонь і варіть бульйон близько 2 годин.
  3. Дістаньте м’ясо, зріжте його з кісток і відставте. Кістки ж поверніть у бульйон і варіть іще годину або поки кількість води не зменшиться вдвічі. Процідіть бульйон у найбільшу каструлю.
  4. Наріжте капусту та буряк, додайте їх у бульйон разом із м’ясом і варіть 30 хвилин після закипання на невеликому вогні.
  5. У цей час обсмажте на пательні нарізане невеликими кубиками сало до золотистої скоринки. Половину сала висипте в борщ разом із буряковим квасом. На другій половині обсмажте нарізану дрібним кубиком цибулю до золотистого кольору.
  6. Додайте засмажку в борщ, перемішайте, спробуйте та посоліть і поперчіть по смаку. Лишіть варитися на низькому вогні ще 15 хвилин.

Перед подачею дайте борщу настоятися в теплому приміщенні впродовж години. Порційно покладіть сметану та зелень.



• не пропусти