
Сонячний, ароматний і солодкий гарбуз восени чарує, збуджує рецептори та змушує стати до плити навіть тих, хто куховарити зовсім не любить. А ще цей овоч багатий на вітаміни А, B, E, D, Ca і пектин, допомагає заспокоїти нерви та допомогти роботі шлунку.
З традиційного українського продукту можна зготувати не просто кашу, а витвір мистецтва. Не обов’язково при цьому витрачати пів дня. Зібрали 7 страв з гарбуза на щодень. Купуйте великий, щоб вистачило скуштувати всі!
1. Гарбузовий крем-суп

Є безліч варіантів приготування гарбузового крем-супу: з беконом, імбирем, на кокосовому молоці, з білими грибами. Спробуйте різні спеції та варіанти страви, щоб обрати свій.
Інгредієнти
- 300 г гарбуза.
 - 2 картоплини.
 - 1 морквина.
 - 50 г вершкового масла.
 - 100 мл вершків.
 - Спеції: по чверті ч.л. куркуми, мускатного горіха, розмарину, імбиря.
 
Приготування
- Гарбуз, картоплю та моркву почистити й нарізати кубиками. Обсмажити на вершковому маслі до золотистості.
 - Перекласти овочі у каструлю, посолити, додати спеції, залити 1 л води й варити до готовності.
 - Додати вершки й перебити суп блендером.
 - Прикрасити суп можна насінням гарбуза.
 
2. Гарбузові оладки з яблуком

Чудова ідея для сніданку або коли треба нагодувати дітей. Гарбуз може сподобатися не всім, а жовтогарячі оладки зі сметаною більш звичні та не менш смачні.
Інгредієнти
- 250 г гарбуза.
 - 1 яблуко.
 - 1 ч.л. цедри апельсина.
 - 250 г борошна.
 - 2 яйця.
 - 1 ст.л. цукру.
 
Приготування
- Гарбуз та яблуко почистити й нарізати кубиками. Перемолоти у блендері або натерти.
 - Додати в суміш яйця, цедру, сіль, цукор і змішати. За бажання додайте корицю.
 - Порціями присипати борошно.
 - Смажити оладки на розігрітій сковороді. Подавайте зі сметаною чи солодким соусом.
 
3. Курка в гарбузі

Для цієї страви знадобиться цілий гарбуз. М’ясо отримає аромат гарбуза й буде дуже соковитим. Гарнір з м’якоті теж чудово смакуватиме.
Інгредієнти
- Гарбуз невеликого розміру.
 - 2 курячих філе.
 - 1 цибулина.
 - 2 морквини.
 - 3 зубчики часнику.
 - Спеції для курки: розмарин.
 
Приготування
- Гарбуз помити, розрізати (так, щоб верхня частина була менша і утворила кришку), вичистити насіння.
 - Куртку помити, нарізати невеликими кубиками, замаринувати.
 - Обсмажити філе на розігрітій сковороді з часником, розмарином.
 - Цибулю нарізати кільцями.
 - Моркву натерти.
 - Обсмажити цибулю та моркву до золотистого кольору.
 - Змішати курку, моркву, цибулю, викласти в гарбуз. Посолити, посипати спеціями та трішки полити олією.
 - Накрити гарбуз «кришкою» з верхівки та запікати при 180°C годину.
 
4. Мармелад з гарбуза

Мармеладні цукерки можна зварити не тільки з гарбуза: додавайте яблуко, банани, грушу чи інші улюблені фрукти. Також у такому мармеладі зайвими не будуть кориця, аніс, імбир чи ваніль.
Інгредієнти
- 500 г гарбуза.
 - 200 г цукру.
 - Чверть лимона.
 
Приготування
- Гарбуз вимити, нарізати кубиками та зварити впродовж 15-20 хв. За бажання замість варіння можна гарбуз запекти. Перебити блендером в пюре.
 - У тій же каструлі до гарбуза додаємо цукор і варимо пів години на маленькому вогні, постійно помішуючи.
 - Додаємо сік лимона та варимо ще 10 хв.
 - Готуємо посуд для мармеладу. Плоску миску або спеціальні форми застеліть пергаментом чи харчовою плівкою.
 - Охолоджене пюре вилити в форму. Висота має бути не більше 2 см. Залиште мармелад за кімнатної температури на 5-6 днів або посушіть в духовці та мінімальній температурі, поки він не стане пружним.
 
5. Гарбузовий флан

Ніжний флан з карамеллю підійде, якщо ви хочете перетворити гарбуз на цікавий десерт. Можна додати родзинки і пряні спеції для цікавого смаку.
Інгредієнти
- 300 г гарбуза.
 - 2 яйця.
 - 3 ст.л. цукру + 2 ст.л. цукру для карамелі.
 - 200 мл молока.
 - Спеції: кориця та імбир на кінчику ножа.
 
Приготування
- Гарбуз нарізати й запекти, поки стане м’яким. Перебити блендером у пюре (або просто розім’яти вилкою).
 - Додати яйця, молоко й збити.
 - Цукор насипати в каструлю, на малому вогні розтопити до коричневого кольору.
 - Карамель вилити у форми для флану на дно.
 - Зверху карамелі вилити гарбузову суміш.
 - Маленькі форми поставити у велике деко, в яке налити воду 9до половини висоти малих форм).
 - Запікати при 160°C до застигання (приблизно 30 хв).
 - Дайте охолонути й при подачі переверніть флан на тарілку. Карамельний шар опиниться зверху.
 
6. Смузі з гарбуза й банана

Здоровий і ситний напій допоможе втамувати голод і матиме чудовий вигляд на фото для інстаграму. Приготувати смузі можна за кілька хвилин і поєднати з різними овочами та фруктами.
Інгредієнти
- 200 г гарбузового пюре.
 - 1 банан.
 - 200 мл молока.
 - 1 ч.л меду.
 - Спеції: кориця, ваніль.
 
Приготування
- Запекти або зварити гарбуз до м’якості.
 - Гарбуз та банан з’єднати і перебити у блендері.
 - Додати молоко, мед, спеції і ще раз все добряче збити.
 
7. Кисіль гарбузовий

Кисіль можна пити і холодним, і гарячим, додавати до запіканок. Гарбузовий кисіль добре поєднається з молоком або іншими фруктами, але не забудьте змінити пропорцію.
Інгредієнти
- 200 г гарбуза.
 - 3 ст.л. крохмалю.
 - 1 л води.
 - 100 г кураги.
 
Приготування
- Гарбуз почистити, нарізати кубиками.
 - Курагу та гарбуз зварити до м’якості та перебити у блендері.
 - Крохмаль розмішати у склянці води.
 - Решту води закип’ятити, додати пюре та спеції за бажання.
 - Порціями додати воду з крохмалем, постійно перемішуючи. Проварити ще 7-10 хв.
 - Охолодити й смакувати. Прикрасити можна апельсином.
 
Жовтогарячий гарбуз уже став синонімом осінніх страв. Якщо додати інші сезонні овочі та фрукти, страва буде максимально корисною. Спробуйте його у нових поєднаннях чи просто запікайте зі спеціями та не забудьте кинути трохи до морозилки. Тоді тепло й смаки осені нагадають про себе і взимку.
автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua
















