7 рецептів простих страв із гарбуза, які можна їсти хоч щодня

4266

7 простих страв із гарбуза, які можна їсти хоч щодня

Сонячний, ароматний і солодкий гарбуз восени чарує, збуджує рецептори та змушує стати до плити навіть тих, хто куховарити зовсім не любить. А ще цей овоч багатий на вітаміни А, B, E, D, Ca і пектин, допомагає заспокоїти нерви та допомогти роботі шлунку.

З традиційного українського продукту можна зготувати не просто кашу, а витвір мистецтва. Не обов’язково при цьому витрачати пів дня. Зібрали 7 страв з гарбуза на щодень. Купуйте великий, щоб вистачило скуштувати всі!

1. Гарбузовий крем-суп

Гарбузовий крем-суп
фото Depositphotos

Є безліч варіантів приготування гарбузового крем-супу: з беконом, імбирем, на кокосовому молоці, з білими грибами. Спробуйте різні спеції та варіанти страви, щоб обрати свій.

Інгредієнти

  • 300 г гарбуза.
  • 2 картоплини.
  • 1 морквина.
  • 50 г вершкового масла.
  • 100 мл вершків.
  • Спеції: по чверті ч.л. куркуми, мускатного горіха, розмарину, імбиря.

Приготування

  1. Гарбуз, картоплю та моркву почистити й нарізати кубиками. Обсмажити на вершковому маслі до золотистості.
  2. Перекласти овочі у каструлю, посолити, додати спеції, залити 1 л води й варити до готовності.
  3. Додати вершки й перебити суп блендером.
  4. Прикрасити суп можна насінням гарбуза.

2. Гарбузові оладки з яблуком

Гарбузові оладки
фото Depositphotos

Чудова ідея для сніданку або коли треба нагодувати дітей. Гарбуз може сподобатися не всім, а жовтогарячі оладки зі сметаною більш звичні та не менш смачні.

Інгредієнти

  • 250 г гарбуза.
  • 1 яблуко.
  • 1 ч.л. цедри апельсина.
  • 250 г борошна.
  • 2 яйця.
  • 1 ст.л. цукру.

Приготування

  1. Гарбуз та яблуко почистити й нарізати кубиками. Перемолоти у блендері або натерти.
  2. Додати в суміш яйця, цедру, сіль, цукор і змішати. За бажання додайте корицю.
  3. Порціями присипати борошно.
  4. Смажити оладки на розігрітій сковороді. Подавайте зі сметаною чи солодким соусом.

3. Курка в гарбузі

Курка в гарбузі
фото Depositphotos

Для цієї страви знадобиться цілий гарбуз. М’ясо отримає аромат гарбуза й буде дуже соковитим. Гарнір з м’якоті теж чудово смакуватиме.

Інгредієнти

  • Гарбуз невеликого розміру.
  • 2 курячих філе.
  • 1 цибулина.
  • 2 морквини.
  • 3 зубчики часнику.
  • Спеції для курки: розмарин.

Приготування

  1. Гарбуз помити, розрізати (так, щоб верхня частина була менша і утворила кришку), вичистити насіння.
  2. Куртку помити, нарізати невеликими кубиками, замаринувати.
  3. Обсмажити філе на розігрітій сковороді з часником, розмарином.
  4. Цибулю нарізати кільцями.
  5. Моркву натерти.
  6. Обсмажити цибулю та моркву до золотистого кольору.
  7. Змішати курку, моркву, цибулю, викласти в гарбуз. Посолити, посипати спеціями та трішки полити олією.
  8. Накрити гарбуз «кришкою» з верхівки та запікати при 180°C годину.

4. Мармелад з гарбуза

Мармелад з гарбуза
фото Depositphotos

Мармеладні цукерки можна зварити не тільки з гарбуза: додавайте яблуко, банани, грушу чи інші улюблені фрукти. Також у такому мармеладі зайвими не будуть кориця, аніс, імбир чи ваніль.

Інгредієнти

  • 500 г гарбуза.
  • 200 г цукру.
  • Чверть лимона.

Приготування

  1. Гарбуз вимити, нарізати кубиками та зварити впродовж 15-20 хв. За бажання замість варіння можна гарбуз запекти. Перебити блендером в пюре.
  2. У тій же каструлі до гарбуза додаємо цукор і варимо пів години на маленькому вогні, постійно помішуючи.
  3. Додаємо сік лимона та варимо ще 10 хв.
  4. Готуємо посуд для мармеладу. Плоску миску або спеціальні форми застеліть пергаментом чи харчовою плівкою.
  5. Охолоджене пюре вилити в форму. Висота має бути не більше 2 см. Залиште мармелад за кімнатної температури на 5-6 днів або посушіть в духовці та мінімальній температурі, поки він не стане пружним.

5. Гарбузовий флан

Гарбузовий флан
фото Depositphotos

Ніжний флан з карамеллю підійде, якщо ви хочете перетворити гарбуз на цікавий десерт. Можна додати родзинки і пряні спеції для цікавого смаку.

Інгредієнти

  • 300 г гарбуза.
  • 2 яйця.
  • 3 ст.л. цукру + 2 ст.л. цукру для карамелі.
  • 200 мл молока.
  • Спеції: кориця та імбир на кінчику ножа.

Приготування

  1. Гарбуз нарізати й запекти, поки стане м’яким. Перебити блендером у пюре (або просто розім’яти вилкою).
  2. Додати яйця, молоко й збити.
  3. Цукор насипати в каструлю, на малому вогні розтопити до коричневого кольору.
  4. Карамель вилити у форми для флану на дно.
  5. Зверху карамелі вилити гарбузову суміш.
  6. Маленькі форми поставити у велике деко, в яке налити воду 9до половини висоти малих форм).
  7. Запікати при 160°C до застигання (приблизно 30 хв).
  8. Дайте охолонути й при подачі переверніть флан на тарілку. Карамельний шар опиниться зверху.

6. Смузі з гарбуза й банана

Смузі з гарбуза й банана
фото Depositphotos

Здоровий і ситний напій допоможе втамувати голод і матиме чудовий вигляд на фото для інстаграму. Приготувати смузі можна за кілька хвилин і поєднати з різними овочами та фруктами.

Інгредієнти

  • 200 г гарбузового пюре.
  • 1 банан.
  • 200 мл молока.
  • 1 ч.л меду.
  • Спеції: кориця, ваніль.

Приготування

  1. Запекти або зварити гарбуз до м’якості.
  2. Гарбуз та банан з’єднати і перебити у блендері.
  3. Додати молоко, мед, спеції і ще раз все добряче збити.

7. Кисіль гарбузовий

Кисіль гарбузовий
фото Depositphotos

Кисіль можна пити і холодним, і гарячим, додавати до запіканок. Гарбузовий кисіль добре поєднається з молоком або іншими фруктами, але не забудьте змінити пропорцію.

Інгредієнти

  • 200 г гарбуза.
  • 3 ст.л. крохмалю.
  • 1 л води.
  • 100 г кураги.

Приготування

  1. Гарбуз почистити, нарізати кубиками.
  2. Курагу та гарбуз зварити до м’якості та перебити у блендері.
  3. Крохмаль розмішати у склянці води.
  4. Решту води закип’ятити, додати пюре та спеції за бажання.
  5. Порціями додати воду з крохмалем, постійно перемішуючи. Проварити ще 7-10 хв.
  6. Охолодити й смакувати. Прикрасити можна апельсином.

Жовтогарячий гарбуз уже став синонімом осінніх страв. Якщо додати інші сезонні овочі та фрукти, страва буде максимально корисною. Спробуйте його у нових поєднаннях чи просто запікайте зі спеціями та не забудьте кинути трохи до морозилки. Тоді тепло й смаки осені нагадають про себе і взимку.

автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти