
Вересень — це коли виноград перетворюється у настояне вино, сушаться горіхи, а гарбузи займають почесне місце в холодильнику. Ми вже подумки прощаємося з серпнем, але так чекаємо на павутинки й бабине літо. До переходу на осінній час та ритм хочеться максимально насолодитися сезонними овочами й фруктами.
Зібрали для вас 5 простих, корисних та апетитних страв вересня:
1. Салат з грушею, горіхами та сиром

Інгредієнти:
- 1 велика груша
 - 150 г руколи чи листя салату
 - 100 г сиру дорблю, або інший
 - 1 маленька червона цибулина
 - підсмажені волоські горіхи
 - 1 с.л. бальзаміку
 - 1 ст.л. оливкової олії
 
Приготування:
- З груші дістаньте серцевину, поріжте скибочками.
 - Руколу, цибулю та сир подрібніть, додайте грушу.
 - Посипте горіхами (можна використати лісові), посоліть, заправте бальзаміком та оливковою олією.
 
До салату можна додати шматочки запеченого філе індички або курки.
2. Ароматний суп-пюре з грибів

Інгредієнти:
- 400 г сироїжок чи інших улюблених осінніх грибів
 - 1 картоплина
 - 1 цибулина
 - 200 мл вершків
 - 50 г вершкового масла
 
Приготування:
- Добре промийте гриби, дрібно наріжте.
 - Цибулю почистьте і наріжте дрібним кубиком.
 - Розігрійте сковороду, додайте туди гриби, цибулю та обсмажте суміш на вершковому маслі. Постійно помішуйте.
 - Паралельно поставте варитися картоплю. Почистьте, дрібно наріжте та варіть у 500 мл води. Чим більше води, тим рідший вийде суп.
 - Коли картопля звариться, влийте вершки, додайте підсмажені гриби та цибулю. Варіть ще 15 хв.
 - Обережно перебийте суп блендером та подавайте з петрушкою, базиліком або чипсами з грибів.
 
3. Запечена капуста кольрабі з сиром фета

Інгредієнти:
- 10 невеликих кольрабі
 - 200 г сиру фета
 - тим’ян (чебрець)
 - 1 гострий перець (чилі або халапеньйо)
 - 1 зубчик часнику
 - оливкова олія
 
Приготування:
- Капусту кольрабі вимийте, почистьте, наріжте кубиком, викладіть на деко з фольгою. Посоліть, поперчіть, збризніть оливковою олією. Відправте запікатися при 200°C на 40-50 хв.
 - Гострий перець, тим’ян та часник дрібно наріжте, додайте до сиру фета. Сумішшю посипте капусту та запікайте ще 15 хв.
 - Зверху страву можна посипати зеленню. Подавати зі сметанним, вершковим соусом або як гарнір до м’яса.
 
4. Паприкаш з болгарським перцем

Інгредієнти:
- 400 г курячого філе
 - 2 солодких перці
 - 1 цибулина
 - 2 зубчики часнику
 - 1 томат (або 1 ст.л. томатної пасти)
 - 3 ст.л. сметани
 - 1 ст.л. борошна
 - паприка
 - кілька гілочок кінзи або петрушки
 - оливкова олія
 
Приготування:
- Дрібно нарізати цибулю та часник, обсмажити на оливковій олії.
 - Філе промити, нарізати невеликими шматочками, додати до цибулі й підрум’янити.
 - Солодкий перець і томат нарізати кубиками, відправити до курки.
 - Додати паприку, сіль, перець, пів склянки води, накрити кришкою і тушкувати 15 хв.
 - Порціями при перемішуванні додати борошно, додати сметану. Тушкувати до готовності, перед подачею посипати зеленню.
 
5. Теплий салат зі стручкової квасолі

Інгредієнти:
- 200 г стручкової квасолі
 - 1 болгарський перець
 - 150 г печериць
 - 2 яйця
 - 2 ст.л. кукурудзи
 - 1 ч.л. кунжуту
 - чверть лимона
 - оливкова олія
 
Рецепт:
- Стручкову квасолю відваріть у підсоленій воді 6-7 хв до м’якості.
 - Печериці та болгарський перець наріжте соломкою та обсмажте на мінімальній кількості олії. Додайте кукурудзу й обсмажте ще декілька хвилин.
 - Яйця відваріть до крутості й також наріжте дольками.
 - З’єднайте квасолю, печериці, перець, яйця, кукурудзу, посоліть, перемішайте, посипте кунжутом та збризніть олією та лимонним соком. Поспішайте з’їсти, поки салат теплий!
 
Вишукану й смачну страву можна приготувати і з одного продукту. Переосмисліть грушу, спробуйте паприкаш чи випічку з кабачка, придбайте корисну кольрабі. Тоді вересень залишить післясмак на всі наступні холодні місяці.
















