28 листопада — початок Різдвяного посту (Пилипівка). Що треба знати?

2248

Різдвяний піст має також народну назву — Пилипівка. Це останній багатоденний піст у році, який триває з 28 листопада по 6 січня. Дотримуватись його може кожен охочий. Але варто правильно підготуватись, а також більше дізнатись про правила посту. Адже вони полягають не лише в утриманні від їжі тваринного походження.

Як правильно підготуватись до посту, яких правил варто дотримуватись і яких помилок уникати — розбираємо далі:

Про харчування у піст

Заборони щодо харчування досить прості: слід відмовитись від продуктів тваринного походження. М’яса, молочних виробів та яєць. Утриматись від вживання алкоголю, шкідливої їжі, великої кількості солодощів. Особливо — заборона стосується переїдання. Навіть пісна та корисна їжа у великих кількостях — зводить сенс посту нанівець. Тож слід обмежити порції до необхідної кількості.

До початку посту — почніть поступово зменшувати кількість заборонених продуктів. Це потрібно для того, аби не відчувати дискомфорт від різкої зміни раціону. Такий перехід забезпечить вам гарне самопочуття протягом утримання.

Продумайте новий раціон. Якими продуктами ви будете замінювати заборонені? Дізнайтесь про те, як робити молоко з горіхів та сої, як правильно маринувати тофу та з чим і для чого їсти авокадо. Тоді після настання посту ви не розгубитесь і будете харчуватись різноманітно.

Також, радимо заздалегідь переглянути рецепти пісних страв, щоб знати, що вам для них знадобиться. Так вам простіше буде планувати раціон протягом наступного місяця.

Від чого ще варто утриматись?

Обмеження виключно у їжі — це проста дієта. Аби повноцінно дотримуватись посту — слід врахувати ще декілька важливих правил.

Відмовтесь від поганих звичок. І мова йде не лише про такі, як паління цигарок. Це також залежність від соцмереж, гаджетів, серіалів. Проведіть більше часу з родиною, займіться справами, які давно відкладали.

Міру треба знати у всьому — в розвагах, веселощах, відпочинку, роботі. Стриманість має стати головним правилом вашого життя під час посту. Тож варто запланувати — чим ви займетесь, замість звичних веселощів. Можливо, візьметесь за вивчення чогось нового чи спробуєте медитувати. Це допоможе зайняти вільний час та не повертатись до старого розпорядку дня.

Старайтесь уникати негативу. Сварок, обманів, криків. Якщо виникнуть якість конфлікти — постарайтесь знайти компроміс спокійно та виважено.

Чим слід зайнятись у період посту?

Вибачайтесь та вибачайте. Позбавлення від негативних емоцій і думок — важливе завдання під час посту. Постарайтесь вирішити всі негаразди та очистити душу для чогось кращого.

Допомагайте. Період перед Різдвом — найкращий час для благодійності. Влаштуйтесь волонтером для організації свят дітям у притулках. Надішліть подарунки багатодітним сім’ям на День Святого Миколая. Допоможіть облаштувати вольєри у притулках для тварин, щоб ті не замерзли у холод. Допомагати тому, хто цього потребує — чудовий спосіб проявити себе із кращого боку.

Вдосконалюйтесь та плануйте. На порозі якраз новий 2019 рік і кожен з нас мріє про те, щоб він був кращим за попередній. Подумайте, що слід змінити і які докласти зусилля, аби ці мрії здійснились? Що ви можете у собі вдосконалити, яких вад позбутись і куди направити сили? Адже піст — це час для переосмислення свого життя.

Як проводили Пилипівку наші предки?

Не вінчались. Адже тривала заборона на гучні гуляння, вживання спиртних напоїв, танці і співи. Тож якщо хтось хотів повеселитись на весіллі — чекали до наступного року.

Займались хатніми справами. Ремонтували все у домі і готували кімнати до майбутніх справ. Білили вітальню, розстеляли килими, вивішували святкові килими. А також ставили Дідухаа — сніп із колосків, який нині замінили на ялинку.

Шили костюми. Адже готувались до майбутніх колядок значно серйозніше, ніж тепер. Детально продумували своє вбрання, завчали святкові пісні.

Так спокійно і завершувався старий рік, в очікуванні та підготовці до Різдва, з чистотою тіла та душі. Не так вже і складно постити, як це може здатись на перший погляд.

А ви плануєте дотримуватись Різдвяного посту у цьому році?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти