Покрова Пресвятої Богородиці – свято християн та воїнів: дата, традиції, народні прикмети та, що не можна в цей день

5992

14 жовтня українці щорічно відзначають свято Покрови. Його можна назвати однією із найважливіших подій року, адже немає жодного іншого дня, у якому помістилося б скільки сенсу, історії, легенд та звичаїв. Й досі свято Покрови поповнюється новими сенсами. Ми ж розповімо — з чого все починалось: про релігійну сторону свята, його значення для воїнів та навіть про весільні традиції. А також — про народні прикмети свята Покрови.

Третя пречиста:

Свято Покрови Пресвятої Богородиці називають також  Третьою Пречистою. Всього їх в Україні святкується три. Перша — Успіння Пресвятої Богородиці, друга — Різдво Пресвятої Богородиці і третя Покров Пресвятої Богородиці. Чому ж цей день відіграє таку велику роль в історії українських військ?

Богородиця із давніх часів вважається покровителькою воїнів. З часів Київської Русі — дружинники вірили у її сили та захист. Українські козаки зображали її на своїх хоругвах, а у свято Покрови обирали нового отамана і святили зброю.

Традицію святити зброю на Покрову перейняли і воїни із Української Повстанської Армії. Саме цей день вони визнали офіційним святом заснування свого війська і до сьогоднішнього дня існує традиція на 14 жовтня відзначати зародження УПА.

Не зраджуючи  традиціям своїх предків — сучасні українські воїни також обрали собі за свято саме Покрову. Для них воно має сакральний сенс, не лише релігійний, а й історичний. Адже сьогодні воїни захищають українські землі, продовжуючи традиції своїх предків: повстанців, козаків та русичів, детальніше читайте про це у матеріалі Покрова 14 жовтня: продовження воїнських традицій українців

Легенда про Богородицю, яка ховає під своїм покровом та захищає людей, зародилась у древніх греків. Згідно з переказами, під час штурму Константинополя — усі жителі міста сховались у головній церкві та молились Пресвятій Богородиці, аби вона захистила їх, як і сталось. Проте, у греків забули про це свято і не надають йому особливого значення. В українських же християн — воно здобуло неабияку популярність і зберігає її досі.

Весільні традиції:

Попри те, що свято тісно пов’язане із воїнською справою — воно має також значення і для жінок, та й закоханих пар в цілому. Адже в українських селах здавна існувала традиція, якої подекуди й досі дотримуються — після Покрови починати справляти весілля. До цього дня тривали сватання і приготування, а з Покрови і до Пилипівки (тобто початку довготривалого посту) тривали гучні гуляння весіль. Ті ж дівчата, які у цьому році не знайшли собі пари — молилися до Богородиці, щоб вона і їм в наступному році “покрила голівоньку”.

Що слід робити у цей день:

Звісно ж, віряни моляться 14 жовтня Пресвятій Богородиці, просять захисту для всієї родини, а молоді — успіхів у коханні. Для цього потрібно прийти до церкви та поставити свічку біля ікони Богородиці.

Також дозволено влаштовувати щедрі застілля і пекти смаколики для домовика, аби його задобрити. Ну і звісно ж, найпопулярніша традиція сучасності — вітати зі святом українських воїнів.

Чого не слід робити 14 жовтня:

Як і у інші великі релігійні свята — не можна займатись прибиранням й іншими роботами. Не можна різати, будувати, шити, прати тощо. Не слід у таке свято лаятись та затівати сварки.

Також погані прикмети — позичати у цей день гроші, або відмовляти сватам. Тож раніше Покрова була для парубка чудовою нагодою засватати бажану дівчину.

Народні прикмети до свята Покрови:

  1. Яка погода на Покрову, такою буде і зима.
  2. Якщо лист з берези та дуба на Покрову впаде чисто — до легкого року, а нечисто — до суворої зими.
  3. Якщо у вишні листя опаде до 14 жовтня — зима буде тепла, якщо ж вишня зелена — зима буде люта.
  4. Якщо до цього дня не спадає з вишень листя — на теплу зиму, а звільниться — на сувору.
  5. Зранку вітер з півдня, а по обіді із півночі — початок зими буде теплим, але згодом похолодніє.
  6. Якщо вітер з півдня низовий — зима буде теплою, з півночі горішний — холодною, із заходу — сніжною; коли ж протягом дня вітер змінюватиме напрямок, то і зима буде нестійкою.
  7. Якщо в цей день сніг не покрив землю — не покриє в листопаді та грудні.
  8. На Покрову вітер — весна буде вітряна.
  9. Відліт журавлів до Покрови — на ранню зиму.
  10. Якщо на Покрову сніг — буде багато весіль.
  11. Хто сіє по Покрові, не має дати що корові.
  12. На Покрову віє вітер з півночі — зима буде холодна і з великими снігами, з півдня – буде тепла зима.
  13. Якщо на Покрову випав сніг, то буде він і в Дмитрів день (8 листопада).
  14. Відліт журавлів до 14 жовтня — бути ранній зимі.
  15. Білка до Покрови змінить шубку — зима буде добра.
  16. Якщо на Покрову перетопити піч яблунею, то всю зиму вдома буде тепло.
  17. Покрова прийшла – посиденьки привела.
  18. На Покрову останній збір плодів.
  19. Якщо дітей на Покрову облити водою через сито, вони менше хворітимуть.
  20. Весело Покрову проведеш – гарного нареченого знайдеш.
  21. На Покрову сильний вітер – буде багато наречених.
  22. Якщо зіграти весілля на Покрову – молоді будуть жити душа в душу.

А ви святкуєте Покрову 14 жовтня?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти