14 жовтня – Свято Покрови: продовження воїнських традицій українців

5158
14 жовтня - Свято Покрови: продовження воїнських традицій українців
ілюстрації Mykhailo Diachenko (www.behance.net/Mihanik)

Свято Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня — щорічно відзначається в Україні із розмахом. Його святкують і християни й ті, хто не дотримується жодних інших релігійних традицій. Чому так? Богородиця здавна вважається покровителькою українських воїнів. А зважаючи на складну історію нашої держави — сакральний сенс свята з часом отримує нові значення і лише підсилює  роль цього дня у нашому житті. Одна дата поєднує у собі три яскравих історичних періоди нашої держави: розквіт козацтва, відчайдушну боротьбу повстанців та звісно ж — сьогодення.

14 жовтня ми відзначаємо одразу три воїнських свята: День козацтва, День створення Української Повстанської Армії та День захисника України — тобто воїна сучасного. Ми розповімо про усі три значення свята.

День козацтва та День створення УПА:

Козаки, як нам відомо, з надзвичайною повагою ставились до християнських традицій. Вони вважали Покрову своєю захисницею тож 14 жовтня вважали великим святом: збирались аби обрати нового отамана, святили зброю та просили Богородицю про захист і навіть збирали кошти на побудову нових церков.

Українські повстанці вважали козаків своїм прикладом для наслідування й також дотримувались християнських вірувань і традицій. Тож, продовжуючи справу предків — так само святили зброю у цей день. Його ж і не випадково обрали для урочистого заснування Української Повстанської Армії.

14 жовтня - Свято Покрови: продовження воїнських традицій українців

Сучасна Покрова та День захисників і захисниць України:

Сучасні воїни теж не випадково обрали цю дату, а саме через прагнення вшанувати своїх предків та наголосити на важливості продовження їх справи. З’явилась ця традиція у 2014 році. Тоді добровольчий рух був у самому розквіті, а російсько-українська війна тривала не більш ніж пів року. Багато підрозділів саме на Покрову вперше повертались додому на коротку відпустку і їх з усім розмахом зустрічали у столиці.

Святкування Покрови 14 жовтня 2014 року було одним із наймасштабніших за всю історію України. До заходів у Києві долучились різні добровольчі підрозділи, волонтери та українці з усіх куточків країни. З того моменту свято отримало новий поштовх та набуло нового сенсу, і вже традиційно, четвертий рік поспіль, цього року тисячі українців вийдуть у центр столиці на святкування, аби привітати сучасних захисників.

А про релігійне значення свята, народні традиції та прикмети — рекомендуємо прочитати у нашій статті: Свято Покрови Пресвятої Богородиці: історія та сьогодення. Традиції, звичаї, легенди.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти