День вишиванки 2023: дата, традиції святкування та крилаті вислови

46404
Всесвітній день вишиванки

Всесвітній день вишиванки – щорічно відзначається у третій четвер травня. Цьогоріч свято припадає на 18 травня, тож саме пора дізнатись трошки більше про найвідоміший український символ, котрий вражає своєю красою весь світ.

Історія виникнення та традиції святкування Дня вишиванки:

Вперше День вишиванки запропонувала відзначати одна студентка Чернівецього університету, надихнувшись прикладом свого друга, який постійно носив вишиту сорочку в повсякденному вбранні. У 2006 році вперше відбулось це скромне свято — частина студентів університету та його викладачів підтримали ініціативу і прийшли на навчання у своїх вишиванках. Тепер же — їм ми завдячуємо появі такого яскравого свята, масштаби якого щорічно зростають.

І хоч дата ще не встановлена офіційно — всі точно помітять, що воно настало, адже у цей день по всій Україні безліч людей одягає вишиванку на навчання, роботу, прогулянки по місту.

Існують різноманітні заходи, такі як марш вишиванок, благодійні акції, конкурси на найкраще фото в українській сорочці тощо.

У цей день ходять у вишиванках не лише в Україні — ті, хто знаходяться за її межами, також підхопили відносно нове свято і вишиті сорочки у третій четвер травня можна побачити в Нью-Йорку, Торонто та інших великих містах закордоном.

Мода світового рівня:

Коли ми писали, що вишиванка вражає своєю красою весь світ — то зовсім не перебільшували! Всесвітньо відомі актори, музиканти, моделі — уже давно мають в гардеробі цей модний одяг з українським орнаментом.

Серед шанувальників нашого одягу, такі зірки як Мадонна, Міла Куніс, Діта фон Тіз, Сандра Буллок, Різ Уізерспун, Кейт Мосс, Джекі Чан, Ніколь Кідман. Одна з найпопулярніших поп-виконавець Адель – позувала у вишиванці для журналу VOGUE.

І мода ця прийшла не зненацька — навіть ще у 70-х роках, легендарний лідер гурту «The Doors» Джим Моррісон, красувався на фотосесії у традиційній українській вишитій сорочці.

Але все ж першим модником, який почав носити вишиванку, як повсякденний сучасний елемент гардеробу — українець. А саме Іван Франко, котрий так і зображений на 20 українських гривнях — в сучасному піджаку, одягненому на вишиванку.

Що ми самі знаємо про цей шанований у всьому світі український одяг?

Раніше сорочка мала для наших предків магічний, релігійний сенс — з нею було пов’язано багато забобонів, застережень, вірувань. Кожен символ та колір ніс сакральне значення, як і те, хто вишиває сорочку, з яким настроєм та думками — вона мала слугувати власникові оберегом. Українці вірили, що сорочка може безпосередньо вплинути на долю того, хто її носить.

Вишита сорочка – один з найбільш древніх українських атрибутів. Ще Геродот стверджував, що одяг скіфів був прикрашений вишивкою, а вони, як відомо, проживали на території сучасної України.

Найдавнішу згадку про вишиту сорочку було знайдено під час розкопок на Черкащині — її від датувався 6 сторіччям до нашої ери! Тож одяг цей носили ще трипільці, про що свідчить зображення чоловіка у вишиванці. Усвідомлення такої історичної спадщини вражає та захоплює і спонукає з особливою повагою ставитись до сорочки — яку не можливо вважати просто одягом.

Кожен регіон України – неповторний у своєму виконанні вишиванок. Майстрині у різних місцевостях по різному використовували техніки вишивки, а особлива відмінність полягала саме в орнаментах. В кожній області можна прослідкувати свої, неповторні вишиванки.

Детальніше прочитати про особливості вишиванок у різних куточках України можна у статті Вишиванка як унікальний код твого краю. Від Луганська до Львова – особливості вишиванок кожного регіону (фото)

Крилаті вислови про вишиванку, або як її просто називали в народі – сорочку:

  1. Бідний на сорочку старається, а багатий і кожуха цурається.
  2. Як мати рідненька, то й сорочка біленька.
  3. Рукави — як писанка, а личко — як маків цвіт.
  4. Хочеш сорочку мати — не треба зівати.
  5. До Великодня сорочка хоч і лихенька, аби біленька.
  6. З світу по нитці — голому сорочка.
  7. Трясця тим багачам, що багато сороччя, а в мене одненька, та щодня біленька.

Вислови видатних українців про вишиту сорочку:

«Вишиванка — це генетичний код нації» — вислів, котрий відомий зараз усім і став крилатим. Хто ж його автор, мало хто знає. Слова ці належать Лесі Воронюк, засновниці свята вишиванки.

«Вишиванка для мене — це гордість за красу моєї країни!» — каже В’ячеслав Узелков, український боксер, виходячи перед боєм у вишитій сорочці.

«Вишиванка для мене — це сорочка, зроблена маминими руками!» — Василь Вірастюк, Заслужений майстер спорту України, також полюбляє виходити в люди у національному одязі.

«Вишиванка — це документ украінського народу! Це оберіг! В орнаментах вся магія любов і історія кожного регіону моєї улюбленої країни!» — так Ксюша Жданова-Форманчук, актриса театру і кіно, з любов’ю висловлюється про українську сорочку.

«Вишиванка для мене — це символ краси та національної ідентичності українського народу.» — Уляна Смирнова, чемпіонка світу з карате, також позувала на фото саме у вишитій сорочці.

А як ви святкуєте День вишиванки?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти