Неймовірні українські вареники: 6 варіацій приготування з рецептами (відео)

8060

Українська кухня вражає своєю різноманітністю. Якщо ми починаємо досліджувати  якусь одну страву, то з часом розуміємо, що є десятки-сотні варіацій її приготування.  Про борщ говорять, що він в кожному дворі, в кожної господині, інший і неповторний. До речі, нещодавно на порталі ВСВІТІ була опублікована добірка цікавих рецептів борщу (http://vsviti.com.ua/interesting/food/123164). А в цій статті ми частково зануримось у світ вареників. І мова піде навіть не про  начинки, яких теж дуже багато,  а про  різновиди та способи  приготування.

В цьому відео оглядово можна побачити всі види вареників

Але для кожного виду вареників підібрано  окремий рецепт, щоб можна було детальніше зрозуміти, як вони робляться.

1. Класичні вареники

Класичні вареники – це найпопулярніший вид вареників, які готуються з тіста та начинки, і після того, як вироби зроблені кілька хвилин варяться.

Тісто на такі вареники, зазвичай, робиться або тепловим, або холодним способом. Перший варіант, а саме заварне тісто, є найбільш розповсюдженим. Універсальне заварне тісто включає всього 4 складники: борошно, вода, сіль, олія.  В різних варіаціях цього тіста деякі складники можуть змінюватися іншими. Тісто виходить еластичне,  з нього добре виліплювати і в процесі готування не розварюється.

Ось рецепт універсального тіста

  • борошно – 400 гр.
  • сіль – 0,5 чайної ложки ( можна додавати в інтервалі  0,5 – 1,5 % від маси борошна,  в даному випадку від 2 грамів до 6 грамів )
  • вода – 200 гр. (50% від маси борошна)
  • олія – 3 столові ложки або 12 грам  (приблизно 3% від маси борошна)

Як зробити тісто на вареники

Стосовно начинок, то їх десятки: від солодких до солених. Найпопулярніші це сир, картопля,   картопля та сир, квашена капуста,  лівер, мак,  вишні, чорниці  та інші..

Ось, для прикладу, найпростіший рецепт вареників з картоплею, які готуються з вищезгаданого заварного тіста та картопляної начинки, де підсмажена цибуля перемішується з відвареною толоченою картоплею. Такі вареники чудово смакують, як в піст, так  і звичайні будні. А ще їх іноді  готують на Святий вечір. (Про святвечір  http://vsviti.com.ua/ukraine/121169)

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ВАРЕНИКІВ З КАРТОПЛЕЮ

Картопляна начинка для вареників 

  • картопля – 800 г.
  • цибуля – 1 шт.
  • олія – 1 столова ложка

Засмажка для вареників з картоплею 

  • цибуля – 1 шт.
  • олія – 2 столові ложки

Як приготувати  прості  вареники з картоплею

2. Запечені вареники

Це вареники, які ми зустріли  в кулінарній книзі про стародавню українську кухню. Взагалі, вареники з сиром, це одні з найпопулярніших  вареників. Але ось  ці вареники відрізняються від класичного рецепту тим, що вони варяться до напів готовності, а після цього ще й запікаються.

Колись, мабуть, це робили в печі, але можна відтворити цю смакоту і в духовці. Бажано взяти для такої задачі горщик.  Так вийде колоритніше і цікавіше! Ще в цих варениках використовується, замість води, молоко і тісто робиться холодним способом.

До речі, вареники з сиром це основна страва на Масницю (Сиропусний тиждень).

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ЗАПЕЧЕНИХ ВАРЕНИКІВ З СИРОМ

Рецепт тіста на вареники з сиром:

  • борошно – 400 г.
  • яйце  – 1 шт.
  • молоко – 150 г.
  • сіль – 1 щіпка
  • олія – 1 чайна ложка

Рецепт начинки з сиром для вареників: 

  • Кисломолочний сир – 500 г.
  • цукор – 50 г.
  • яйце – 1 шт.
  • вершкове масло – 50 г.

Підлива для вареників з сиром: 

  • Вершкове масло – 60 г.
  • сметана – 200 г.

Як готувати вареники з сиром запечені в сметані

3. Смажені вареники

А це спосіб урізноманітнити свої гастрономічні відкриття, що стосуються вареників. Смажені вареники додадуть цікавих вражень. Головне взяти смачні солоні начинки, хоча можна поекспериментувати і з солодкими.

Також робимо все, як в класичних варениках, але тільки  до того моменту, як їх потрібно варити. Ми їх кидаємо в каструлю і коли вони спливають, виймаємо їх,  просушуємо і тоді вже на сковороду. Там по дві три хвилини обсмажуємо і хрумкаємо з різними сучасними соусами або ж  по класиці зі сметаною.

Обсмажували вареники з картоплею, про які вже писалося вище.

Як смажити вареники

4. Вареники на парі

А  це  вареники  з дріжджового тіста, які під час приготування підростають і стають білосніжні та пухкі. Готуються вони по особливому,  на парі. Через дріжджове тісто пропускається повільно пар і вони за час приготування підростають і стають схожі на пиріжки.

Щоб приготувати такі вареники потрібно на ємність з водою натягнути марлю. Але в сучасному світі можна скористатися різними допоміжними спеціальними  каструлями чи пароваркою.

Насправді, це дуже смачні та цікаві вареники. Аналогічно до класичних, тут можна використовувати різноманітні начинки: як з різними фруктами та ягодами, так і з солоними начинками. Звичайно, для солоних лиш  потрібно підібрати інше тісто.

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ВАРЕНИКІВ НА ПАРІ З ВИШНЯМИ

Дріжджове тісто для вареників на пару:

  • яйця – 4 шт.
  • цукор – 2 столові ложки
  • борошно – 4 склянки
  • дріжджі – 100 г.
  • молоко – 1 склянка
  • масло – 120 г.
  • сіль – 1 щіпка

Начинка з вишень для парових вареників:

  • вишні – 700 г.
  • цукор – 80 г.

Підлива для вареників з вишнями:

  • сметана – 2 столові ложки
  • ванільний цукор – 1 пачка

Як зробити вареники на парі

5. Ліниві вареники

Це особливий вид вареників. Вони теж варяться, складаються з тіста та інгредієнтів для начинки, але традиційні варениці ніхто не вирізає і не накладає в них начинку, щоб виліпити  вареник, який схожий на місяць.

Тут все робиться простіше. Зазвичай, змішується все, що на тісто, з тим, що використовується для начинки. Це може бути  картопля або кисломолочний сир, або  все разом. Робиться однорідне тісто, з якого потім нарізаються вироби схожі на палочки. Говорять на них ще –  палюшки.

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ЛІНИВИХ ВАРЕНИКІВ З СИРОМ ТА КАРТОПЛЕЮ

  • картопля – 1 кг.
  • кисломолочний сир – 500 г.
  • борошно – 2 стакани
  • картопляний крохмаль – 70 г.
  • сіль  – 1 щіпка
  • Засмажка
  • цибуля – 1 шт.
  • смалець – 1 столова ложка
  • сметана – 1 столова ложка
  • олія – 1 столова ложка

Як готувати ліниві вареники

6. Гречані вареники

А це гречані вареники і вони в цій добірці для того, щоб показати, що тісто на вареники може бути не тільки з пшеничного борошна. Для прикладу, тут використовується запашне гречане борошно, яке в цьому рецепті поєднане з пшеничним.  Воно додає  страві неабиякого гречаного аромату і особливого темного кольору.

А ще є  цікаві факти про те, що  Т. Г. Шевченко, теж любив їсти гречані вареники. Можливо йому їх готували не точно по такому рецепту, але  зазначено, що вареники з сиром з грубої гречаної муки були однією зі страв, які йому подобалися….

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ГРЕЧАНИХ ВАРЕНИКІВ З СИРОМ

Тісто на гречані вареники:  

  • борошно пшеничне – 130 г.
  • борошно гречане – 130 г.
  • вода – 120 мл.
  • яйце – 1 шт.
  • сіль – 1 чайна ложка

Начинка на гречані вареники: 

  • кисломолочний сир  – 600 г.
  • сіль – 0,5 чайні ложки
  • яйце – 1 шт.

Шкварки для вареників  

  • сало – 100 г.

Як готувати гречані вареники

Ось така вийшла добірка вареників, яка показує різноманітні способи приготування цієї страви. Зберігайте собі ці рецепти, діліться з друзями і пишіть в коментарях свої рецепти вареників і які ви робите до них начинки.

Всім дякуємо і смачного! 

Автор Дмитро Дячук з каналу НАШІ БЕСАГИ,
спеціально для ВСВІТІ




• магазин

• новини партнерів