День Андрія Первозванного: ворожіння, прикмети та традиції свята

1305

13 грудня християни святкують День Андрія Первозванного — рідного брата апостола Петра. Цього дня віряни йдуть до церкви, щоби вшанувати святого. Проте раніше, у дохристиянські часи, українці вважали 13 грудня містичною датою, коли стаються всякі дива. Звідси і традиція ворожити на Андрія, яка досі збереглася поміж молодими дівчатами. Ми розповімо про давнє трактування свята, прикмети цього дня та традиційні святкування.

Історія містичного свята

Це давнє народне свято, яке називалося раніше днем Ядрея. Воно існувало із сьомого століття і вважалося містичною ніччю, коли можна дізнатися про свою долю та зв’язатися з потойбічним світом. Традиція ворожіння збереглася й тоді, коли свято модифікувалося в християнський день вшанування брата апостола Петра — Андрія Первозванного. Зараз нам відомо, що дівчата ворожили в цей день, молодь збиралася на вечорниці і грала в народну гру, що називалася Калита.

Традиційна гра Калита

Кусання Калити — це весела гра, яку організовувала молодь на Андрія. Без цієї гри не обходилися жодні вечорниці. Як у неї грати? Дівчата мали завчасно випекти корж, який схожий за формою на великий бублик. Корж перев’язували стрічкою й підвішували на стелю чи на дерево — трохи вище голови. Під веселі співи, кожен із хлопців намагався дострибнути та вхопити цей корж зубами.

Як проходили вечорниці

Вечорниці на Андрія були популярним та очікуваним дійством. Адже на вулиці була зима, а де ще мали знайомитися молоді дівчата та хлопці? Це був шанс познайомитися, повеселитися та придивитися собі пару.

Починалося дійство, коли на вулиці вечоріло: дівчата зносили в будинок, де будуть проходити вечорниці, всілякі частування. Несли сир, фрукти, масло, яйця, борошно, вершки, варення. Усе це потрібно було для випікання солодощів: пирогів, пиріжків, печива.

Хлопці приносили із собою солодку наливку та цукерки. А господиня дому, де всі збиралися, завчасно готувала компот із сухофруктів і картоплю на вареники. Дівчата приходили раніше, щоби допомогти господині приготувати частування для гостей.

Як сонце зовсім зайшло, то хлопці з дівчатами збиралися за столом, їли, розповідали різні байки та жарти. Опівночі всі розходилися, адже дівчата хотіли ще наворожити й дізнатися свою долю. Хлопці, тим часом, підстерігали їх та лякали, коли дівчата поверталися додому. У кожного була своя розвага.

Чого не можна робити 13 грудня

Усі заборони, загалом, стосуються церковної сторони свята. Не можна прибирати, робити ремонт, шити та фарбувати тощо. Поширені забобони про те, що не можна шити, ткати чи в’язати — щоби не заплутати свою долю.

Особливо шити, ткати і прясти. Інколи, заборона продовжувалася аж до Водохреща. Адже вважалось, що так нитками можна заплутати свою долю.

Церква також суворо засуджує всілякі ворожіння та обряди, але оскільки це свято прижилося, як народне, а не релігійне, ворожіння донині лишаються популярним заняттям у ніч на Андрія.

Як ворожили дівчата в ніч на Андрія — можете почитати у статті “Ворожіння та вечорниці на Андрія“. Це добірка з популярними способами наворожити свою долю.

Народні прикмети 13 грудня

  • Як випаде в цей день сніг і не розтане до ранку, то він лежатиме ще понад 100 днів.
  • Цього дня слухали воду в криниці, перш ніж набирати її. Якщо чути якийсь гул чи шум — значить скоро будуть заметілі. А якщо вода тиха, то й погода буде спокійною.
  • Як на Андрія морози, але ясна погода — то це до гарного врожаю.
  • Полум’я в печі цього дня з червоним відтінком, то скоро почнеться повноцінна зима. А якщо з білим відтінком, то сніг почне танути.
  • Кішка ретельно вмивається в цей день, то далі погода буде холодна, проте небо ясне.
  • Хмари проходять низько та повільно — значить слід чекати швидкого похолодання.
  • Й, звісно, найбільш поширена прикмета — що всі результати ворожіння неодмінно здійсняться протягом наступного року.

А ви продовжуєте традицію ворожити на Андрія?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти