ТОП-10 речей, які не варто робити у Римі

2533

Рим – дивовижне та прекрасне місто, яке вже понад дві тисячі років приваблює мандрівників зі всього світу. Але далеко не кожному вдається з першого разу зрозуміти його та сприйняти. Щоб не розчаруватися, а сповна насолодитися атмосферою «вічного міста», пропонуємо розглянути десять типових речей, які не варто робити у Римі, та їхні гідні альтернативи.

1. Нічого не купуйте в районі площі Іспанії (Piazza di Spagna), від якого павутиною розходяться вулиці Віа-деі-Кондотті (Via dei Condotti), Віа-дель-Бабуіно (Via del Babuino), Віа Фраттіна (Via Frattina), Віа Боргоньона (Via Borgognona) та Віа Бокка-ді-Леоне (Via Bocca Di Leone). Це зона найдорожчих магазинів у Римі, де зосереджені бутики відомих європейських брендів – Dior, Gucci, Valentino, Hermes, Prada, Armani, Chanel, Versace, Louis Vuitton. Але вам варто утриматися від її спокус та…

Узяти приклад із римлян, які розуміються на тому, як одягатися зі смаком і не витрачати гроші на розкручені бренди. Місцеві жителі надають перевагу магазинчикам середнього сегменту, де можна знайти унікальні дизайнерські речі менш відомих мереж за демократичними цінами. Тому сміливо вирушайте на Віа-дель-Корсо (Via del Corso) – найзнаменитішу торгову вулицю Риму, або на Віа Кола-ді-Р’єнцо (Via Cola di Rienzo) та Віа Оттавіано (Via Ottaviano) у Ватикані, які не поступаються історичному центру у виборі різноманітних та якісних товарів.

2. Не їжте в туристичних місцях. Усі чули хвалебні відгуки про неперевершений смак італійських страв, тому переконані, що тут на кожному кроці можна скуштувати апетитну піцу чи спагеті. Але золоте правило – не їсти в туристичних місцях – не виняток і для Риму. Якщо ви хочете посмакувати обідом або вечерею, уникайте кафе та ресторанів поблизу скупчення головних визначних пам’яток.

Краще ідіть у ті місця, де проводять свій час місцеві жителі. Прогуляйтеся тихими вуличками Трастевере (Trastévere), Тестаччо (Testaccio) і ви одразу знайдете затишну тратторію чи піцерію, яку відвідують самі римляни. А якщо ви не плануєте покидати історичний центр Риму, то купіть щось для легкого перекусу на ринку і влаштуйте справжній пікнік на березі Тибру чи в одному з парків.

3. Не залишайте чайові у всіх піцеріях, тратторіях та ресторанах, які відвідуєте. У багатьох путівниках рекомендується залишати чайові від 5–10%. Але в переважній більшості римських закладів до рахунку вже включені сервірування столу (coperto) та обслуговування (servizio). Допускається залишати чайові в невеличких кафе, де немає накрохмалених скатертин або крикливого інтер’єру. Тут, зазвичай, додаткові пункти у рахунку відсутні.

Краще на зекономлені гроші купіть морозива. Про італійське джелато (gelato) ходять легенди. Усі, хто його куштував, підкреслюють багатий аромат, насичений смак та приємну консистенцію. Ви зможете проекспериментувати та спробувати морозиво з базиліком, мигдалем, волоським горіхом, медом, халвою та різноманітними фруктами.

Stitched Panorama

4. Не ідіть у музеї Ватикану, коли у вас не достатньо часу. Без сумніву, музеї Ватикану містять унікальну колекцію творів мистецтва епохи Ренесансу. Але не варто думати, що похід туди – єдиний спосіб насолодитися прекрасним. У сезон черги до входу тягнуться на кілометри, і якщо ви не купили квиток заздалегідь, то краще перенесіть візит на інший раз.

Відвідайте декілька римських церков, які недарма називають справжніми музеями. Оздобленням храмів займалися відомі майстри, тому найвражаючіші роботи потрібно шукати саме там. У церкві Санта-Марія-дель-Пополо (Basilica di Santa Maria del Popolo) можна побачити фрески Пінкуріккьо та Рафаеля, скульптури Берніні та Лоренцетто. У Сант-Агостіно (Sant’Agostino) помилуватися скандально відомою картиною «Мадонна Лорето» Караваджо. А в базиліці Сан-П’єтро-ін-Вінколі (San Pietro in Vincoli) знайти скульптурну композицію «Мойсей» Мікеланджело.

5. Не витрачайте час на підйом на платні оглядові майданчики. Безумовно, один зі способів краще познайомитися з Римом та відчути його величність – піднятися над метушнею й подивитися на місто згори вниз. Путівники пропонують такий перелік оглядових майданчиків: купол Собору Святого Петра (Basilica di San Pietro), тераси Вітторіано (Vittoriano) і Замку Святого Ангела (Castel Sant’Angelo). Але не поспішайте займати чергу за квитками, краще…

Підніміться на один із пагорбів Риму. Поетичний та тихий Джаніколо (Monte Gianicolo), романтичний Авентин (Monte Aventino) та елегантний Пінчо (Monte Pincio) подарують неперевершені панорами на сучасне місто абсолютно безкоштовно. А з пагорба Капітолій (Monte Capitolino) відкриється серце Риму – античний Форум та Колізей. Саме тут можна відчути швидкоплинність часу та уявити Рим Цезаря, Нерона та Августа.

6. Не пересувайтеся містом на таксі. У Римі не прийнято стихійно ловити авто на вулицях, а спіймавши «випадкового» таксиста, ви ризикуєте переплатити за поїздку у 2 чи 3 рази. Легальне таксі можна взяти на спеціальних зупинках або ж замовити по телефону. Але такі поїздки у межах центру досить дороге задоволення, і якщо вам потрібно подолати невелику відстань, то ліпше…

Прогуляйтеся пішки. Рим – унікальне місто, де минуле не просто присутнє у сучасному житті, а буквально вривається в нього. Гуляючи його вуличками, ви постійно будете наштовхуватися на свідчення античних та середньовічних часів, які не описані в путівниках. Тому сміливо вирушайте на пошуки скарбів та відчуйте себе першовідкривачем.

Якщо ж ви стомилися, а йти ще далеко, то сідайте на автобус. У Римі функціонує розгалужена сітка наземного громадського транспорту, яка налічує приблизно 100 маршрутів. У такому разі купіть проїзний квиток на день (BIG) або на три дні (BTI) і зможете здійснювати багаторазові поїздки на будь-якому громадському транспорті.

7. Не замовляйте готель на окраїнах Риму. Звичайно, саме там ви знайдете найдешевші варіанти проживання, але ви будете багато часу витрачати на пересування містом. Сітка метро налічує лише дві лінії. А через величезну кількість пам’ятників, які продовжують знаходити у Римі, безпосередньо в історичному центрі станції метро взагалі відсутні. Тому ви змушені будете постійно робити пересадки з одного виду транспорту на інший, і ваша дорога до Колізею чи Пантеону перетвориться на смугу перешкод, що, погодьтеся, не дуже комфортно.

Краще знайдіть невеличкий готель або апартаменти у межах історичного центру або в районах близьких до нього. Саме тут зосереджені всі основні визначні місця та автентичне старе місто. А прогулянки нічною італійською столицею, коли вмикається підсвічування будівель, площ та фонтанів, назавжди закарбують Рим у вашому серці.

8. Не одягайтеся, як типовий турист. Рим – досить традиційне та консервативне місто, тому не варто надмірно оголятися, як би спекотно не було під час вашого візиту. Коротенькі шорти, кофтинки з глибоким декольте краще залиште для відпочинку на морі. Та й не впустять вас до Ватикану та більшості храмів у такому вигляді.

Римляни завжди звертають увагу на те, як одягнуті інші – це стосується, як співвітчизників, так і іноземців. Тому, перебуваючи там…

Постарайтеся пограти за їхніми правилами. У повсякденному житті римлян переважає елегантний casual, вони вміють продумувати та гармонійно поєднувати речі. Завужені штани, зручна блуза, взуття без підборів, стильний аксесуар та яскравий шарф – ось мінімальний набір, який допоможе гідно вписатися в загальну картину.

9. Не кидайте монетки у всі фонтани, що трапляються на вашому шляху. У туристів існує повір’я: щоб повернутися в місто, потрібно кинути монету у воду. Тому й не дивно, що практично у всіх фонтанах Риму можна побачити монетки різного розміру та кольору. Але римляни, коли помічають це, лише посміхаються, тому що знають…

Єдиний фонтан Риму, куди потрібно кидати монетку, щоб загадати бажання – це Фонтан Треві (Fontana di Trevi). Кидати цент у нього рекомендується правою рукою через ліве плече. Згідно з повір’ям, якщо ви кинете одну монетку, обов’язково повернетеся сюди. У разі кидання двох монеток збудеться будь-яке ваше бажання. А, якщо ви подаруєте фонтану три монетки, назавжди станете близькими з Римом.

10. Не мисліть стереотипами. Усі чули про легендарне процвітання шахрайства та крадіжок на вулицях Риму. Путівники та бувалі туристи застерігають новачків не приймати подарунки, квіти від незнайомців, не давати гроші жебракам, не розмовляти з перехожими та не зберігати цінні речі в доступному місці.

Звичайно, поради дуже слушні та доречні. Але не всі римляни, які будуть траплятися на вашому шляху, захочуть вас пограбувати чи обдурити. Італійці життєрадісні, емоційні та товариські люди. Тому не дивуйтеся, якщо місцевий житель, побачивши вас із картою в руках, підкаже дорогу до чергової пам’ятки архітектури, зробить комплімент або ж просто посміхнеться. Не варто на всіх дивитися з підозрою.

Будьте пильні та уважні, але не забувайте про дружелюбність. Посміхайтеся у відповідь, вітайтеся (Salve) та кажіть «спасибі» (Grazie), коли відвідуєте магазинчики, ринки або тратторії. Поспостерігайте за римлянами та перейміть від них Allegria – цей всезагальний стан веселості, оптимізму та радості до життя. І тоді ви точно ніколи не забудете свою поїздку до Риму.

Катерина Чигир,
автор блогу PhotoWalks by Kate



• не пропусти