Вчені: Є спосіб продовжити життя за допомогою видалення «гена старості»

    180

    Для безсмертя необхідно просто видалити один з «генів старості». Незабаром такі операції будуть доступні для всіх охочих.

    Сучасна людина в прагненні до вічної молодості і довголіття просто нестримна, на допомогу їй приходять вчені, які шукають прості і дієві методи. Біологи з Швейцарії провели успішний експеримент по уповільненню старіння кишківника гризунів, а також змогли істотно збільшити тривалість життя черв’яків-нематод шляхом видалення ДНК гена.

    Фахівці вже давно встановили, що ключовою частиною клітин кожного організму є мітохондрія, яка концентрує всю енергію. При старінні або нестачі їжі в мітохондріях починають з’являтися своєрідні «дірки», через які агресивні молекули, що виникають всередині них, починають просочуватися в цитоплазму клітини, пошкоджуючи її ДНК і викликаючи перебої в її роботі.

    Подібні «аварії», як відзначають вчені, можуть виникати і в молодих організмах, проте клітини справляються з ними, розщеплюючи органели на частини і переварюючи їх пошкоджені фрагменти. У похилому віці цей механізм працює менш ефективно, що веде до прискорення старіння і загибелі клітин.

    Дослідники намагалися зрозуміти, які саме зміни в рівнях активності генів, котрі керують життям мітохондрій, були пов’язані з порушеннями в переробці головних «енергостанцій» нашого організму.
    Доведено, що в літніх клітинах, як виявили вчені, його молекули починають збиватися в клубки і заважати, а не допомагати РНК, оточуючи їх нитки непереборними бар’єрами. Однією з «жертв» PUM2, за словами генетиків, стає речовина MFF, що грає критичну роль в процесі утилізації пошкоджених мітохондрій.