Медики нагадали, що потрібно знати про інфаркт

    169

    За інформацією ВООЗ, самим «популярним» захворюванням серцево-судинної системи як і раніше залишається ішемічна хвороба серця.

    На її частку припадає 13.2 відсотка всіх смертей.

    Нагадаємо, одна з клінічних форм ІХС – інфаркт міокарда. В Україні хворий зазвичай отримує першу допомогу через сім з половиною годин від його початку, показник смертності – 18,5 відсотка. Причому далеко не у всіх українців є фінансова можливість звернутися за допомогою у вигляді ефективних програм.

    Але медики запевняють: знизити смертність від інфаркту є. Для цього треба, щоб населення приділяло більше уваги здоров’ю свого серця.

    В першу чергу необхідно мінімізувати фактори ризику: гіпертонію, харчування з жирної, смаженої, солодкої і інший некорисної їжею; куріння і зловживання алкоголем; інертний спосіб життя; надмірна вага або ожиріння. Крім того, в групі ризику люди похилого віку і ті, в чиїх сім’ях були випадки інфаркту.

    Особливу увагу слід приділяти стану психіки: намагатися йти від стресу, а якщо це не виходить, змінити ставлення до того, що відбувається.

    Тривожними дзвіночками кардіологи називають підвищення рівнів ліпідів і глюкози в крові.

    Головні симптоми інфаркту міокарда виражаються в сильному болі або неприємні відчуття в грудях, які віддають в спину, щелепу і ліве плече. Також можуть бути присутніми задишка, утруднення в диханні, нудота, блювота, запаморочення. Досить часто інфаркт супроводжує виражений страх смерті.

    Якщо присутній навіть один з названих симптомів, то терміново слід звернутися за медичною допомогою.