Безвіз для України: українцям на кордоні допомагатимуть експерти

    81

    Європейське агентство прикордонної і берегової охорони (FRONTEX) направить своїх експертів у пункти пропуску на території України у перші дні введення безвізового режиму, пеше Грушевського, 5.

    Про це прес-секретар Державної прикордонної служби України Олег Слободян написав у Facebook.

    “Напередодні безвізу Державна прикордонна служба виступила із ініціативою і звернулася до Європейської агенції з прикордонної та берегової охорони FRONTEX з проханням залучення експертів агенції у пунктах пропуску на території України. Іноземні спеціалісти надаватимуть вичерпну консультативну допомогу як українським прикордонникам, так і нашим співвітчизникам”, – йдеться у повідомленні.

    Зазначимо, вже цього літа без візи можна буде відвідати практично будь-яку країну ЄС. Виняток – Великобританія та Ірландія, які є членом Евросоюзу, але не входять до складу Шенгенської зони. Але без “штампу” в паспорті можна буде відвідати інші країни, які не є членами ЄС, але входять до Шенгенської зони: Ісландію; Ліхтенштейн; Норвегію; Швейцарію.

    Тим, хто захоче потрапити в Європу без візи, потрібно пам’ятати про обмеження, які накладають європейці на спрощену систему перетину кордону ЄС для українців.

    По-перше, без візи до Євросоюзу можна потрапити тільки з біометричним паспортом. По-друге, віза не потрібна виключно при короткострокових поїздках – до 90 днів за півроку. Якщо ви пробудете довше, то вам узагалі можуть заборонити в’їзд на територію ЄС. По-третє, безвізова поїздка виключає можливість працевлаштування в Європі. Якщо ви хочете поїхати до ЄС, щоб знайти роботу, отримати візу таки доведеться. По-четверте, ви можете їхати на навчання до Євросоюзу без візи, тільки якщо навчання триває не довше 90 днів. Інакше знову ж таки потрібна віза.

    Додамо, біометричний паспорт завжди має чип. Про те, що документ є біометричним, свідчить спеціальний логотип, який ви можете побачити на фото нижче. Якщо ваш паспорт не має такого логотипу, ви не зможете перетинати кордон з ЄС без візи.

    У теорії, щоб потрапити до ЄС без візи, вам може вистачити лише біометричного паспорта. Але на практиці на кордоні у вас мають право попросити документи, які підтверджують вашу платоспроможність та належні умови перебування. Також вас можуть запитати про мету поїздки.