В українців навіть обличчя стали зовсім іншими, – Лойко

    132

    На думку російського письменника Сергія Лойка, його роман «Аеропорт», в основу якого покладено події оборони ДАП, став своєрідною охоронною грамотою у Росії. Адже тепер, якщо із Лойком щось станеться, книжку прочитає увесь світ. Путін просто не може цього допустити.

    Таку думку Лойко висловив під час хард-ток-шоу «DROZDOV» (щовівторка о 22:40 на телеканалі ZIK).

    Письменник зауважив, що не вважає себе сучасним дисидентом, бо він, попри все, залишається жити в Росії.

    «Коли мені кидають вихлопну трубу у вікно, я просто замінюю шибу, виїжджаю на деякий час і повертаюсь знову. Я не політичний діяч, а просто перекладач – розповідаю людям про те, що відбувається», – зазначив Лойко.

    Адже, незважаючи на усе, що відбувається в Росії – це його батьківщина.

    «Я навіть маю дім у Техасі, я намагався жити в Америці. Але ж у мене є маленька батьківщина під Москвою, де мій дім, мій ліс. І пишеться мені тільки там. Я люблю батьківщину, поважаю, та не люблю Путіна і його бандитську владу. Просто у мене є позиція і я не боюсь її висловлювати», – додав Лойко.

    Письменник переконаний: його книжка «Аеропорт» про російсько-українську війну стала «охоронною грамотою», через яку він у Росії є політично недоторканним. Зокрема, попри усі намагання, проти нього так і не відкрили навіть кримінальної справи.

    «Кремль не хоче, щоб її читали у світі. Її зараз видають в одинадцяти країнах. Та якщо вони мені хоч палець зламають, видаватимуть у сто одинадцяти. Для них, не дай Боже, убити мене», – переконаний Лойко.

    На його думку, і Україна, і Росія зараз «плавають у пострадянському лайні», однак, на відміну від його батьківщини, наша країна рухається хоча б у правильному напрямку.

    «В Україні люди не бояться говорити те, що думають, вони не зазомбовані. Тож навіть виглядають та говорять зовсім по-іншому, адже відчувають себе громадянами, у яких є голос і слово. Навіть обличчя стали зовсім іншими. Адже коли приїжджаєш в Москву чи будь-яке інше російське місто, не можеш не зауважити цієї депресії. Адже люди свідомо чи несвідомо знають, що попереду їх не чекає нічого доброго», – розповів він.